ANCHETA DNA. Asociația Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii din județul Ialomița ar fi încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură subvenții pentru pășune în valoare de circa 140.000 de euro. Asociația a fost ajutată de primarul localității, care ar fi falsificat mai multe acte, printre care și o hotărâre de Consiliu Local, informează Direcția Națională Anticorupție, într-un comunicat remis presei.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, la data faptei reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE IMAȘUL VALEA CIORII, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
IONESCU ȘTEFAN, la data faptei primar al comunei Valea Ciorii, județul Ialomița, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, precizează comunicatul DNA.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2013-2019, reprezentantul legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, județul Ialomița, cu sprijinul primarului Ionescu Ștefan, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente ce conțineau date false și inexacte (contract de concesiune, centralizatoare, adeverințe etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice, pentru o suprafață de teren mai mare decât cea pe care o deținea în acte.
O parte din acele documente i-ar fi fost puse la dispoziție fermierului de către primar, printre ele regăsindu-se inclusiv o hotărâre de consiliu local privind concesiunea unui teren, falsificată, care menționează o suprafață de teren concesionată mai mică (168,34 hectare) decât cea menționată în cererile de suprafață (188,70 hectare).
Prin aceste demersuri, reprezentantul legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 660.740 lei (circa 140.000 de euro).
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 660.541 lei.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor sume de bani și imobile ce aparțin lui Ionescu Ștefan și Asociației Crescătorilor De Animale Imașul Valea Ciorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomița cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.