OFICIAL! La Palatul Parlamentului a avut loc, pe data de 28 martie, Întâlnirea informală a directorilor pentru dezvoltare rurală din Statele Membre ale UE, organizată, în contextul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, de către Ministerul Agriculturii (MADR), prin intermediul Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM PNDR). Au participat reprezentanți ai Comisiei Europene și s-a discutat despre sprijinul acordat tinerilor fermieri.
La evenimentul dedicat modalităților de sprijinire a tinerilor fermieri au participat reprezentanți ai tuturor autorităților de management și ai departamentelor de dezvoltare rurală din statele membre UE, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai altor organizații din cadrul UE.
În cadrul reuniunii, Florentina Tudor, director general AM PNDR, care a condus lucrările reuniunii, a subliniat importanța sumelor semnificative alocate în cadrul programelor de dezvoltare rurală de către un număr de state membre pentru sprijinirea tinerilor fermieri și pentru ameliorarea numeroaselor provocări cu care se confruntă mediul rural. Reprezentanții AM PNDR au prezentat contextul general si stadiul actual al implementării Programului.
Din partea Comisiei Europene, Mihail Dumitru, director general adjunct a vorbit despre propunerile Comisiei referitoare la viitoarea perioadă de programare, accentuând faptul că prioritățile cheie ale PAC post 2020 vor veni în sprijinul tinerilor fermieri, asigurând astfel continuitatea actualului program.
Un alt subiect de actualitate dezbătut în cadrul reuniunii a fost sprijinirea tinerilor fermieri și a start-up-urilor prin intermediul instrumentelor financiare, precum și o serie de prezentări realizate de către reprezentanți ai asociației tinerilor fermieri europeni și ai fermierilor români sprijiniți prin fonduri PNDR, prin care s-a arătat importanța eficientizării politicilor agricole, prin direcționarea fondurilor către nevoile reale ale tinerilor fermieri.
Reamintim că, de la preluarea Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în domeniul agriculturii și pescuitului au fost programate pentru a fi închise 4 dosare, însă datorită ritmului susținut de lucru al tuturor celor implicați în acest proces, numărul dosarelor rezolvate până la această dată a ajuns la 9, se arată în comunicatul MADR.