SĂRBĂTOARE CREȘTINĂ. Biserica Ortodoxă prăznuieste Adormirea Maicii Domnului în fiecare an pe data de 15 august. De asemenea, Biserica Catolică cinstește această sărbătoare în aceeași zi.
Nu există foarte multe date despre această sărbătoare în Sfintele Evanghelii, ci doar în tradiția Bisericii. Acest eveniment este tratat în scrierile unor părinți orientali: Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului, Sfântul Ioan Damaschin și Patriarhul Modest al Ierusalimului.
În momentul în care Hristos Dumnezeu a decis să o aducă pe Maica Sfântă alături de El, l-a trimis pe Arhanghelul Gavril, cu trei zile înainte ca fecioara să moară, să-i transmită spusele lui Hristos: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. La auzul acestora, Fecioara Maria, cuprinsă de dor, s-a bucurat de faptul că își va revedea Fiul și a decis să meargă la Muntele Măslinilor pentru a se ruga. În drumul ei spre locașul de rugăciune, Sfânta Fecioară Maria vede cum pomii de pe munte se apleacă.
După rugăciune decide să se întoarcă acasă, iar deîndată ce pășește în casă toate încăperile încep să se cutremure. Decide să aprindă multe lumânări și-i mulțumește lui Dumnezeu, după care își cheamă rudele și vecinii să o ajute la grijitul casei și toate cele necesare pentru îngroparea ei. Le spune tuturor ceea ce îngerul i-a transmis și le arată tuturor darul care i-a fost oferit: o stalpare de finic.
Odată cu ridicarea Fecioarei Maria la ceruri, Apostolii îi ajutara pe credincioși cu așezarea trupului care a dat viață Mântuitorului nostru în satul Ghetsimani.
OBICEIURI ȘI TRADIȚII
Ziua de 15 august este ultima în care mai poți culege plante miraculoase pentru tratarea diferitelor afecțiuni.
Adormirea Maicii Domnului. Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul său divin.
Chiar dacă nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sf. Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.
Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi "lovit" de soartă.
Dacă ai un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și dezbinați. Dacă vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit și vei fi în afara oricărei primejdii.
Sursa: creștinortodox.ro