SUBVENȚII ÎNCASATE DE SAMSARI ȘI CROTALII ÎN SACOȘĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi în Senatul României că Programul Lâna a îmbogățit samsarii, de subvenția pentru lână beneficiind aceștia, nu crescătorii de ovine, iar crotaliile pentru ovine se dădeau la sacoșă, această din urmă afirmație sugerează că animalele nu existau, dar s-ar fi încasat subvenții pentru ele.
La venirea în minister, intenția a fost de a continua programul care sprijină fermierii crescători de ovine pentru comercializarea lânii. Am dorit să acordăm sprijinul unor animale cu producții reale, nu unor cyborgi cu producții de 24-36 kilograme de lână pe cap și să beneficieze de sprijinul dumneavoastră. Acest program nu numai că nu a rezolvat problema achiziționării și prelucrării lânii, dar nici măcar pe crescători nu i-a ajutat. Banii au ajuns iar la samsari care încasau de la crescători între trei și patru sute de lei pe tonă înregistrînd fictiv în carnetul de comercializare a fermierului cantitatea de lână. Tot sprijinul a fost exportat. Tot din datele INS, în 2019, s-au exportat 7.900 de tone cu o valoare de 3,5 milioane de euro, echivalentul valorii plătite sub formă de ajutor de minimis. Și aici ați reușit să exportați subvențiile, a spus astăzi ministrul agriculturii Adrian Oros, în fața parlamentarilor români.
Șeful de la Agricultură a adăugat că pe vremea guvernării PSD crotaliile pentru ovine se dădeau la sacoșă, afirmație care sugerează că banii din subvențiile mari din zootehnie, de exemplu sprijinul cuplat, s-ar fi încasat pentru animale care nu existau sau făcute peste noapte animale de rasă. Adrian Oros s-a referit și la accidentul, petrecut anul trecut în Portul Midia, când o navă încărcată cu peste 14.000 de ovine pentru export s-a scufundat, multe dintre animale au murit sufocate sau înecate.
Situația navei scufundată în Portul Midia. Nava a fost autorizată sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii tot de către DSVSA Constanța, în luna martie 2019, de unde președintele ANSVSA de atunci, domnul Geronimo Brănescu, păstorea acea direcție. Doriți să discutăm despre modul în care se încărcau vasele fără a se ține cont de respectarea condițiilor de bunăstare, cum se dădeau crotalii la sacoșă pe vremea guvernării voastre?! Începând de anul acesta, vor pleca la export animale crotaliate în mod corect și respectând condițiile de bunăstare în timpul transportului. Iar proiectul de lege pentru asigurarea condițiilor superioare pe timpul transportului de lungă durată în afara spațiului comunitar, proiect al cărui inițiator sunt, a fost adoptat de Comisia de agricultură și urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților, a spus Oros.