EXCLUSIV AGROINFO! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, a declarat astăzi, exclusiv pentru AGROINFO, că genotiparea berbecilor folosiți pentru reproducție devine obligatorie. Mergem până la capăt cu testarea berbecilor de rasă. Mergem înainte cu oierii corecți, iar cei care nu sunt corecți să iasă din sistem, să lase această acțiune de ameliorare la ovine. Acum e momentul să lămurim lucrurile, este hotărât șeful ANZ.
În ciuda scandalului iscat în jurul deciziei ministrului agriculturii, Adrian Oros, de a efectua genotiparea la ovine, testarea berbecilor reproducători pentru rezistența la scrapie, boală mortală și fără leac la ovine, în ciuda neliniștilor provocate în oieritul din România de această decizie, șeful ANZ ne-a declarat astăzi că se merge până la capăt cu genotiparea. Lucrurile au fost tărăgănate prea mulți ani, iar pentru că nu s-a demarat această acțiune de testare a berbecilor, România nu a scăpat de scrapia la ovine, boală care pune frână și exportului de ovine vii, pe lângă alte pagube economice pe care le provoacă fermelor de ovine. În calitate de inițiator al acestei acțiuni, Agenția Națională pentru Zootehnie nu vrea să renunțe la testarea berbecilor de rasă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în conferința de presă din 4 iunie 2020, că odată cu testele pentru rezistența la scrapie, se vor face și teste de paternitate care arată filiația. Concret, dacă berbecii cu certificate de origine aparțin într-adevăr rasei respective, își merită sau nu certificatele.
Principiul rămâne același, vrem să mergem până la capăt pe chestiunea asta cu genotiparea, pentru testul de rezistență la screpie. Bine, aici nu suntem legați de termen, dar toți berbecii, una dintre condițiile pentru a fi autorizați la reproducție, pentru montă naturală și însămânțari artificiale, este efectuarea testului pentru screpie. Acest test se poate face atât la laboratoarele ANZ, cât și la laboratoarele ANSVSA. Sunt alocate fonduri europene pentru eradicarea screpiei, așa că aici, în cea mai mare parte, problema este rezolvată.
În momentul de față, am inițiat un proiect de ordin de ministru pentru autorizarea reproducătorilor pentru montă naturală, unde este prevăzută clar obligativitatea efectuării testului privind rezistența la screpie a reproducătorilor masculi de la specia ovine. Odată ce acel ordin va fi publicat în Monitorul Oficial devine obligativitate și de acolo încolo, intrăm în linie dreaptă și sper că în maxim 3 ani, să putem ține sub control această boală și să putem declara la nivel internațional că România a eradicat screpia la specia ovine.
Proiectul de ordin a intrat deja pe circuit, la nivelul Ministerului Agriculturii mai sunt câteva retușuri de făcut, dar ca inițiator ANZ ține foarte mult la această chestiune pentru că e o discuție care se poartă în România de câțiva ani și-n fiecare an rămâne la faza de discuție, or acum este momentul să începem și să rezolvăm în așa fel încât să eradicăm această boală, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, exclusiv pentru AGROINFO.
Șeful ANZ a participat astăzi la întâlnirea de la Palatul Victoria dintre crescătorii de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Ioan Branga, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad și prim-ministrul României, Ludovic Orban și ministrul agriculturii, Adrian Oros.
AGROINFO l-a întrebat pe șeful ANZ dacă oierii au solicitat această întâlnire cu premierul României pentru că ar fi nemulțumiți de această decizie prvind genotiparea, dat fiind faptul că toți trei reprezintă asociații care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Testarea berbecilor de rasă ar putea avea consecințe asupra acordării subvenției mari din oierit, sprijinul cuplat, cu o valoare la nivelul anului 2019 de 17,71 euro/cap de ovină. Condiția obligatorie pentru încasarea subvenției de la APIA este deținerea unui berbec de rasă, înscris în registrul genealogic, cu certificat de origine, la 35 de ovine femele.
Eu, sincer, nu cred și nici nu au arătat că sunt nemulțumiți de această acțiune. Sigur că sunt un pic îngrijorați cum o să facem. Nici interesul nostru și nici intenția noastră nu este ca să influențăm modul în care se fac plățile pentru sprijinul cuplat (cea mai mare subvenție pe cap de ovină n.r.) în anul 2020. Dar, în același timp, așa cum am mai declarat, și dânșii știu, trebuie să fie un moment în care să începem această chestiune.
Dumneavoastră știți, mă gândesc că aveți legături cu o serie întreagă de crescători, sunt o serie întreagă de acuzații, de discuții în ceea ce privește calitatea acelor berbeci cu certificate de origine. Ca să lămurim această chestiune și, cel puțin cei trei care au fost astăzi prezenți la discuția cu domnul prim-ministru și domn ministru, eu nu mă îndoiesc absolut deloc că ei nu sunt în regulă. E vorba de alți crescători care provoacă aceste discuții și, sigur, aruncă chestiuni pe crescători corecți, aruncă zvonuri și acuze pe crescătorii corecți. Știți că este o vorbă, boală lungă, moarte sigură. Trebuie să lămurim repede, pus la punct, și cu cine e corect să mergem mai departe, cine nu, să iasă din sistem și să lase toată acțiunea asta de ameliorare la specia ovină să funcționeze normal și pe baza programelor de ameliorare acreditate, a spus șeful ANZ.
Întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria cu premierul a fost solicitată de cei trei crescători de ovine.
Întâlnirea de astăzi a fost cerută de către reprezentanții societăților de ameliorare. Sigur că, pe lângă temele pe care vi le-am expus eu acum și care sunt în legătură directă cu ANZ, s-au mai discutat și alte chestiuni. Programul Național Strategic 2021-2027, s-a discutat despre exportul de ovine, s-a discutat de plafonarea formelor de sprijin, despre care se discută din ce în ce mai mult la nivel european, s-au discutat mai multe, a spus șeful ANZ.
Cât privește exportul de ovine vii, directorul ANZ ne-a declarat că nu este interzis însă sunt state care nu mai cumpără ovine românești din cauza scrapiei.
De exemplu, Turcia a eradicat această boală și refuză orice import din România atâta timp cât noi avem suspiciunea asta de exeistență a bolii (a scrapiei n.r.). Sunt și alte state unde se poate deschide piața. Este o chestiune benefică pentru tot ce înseamnă oieritul în România pentru că, în momentul de față, oieritul duce lipsă de piață de desfacere. Adică, e o piață limitată și prețul e limitat. Adică, dacă avem un anumit număr de animale care ar putea fi exportat, dar noi avem această limitare din cauza acestei boli, normal că cei care, totuși, cumpără, cumpără la un preț, spun: domle, dacă-ți convine, bine, dacă nu, nu, a adăugat ing. Vaida Bela.