31 iulie 2014 este ultima zi în care producătorii agricoli mai pot depune cererile de plată a ajutorului pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură în trimestrul II din 2014.
Solicitările se depun fie la Centrele APIA judeţene sau pe adresa sediului APIA Bucureşti.
Producătorii din sectorul vegetal trebuie să depună şi o copie după cererea de plată pe suprafaţă
„Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru 2014 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1229/ 2013, cu modificările şi completările ulterioare. Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli în funcţie de sectorul (vegetal, zootehnic şi/ sau îmbunătăţiri funciare) în care îşi desfăşoară activitatea.
Pentru sectorul vegetal, o dată cu cererea trimestrială de plată se va depune şi copia cererii unice pe suprafaţă sau documentul care atestă înscrierea în Registrul plantaţiilor viticole”, precizează Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectuează trimestrial în anul 2014, în limita cantităţilor maxime anuale aprobate prin Ordin MADR, iar în situaţia în care cantităţile de motorină pentru care se solicită plăţi în cadrul schemei de ajutor de stat depăşeşte cantităţile maxime anuale, cuantumul plăţilor se reduce proporţional pentru toate sectoarele.
APIA mai precizează că ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul valorii în lei a accizelor. În 2014 cursul este de 4,7380 lei pentru un euro.