Din 2015, sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) se acordă fermierilor activi după mai multe criterii. Iată care sunt acestea!
Solicitanţii trebuie să crească:
- vaci de lapte: pentru min. 10 şi max. 250 vaci de lapte înscrise în Registrul Genealogic al rasei. Solicitanţii trebuie să aibă un contract de livrare a laptelui valabil minimum 6 luni de la data depunerii cererii de plată şi documente fiscale care să ateste livrarea laptelui şi/sau copie de pe carnetul de comercializare, în cazul vânzărilor directe;
- bivoliţe de lapte: pentru max. 100 femele care au fătat cel puţin o dată, înscrise în Registrul Genealogic al rasei;
- taurine de carne: pentru min. 10 şi max. 250 capete vaci şi tineret din rase de carne şi/sau metişi şi tauri din rase de carne. Tineretul şi metişii vor primi 75%, respectiv 50% din cuantumul sprijinului acordat pentru vaci şi tauri din rase de carne.
- ovine: pentru min. 150 şi max. 600 capete femele ovine şi/sau berbeci de reproducţie, cu vârsta de minimum 1 an la 31 martie a anului de solicitare a SCZ şi max. 8 ani pentru femele, respectiv 6 ani pentru berbecii de reproducţie la data limită de depunere a cererii unice de plată. Sprijinul se acordă o singură dată pentru berbecii de reproducţie şi anual pentru femele ovine. Obligaţia ca ovinele/berbecii pentru care se solicită SCZ să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei se aplică din anul de cerere 2016.
„Noi am propus să se acorde acest sprijin crescătorilor care au între 50 şi 1.000 de capete. Nu putem, trebuie să notificăm Bruxelles, ni s-a spus. Şi tot ei, cei din Minister, au notificat Comisia să fie acordat sprijinul cuplat fermierilor care au între 150 şi 600 de capete. În felul acesta, vor fi ajutaţi mai puţini fermieri”, spune Ionică Nechifor, secretar general Federaţia Romovis.
Citeşte articolul intergral în revista Ferma, ediţia 15 - 30 aprilie 2015!