Adama
Agreena
AGRICOVER

STRĂINII cumpără PĂMÂNT în România pentru SUBVENȚIA AGRICOLĂ!

Publicat: 08 mai 2016 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Foarte mulți investitori străini care vin să cumpere terenuri în România o fac strict pentru subvenția agricolă. Mulți dintre ei sunt subvenționați de statele lor. Lucru care, la noi, nu se întâmplă, a declarat, pentru Agro TV, deputatul Daniel Gheorghe, inițiatorul unui proiect nou pentru legea vânzării terenurilor agricole.

România nu știe să-și susțină agricultura și avem de-a face cu oameni din Marea Britanie, Germania, Olanda și chiar Ungaria, care vin și cumpără terenuri agricole în țara noastră cu subvenții mari din partea țărilor de origine și țin terenurile necultivate pentru a primi subvenția. De asta am pus în lege o condiție: în maxim 6 luni să dezvolte o exploatație agricolă. De asemenea, asocierea în participațiune cu o societate românească, 30 % capital, românesc. Procentul îl putem mări, spune deputatul.

Alte condiții introduse în proiectul de lege sunt: investitorul străin să angajeze în proporție de 90% români, să nu aibă datorii la Fisc, să nu dețină companii de tip off-shore în paradisuri fiscale. Regulile ar trebui să-i descurajeze pe investitorii străini care vor să ne acapareze terenurile agricole. România este în topul țărilor care au vândut o parte importantă din pământ, aproximativ 40%. De ce ne vindem bucată cu bucată ceva ce ar trebui considerat patrimoniu național și pe care ar trebui să-l lăsăm moștenire copiilor noștri?

Capitolul pentru agricultură a fost negociat dezastruos! Acolo este rădăcina răului. Dacă România ar fi negociat  la fel precum Polonia, Cehia, Ungaria și alte țări, capitolul de agricultură, nu mai vorbeam în acești termeni astăzi. Când am redactat această lege ne gândeam să impunem persoanei respective un număr de ani de experiență în agricultura românească. Diverși juriști ne-au spus că nu se poate pe actuala legislație pentru că riscăm o clauză de infringement sau chiar de neconstituționalitate, spune Daniel Gheorghe.

La rândul lui, Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susține că nu sunt destul de aspre și de restrictive condițiile impuse investitorilor străini la cumpărarea terenurilor agricole. Juriștii români ar fi putut găsi alte soluții ca aceste reguli, stabilite în proiectul de act normativ, să facă imposibilă cumpărarea pământului de către străini. Așa cum s-a întâmplat în alte țări care au știut să-și protejeze mai bine teritoriul și interesele.

Juriștii polonezi, spre exemplu, nu au aceeași legislație. La dânșii s-a putut. Ce soluție au găsit? 5 ani de zile să ai rezidență în Polonia și să faci dovada că ai 5 ani vechime în agricultură. Adunați-le pe cele două și nu o să se poată niciodată, a declarat Laurențiu Baciu, liderul LAPAR, pentru Agro TV.

Fermierul-șef a criticat vehement legea vânzării pământului, așa cum a fost votată în 2014 este o lege antiromânească.

Ce a făcut clasa politică dacă a văzut că-i fuge pământul de sub picioare? Ce a făcut?! Sunt 2 ani de când au plecat 4 milioane de hectare de sub picioarele noastre. Ce a făcut clasa politică?! A stat cu mâinile în sân, am negociat prost, că e aia. Chiar nu ne uităm puțin afară? Nu vedem ce se întâmplă în altă parte? Puneți, măi fraților, o dată piciorul în prag! Îți pierzi identitatea atâta timp cât nu mai ai teritoriu. Nu mai poți vorbi de țara ta, a spus Baciu.

Pământul românesc este vândut și românii noștri sunt sclavi prin toată Europa, în loc să muncească pe pământul lor.

Tocmai asta e problema, o să ajungem cu toții să fim sclavi, iar țăranul român, din proprietar o să ajungă un fel de proletar agricol, a mai spus deputatul Gheorghe, inițiatorul proiectului care ar trebui să limiteze vânzarea masivă a terenurilor agricole.

Proiectul de modificare a legii 17 privind vânzarea terenurilor agricole este în faza consultării publice. Camera Deputaților este decizională.

Vizualizat: 12091 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ROMÂNIA NU este de vânzare! VREM să lăsăm țara moștenire copiilor!

ROMÂNIA NU este de vânzare! VREM să lăsăm țara moștenire copiilor!

37.000 de semnături a strâns o petiție care spune STOP VÂNZĂRII PĂMÂNTULUI către străini! Haosul din sistemul funciar, legile echivoce, dezbinarea românilor, lichidarea comunităților locale, toate ar urmări un singur scop: forțarea țăranului român să-și vândă cât mai ieftin pământul la străini.

"România, trezeşte-te!"

Titlul piesei celor de la Moromeţii mi s-a părut cel mai potrivit pentru mesajul acestui editorial. Pentru că nepăsarea generaţiei noastre face ca hălci bune din terenul arabil şi din pădurile României să fie înstrăinate zilnic în favoarea cetăţenilor străini.

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Negocieri proaste, tratat păgubos, consecinţe dezastruoase! România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, adică persoanele fizice non-rezidente au dat şi mai abitir iama în patrimoniul funciar românesc.

Alte articole in aceasta categorie

Imagini filmate cu oierul Andreșoi cu cătușe! Averea oierului ar fi crescut din subvenții APIA pe pășune!

Imagini filmate cu oierul Andreșoi cu cătușe! Averea oierului ar fi crescut din subvenții APIA pe pășune!

01 noiembrie 2024 - 12:10

Parchetul European (EPPO) din Timișoara (România) i-a reținut pe crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi și pe doi funcționari publici APIA, într-o anchetă privind o schemă criminală prin care oierul a obținut subvenții APIA de 2,2 milioane de euro din fonduri UE pentru pășuni, potrivit unui comunicat de presă transmis joi către media. Oierul a fost arestat joi seara pentru 30 de zile. 

Hotărâre Guvern: Subvenția care primește mai mulți bani!

Hotărâre Guvern: Subvenția care primește mai mulți bani!

01 noiembrie 2024 - 10:57

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern, care anunță suplimentarea bugetului destinat pentru plata ajutorului de minimis pentru cartofi.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Suspiciune fraudă 4 milioane euro din subvențiile europene!

Suspiciune fraudă 4 milioane euro din subvențiile europene!

31 octombrie 2024 - 14:08

O companie cehă de panificație și două persoane fizice sunt acuzate de autoritățile din Cehia de o fraudă cu fonduri europene de aproape 4 milioane de euro, potrivit publicației Politico. Presa locală scrie că este anchetată o afacere de panificație legată de fostul premier ceh, controversatul Andrej Babiš.

Noul comisar propus la Agricultură, tânăr și hotărât să le obțină fermierilor prețul corect!

Noul comisar propus la Agricultură, tânăr și hotărât să le obțină fermierilor prețul corect!

31 octombrie 2024 - 13:47

Luxemburghezul Christophe Hansen, în vârstă de 42 de ani, desemnat de președinta Executivului european, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar al agriculturii și alimentației, va fi audiat, pentru confirmare, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European luni, 4 noiembrie anul curent, unde vor participa și europarlamentari din comisiile de mediu și siguranță alimentară și pentru pescuit.

Ministrul Barbu s-a răzgândit!

Ministrul Barbu s-a răzgândit!

31 octombrie 2024 - 12:54

Ministerul Agriculturii a hotărât să amâne controversatul proiect de ordonanţă ce viza plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate în România. În schimb, autorităţile intenţionează să înfiinţeze un comitet pentru monitorizarea preţurilor, potrivit unor surse citate de G4Food.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Calendar noiembrie plată subvenții APIA!

Calendar noiembrie plată subvenții APIA!

31 octombrie 2024 - 12:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor de animale un avans din subvențiile agricole aferente acestui an. Termenul final de plată al avansului APIA pe hectar și cap animal este 30 noiembrie 2024. Pe lângă aceste plăți, sunt subvenții APIA cu termene de plată importante fixate în luna noiembrie. Nerespectarea acestor termene atrage excluderea de la plata APIA.

URGENT! Ultima zi plată ANT pe hectar!

URGENT! Ultima zi plată ANT pe hectar!

31 octombrie 2024 - 06:39

Atenție, fermieri! Astăzi, 31 octombrie 2024, este ultima zi în care puteți depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) documentele justificative care vă califică la plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, pentru acest an, pentru cultura de in pentru fibră.

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Pe un vapor...

Pe un vapor...
Un bâlbâit lucrează pe un vapor, când vine tura lui, a picat un om în apă... Detalii