PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.
În această perioadă, APIA are două mari acțiuni în desfășurare și anume, finalizarea plăților aferente anului 2019 care, conform regulamentelor europene, până-n data de 30 iunie trebuie aceste plăți finalizate și, până-n momentul de față, din toate fondurile despre care vă spuneam, atât FEGA, FEADR cât și bugetul național, APIA a acordat peste 2,850 miliarde euro, plăți pe care trebuie să le finalizăm, cum spuneam, până-n data de 30 iunie. Și-n paralel, avem campania de primire a cererilor care se încheia, de obicei, în data de 15 mai, dar având în vedere această perioadă de pandemie, Comisia Europeană a fost de acord să prelungească cu încă o lună, până-n data de 15 iunie, primirea acestor cereri fără penalități, a declarat Adrian Pintea.
Șeful APIA a anunțat și termenul în care fermierii români încasează plățile compensatorii pentru măsurile de agro-mediu, M10, PNDR 2020. Aceste plăți sunt un supliment al subvenției APIA pe hectar sau pe cap de animal, în cazul pachetului 8 M10 rase locale în pericol de abandon, pentru fermierii care au încheiat angajamente APIA pentru o perioadă de 5 ani pe oricare dintre pachetele măsurii de agro-mediu. Pentru aceste plăți compensatorii, documentele și banii se plimbă de la APIA la AFIR, de la AFIR la Ministerul Agriculturii de aici la Ministerul Finanțelor, apoi se reface traseul invers.
Circuitul documentelor este puțin mai mare. Un fermier este autorizat la plată de către APIA, acel centralizator al zilei se transmite la cealaltă agenție de plăți, la AFIR, de unde noi avem aceste măsuri delegate. Ei fac solicitare la minister (ministerul agriculturii n.r.), ministerul la ministerul finanțelor și pe urmă circuitul invers până ajung banii la noi. Iar de la data autorizării la plată până-n momentul în care fermierul are efectiv banii în cont, este undeva o diferență de 15-17 zile, a explicat șeful APIA.
APIA are delegate trei măsuri PNDR 2020 de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale: M10 agro-mediu și climă, M11 agricultură ecologică și M13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, zone defavorizate. Fermierii încasează plățile compensatorii de la APIA.