Dacă noua găselniţă a preşedintelui american Donald Trump de a taxa importurile de oţel şi aluminiu nu se va încheia cu un acord de exceptare de la această măsură cu Uniunea Europeană, aşa cum s-a întâmplat în cazul Canadei şi a Mexicului, agricultura SUA ar putea avea şi ea de suferit.
Din punct de vedere istoric, producţia de echipamente agricole nu a fost niciodată complet imună atunci când SUA a impus tarife suplimentare asupra importurilor de bunuri industriale. În primul rând, au apărut imediat contramăsuri din partea altor ţări şi, uneori, interdicţii directe, care au dus la o scădere a vânzărilor.
Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi acum, când Trump şi-a respectat promisiunea de a impune tarife de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu. Ca răspuns la ceea ce mulţi au catalogat ca fiind un plan "profund nedrept", Uniunea Europeană a anunţat că are în vedere impunerea de noi tarife pentru produsele americane, de la afine până la untul de arahide.
Decizia administraţiei americane este cel puţin surprinzătoare, dacă stăm să ne gândim că, de fapt, SUA are acces la multe pieţe mondiale. Şi de obicei în locurile în care au fost negociate acorduri comerciale, au parte de tarife scăzute. Fermierii americani au fost, de asemenea, exportatori extraordinari. În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă cu un deficit comercial de 566 miliarde dolari cu restul lumii în ansamblu, are un excedent comercial de 21 miliarde dolari în agricultură.