Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ȘEFUL ANZ: MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT CU TESTAREA BERBECILOR DE RASĂ și CU OIERII CORECȚI!

Publicat: 17 iunie 2020 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, a declarat astăzi, exclusiv pentru AGROINFO, că genotiparea berbecilor folosiți pentru reproducție devine obligatorie. Mergem până la capăt cu testarea berbecilor de rasă. Mergem înainte cu oierii corecți, iar cei care nu sunt corecți să iasă din sistem, să lase această acțiune de ameliorare la ovine. Acum e momentul să lămurim lucrurile, este hotărât șeful ANZ.

În ciuda scandalului iscat în jurul deciziei ministrului agriculturii, Adrian Oros, de a efectua genotiparea la ovine, testarea berbecilor reproducători pentru rezistența la scrapie, boală mortală și fără leac la ovine, în ciuda neliniștilor provocate în oieritul din România de această decizie, șeful ANZ ne-a declarat astăzi că se merge până la capăt cu genotiparea. Lucrurile au fost tărăgănate prea mulți ani, iar pentru că nu s-a demarat această acțiune de testare a berbecilor, România nu a scăpat de scrapia la ovine, boală care pune frână și exportului de ovine vii, pe lângă alte pagube economice pe care le provoacă fermelor de ovine. În calitate de inițiator al acestei acțiuni, Agenția Națională pentru Zootehnie nu vrea să renunțe la testarea berbecilor de rasă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în conferința de presă din 4 iunie 2020, că odată cu testele pentru rezistența la scrapie, se vor face și teste de paternitate care arată filiația. Concret, dacă berbecii cu certificate de origine aparțin într-adevăr rasei respective, își merită sau nu certificatele.

Principiul rămâne același, vrem să mergem până la capăt pe chestiunea asta cu genotiparea, pentru testul de rezistență la screpie. Bine, aici nu suntem legați de termen, dar toți berbecii, una dintre condițiile pentru a fi autorizați la reproducție, pentru montă naturală și însămânțari artificiale, este efectuarea testului pentru screpie. Acest test se poate face atât la laboratoarele ANZ, cât și la laboratoarele ANSVSA. Sunt alocate fonduri europene pentru eradicarea screpiei, așa că aici, în cea mai mare parte, problema este rezolvată.

În momentul de față, am inițiat un proiect de ordin de ministru pentru autorizarea reproducătorilor pentru montă naturală, unde este prevăzută clar obligativitatea efectuării testului privind rezistența la screpie a reproducătorilor masculi de la specia ovine. Odată ce acel ordin va fi publicat în Monitorul Oficial devine obligativitate și de acolo încolo, intrăm în linie dreaptă și sper că în maxim 3 ani, să putem ține sub control această boală și să putem declara la nivel internațional că România a eradicat screpia la specia ovine.

Proiectul de ordin a intrat deja pe circuit, la nivelul Ministerului Agriculturii mai sunt câteva retușuri de făcut, dar ca inițiator ANZ ține foarte mult la această chestiune pentru că e o discuție care se poartă în România de câțiva ani și-n fiecare an rămâne la faza de discuție, or acum este momentul să începem și să rezolvăm în așa fel încât să eradicăm această boală, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, exclusiv pentru AGROINFO.  

Șeful ANZ a participat astăzi la întâlnirea de la Palatul Victoria dintre crescătorii de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Ioan Branga, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad și prim-ministrul României, Ludovic Orban și ministrul agriculturii, Adrian Oros.

AGROINFO  l-a întrebat pe șeful ANZ dacă oierii au solicitat această întâlnire cu premierul României pentru că ar fi nemulțumiți de această decizie prvind genotiparea, dat fiind faptul că toți trei reprezintă asociații care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Testarea berbecilor de rasă ar putea avea consecințe asupra acordării subvenției mari din oierit, sprijinul cuplat, cu o valoare la nivelul anului 2019 de 17,71 euro/cap de ovină. Condiția obligatorie pentru încasarea subvenției de la APIA este deținerea unui berbec de rasă, înscris în registrul genealogic, cu certificat de origine, la 35 de ovine femele.

Eu, sincer, nu cred și nici nu au arătat că sunt nemulțumiți de această acțiune. Sigur că sunt un pic îngrijorați cum o să facem. Nici interesul nostru și nici intenția noastră nu este ca să influențăm modul în care se fac plățile pentru sprijinul cuplat (cea mai mare subvenție pe cap de ovină n.r.) în anul 2020. Dar, în același timp, așa cum am mai declarat, și dânșii știu, trebuie să fie un moment în care să începem această chestiune.

Dumneavoastră știți, mă gândesc că aveți legături cu o serie întreagă de crescători, sunt o serie întreagă de acuzații, de discuții în ceea ce privește calitatea acelor berbeci cu certificate de origine. Ca să lămurim această chestiune și, cel puțin cei trei care au fost astăzi prezenți la discuția cu domnul prim-ministru și domn ministru, eu nu mă îndoiesc absolut deloc că ei nu sunt în regulă. E vorba de alți crescători care provoacă aceste discuții și, sigur, aruncă chestiuni pe crescători corecți, aruncă zvonuri și acuze pe crescătorii corecți. Știți că este o vorbă, boală lungă, moarte sigură. Trebuie să lămurim repede, pus la punct, și cu cine e corect să mergem mai departe, cine nu, să iasă din sistem și să lase toată acțiunea asta de ameliorare la specia ovină să funcționeze normal și pe baza programelor de ameliorare acreditate, a spus șeful ANZ.

Întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria cu premierul a fost solicitată de cei trei crescători de ovine.

Întâlnirea de astăzi a fost cerută de către reprezentanții societăților de ameliorare. Sigur că, pe lângă temele pe care vi le-am expus eu acum și care sunt în legătură directă cu ANZ, s-au mai discutat și alte chestiuni. Programul Național Strategic 2021-2027, s-a discutat despre exportul de ovine, s-a discutat de plafonarea formelor de sprijin, despre care se discută din ce în ce mai mult la nivel european, s-au discutat mai multe, a spus șeful ANZ.

Cât privește exportul de ovine vii, directorul ANZ ne-a declarat că nu este interzis însă sunt state care nu mai cumpără ovine românești din cauza scrapiei.

De exemplu, Turcia a eradicat această boală și refuză orice import din România atâta timp cât noi avem suspiciunea asta de exeistență a bolii (a scrapiei n.r.). Sunt și alte state unde se poate deschide piața. Este o chestiune benefică pentru tot ce înseamnă oieritul în România pentru că, în momentul de față, oieritul duce lipsă de piață de desfacere. Adică, e o piață limitată și prețul e limitat. Adică, dacă avem un anumit număr de animale care ar putea fi exportat, dar noi avem această limitare din cauza acestei boli, normal că cei care, totuși, cumpără, cumpără la un preț, spun: domle, dacă-ți convine, bine, dacă nu, nu, a adăugat ing. Vaida Bela.

Vizualizat: 4107 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

30 septembrie 2020 - 08:18

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că perioada de reținere în ferme a bovinelor se încheie, pentru acest an, la data de 15 decembrie 2020. Astfel, crescătorii de bovine vor intra la plata subvențiilor din zootehnie abia după această dată, cel mai probabil, prin ianuarie 2021.

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

30 septembrie 2020 - 07:21

AJUTOARE EXCEPȚIONALE APIA. Fermierii, crescătorii de animale, care nu au încasat anul trecut plăți directe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau nu au solicitat anul acesta, prin cererea unică, plăți directe de la APIA, nu se încadrează la condițiile APIA pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat în contextul crizei sanitare.

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 21:17

SUSPECT. Carabinierii au arestat în aceste zile în Italia un român în vârstă de 22 de ani, suspectat că ar fi ucis doi frați italieni. Victimele au fost descoperite fără viață în luna iunie a acestui an la Caltanissetta, în Sicilia. Unul dintre frați era pe jumătate carbonizat, iar celălalt avea craniul sfărâmat. Cei doi frați erau ciobani, la fel și presupusul ucigaș. Scandalul ar fi pornit de la pășune, informează ANSA, agenție italiană de știri.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

29 septembrie 2020 - 07:21

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

29 septembrie 2020 - 07:01

SUBVENȚII PENTRU ZOOTEHNIE. Animalele din ferme pentru care crescătorii beneficiază anul acesta de ajutorul național tranzitoriu (ANT) și de sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) trebuie să fie identificate cu crotalii. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu privire la crotaliile pe baza cărora sunt înregistrate și identificate animalele din ferme.

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care au solicitat anul acesta subvenția APIA pentru pășune că trebuie să prezinte până la data de 15 octombrie 2020 documentele în baza cărora vor încasa banii. Informațiile de care au nevoie fermierii, pentru a respecta acest termen, au fost comunicate de APIA pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii