BANI PENTRU LEGUMICULTORI ŞI POMICULTORI. Ministerul agriculturii propune ajutoare în valoare totală de peste 5 milioane de lei pentru producătorii agricoli din sectorul fructe și legume.
Proiectul de act normativ publicat pe site-ul MADR se referă la sprijinul financiar excepţional cu caracter temporar pentru sectorul fructe și legume, care se acordă producătorilor agricoli pentru măsura retragerea de pe piață în vederea distribuirii gratuite, având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a) din Regulamentul Delegat (UE) nr. 921/2016 din 10 iunie 2016 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe şi legume.
Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulamentul Delegat (UE) nr. 921/ 2016, sprijinul financiar acoperă activitățile desfășurate în perioada din data de 1 iulie 2016 și până la atingerea cantității de maximum 3000 tone.
Beneficiarii pot fi:
a) organizaţii de producători din sectorul fructelor și legumelor recunoscute potrivit prevederilor art. 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.
b) producători de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători recunoscute.
Valoarea maximă a sprijinului financiar excepțional cu caracter temporar necesar pentru plata ajutorului este de 5.500.000 lei şi se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă - FEGA, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează plăţile până la data de 30 septembrie 2017, potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 921/2016.
Interdicția impusă de guvernul rus importului de legume și fructe din Uniunea Europeană la data de 7 august 2014 a condus la perturbarea pieței legumelor și fructelor din UE, prin scăderea semnificativă a preţurilor acestora, ca urmare a supraofertei cauzată de faptul că nu s-au identificat alte debușee de export. Situaţia creată a avut implicaţii majore asupra sectorului fructelor și legumelor din România, deoarece pentru cantităţi însemnate de fructe și legume nu a existat posibilitatea valorificării imediate și nici o depozitare corespunzătoare din cauza capacităţii reduse de depozitare de care dispune România.
Deoarece există în continuare amenințarea de perturbare a pieței de legume-fructe, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei din 10 iunie 2016 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume, prin care se prelungește aplicarea unor măsuri excepţionale de despăgubire a producătorilor.