AJUTORUL DE STAT pentru reducerea ACCIZEI LA MOTORINĂ pe care agricultorii români îl primesc trimestrial AR PUTEA DISPĂREA. Nu definitiv, doar că fermierii nu ar mai primii bani ci … BONURI VALORICE.
Senatul a iniţiat o propunere legislaţivă în acest sens pe 9 iunie a.c.. Propunerea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ pe 13 iulie a.c..
DE CE este considerată necesară SCHIMBAREA?
Senatorii iniţiatori ai legii susţin, potrivit Expunerii de motive, că ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, stabilită la 21,00 euro/ 1.000 l, ajunge mult prea târziu, iar “fermierii români aşteaptă în fiecare an să le intre în conturi cât mai repede subvenţia pe motorină, dar aşteptările lor sunt deşarte”.
Astfel, actul normativ propune “simplificarea procedurilor de decontare a accizei, prin înlocuirea subvenției cu bonuri valorice, bonuri pe care fermierii ar urma să le primească la început de an calendaristic, în contul cantității pentru care se acordă sprijinul”.
Cum se va proceda?
În primul rând, de toată treaba se va ocupa… APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene. Fermierii vor depune cereri ca şi până acum. APIA va fi autoritatea responsabilă care va întocmi necesarul de bonuri valorice pe județe și va comunica apoi, operatorilor economici selectați pentru furnizarea motorinei, numărul de bonuri valorice pentru fiecare localitate.
“Autoritatea competentă, în baza evidenței cererilor solicitanților schemei de ajutor de stat, va stabili necesarul de bonuri valorice pentru motorină utilizate în agricultură, pe județe și beneficiari, până la data de 31 decembrie a anului de cerere.”
Ministerul Agriculturii va centraliza situaţia, va comunica operatorilor economici numărul de bonuri valorice pentru fiecare judeţ, urmând ca aceştia să transmită, prin protocol, bonurile către Direcţiile Agricole din ţară în termen de 10 zile.
Astfel, bonurile valorice vor fi acordate fermierilor prin intermediul Direcţiilor Agricole Judeţene în termen de 30 de zile de la primire, dar nu mai târziu de 15 februarie a anului în curs. Fermierii, beneficiari ai ajutorului de stat, vor preda furnizorilor bonurile valorice în momentul în care iau motorina.
O situaţie cu bonurile distribuite şi nedistribuite se trimite apoi de la Direcţiile agricole la MADR, care face o nouă situaţie centralizatoare, calculează contravaloarea bonurilor şi o transmite către Ministerul de Finanţe pentru a încasa banii necesari rambursării către operatorii economici până la data de 31 decembrie a anunului în curs.
Propunerea legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul legislativ pe 13 iulie a.c.. şi probabil va fi pusă în dezbatere după 15 septembrie.