Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ȘEFUL ANZ: MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT CU TESTAREA BERBECILOR DE RASĂ și CU OIERII CORECȚI!

Publicat: 17 iunie 2020 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, a declarat astăzi, exclusiv pentru AGROINFO, că genotiparea berbecilor folosiți pentru reproducție devine obligatorie. Mergem până la capăt cu testarea berbecilor de rasă. Mergem înainte cu oierii corecți, iar cei care nu sunt corecți să iasă din sistem, să lase această acțiune de ameliorare la ovine. Acum e momentul să lămurim lucrurile, este hotărât șeful ANZ.

În ciuda scandalului iscat în jurul deciziei ministrului agriculturii, Adrian Oros, de a efectua genotiparea la ovine, testarea berbecilor reproducători pentru rezistența la scrapie, boală mortală și fără leac la ovine, în ciuda neliniștilor provocate în oieritul din România de această decizie, șeful ANZ ne-a declarat astăzi că se merge până la capăt cu genotiparea. Lucrurile au fost tărăgănate prea mulți ani, iar pentru că nu s-a demarat această acțiune de testare a berbecilor, România nu a scăpat de scrapia la ovine, boală care pune frână și exportului de ovine vii, pe lângă alte pagube economice pe care le provoacă fermelor de ovine. În calitate de inițiator al acestei acțiuni, Agenția Națională pentru Zootehnie nu vrea să renunțe la testarea berbecilor de rasă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în conferința de presă din 4 iunie 2020, că odată cu testele pentru rezistența la scrapie, se vor face și teste de paternitate care arată filiația. Concret, dacă berbecii cu certificate de origine aparțin într-adevăr rasei respective, își merită sau nu certificatele.

Principiul rămâne același, vrem să mergem până la capăt pe chestiunea asta cu genotiparea, pentru testul de rezistență la screpie. Bine, aici nu suntem legați de termen, dar toți berbecii, una dintre condițiile pentru a fi autorizați la reproducție, pentru montă naturală și însămânțari artificiale, este efectuarea testului pentru screpie. Acest test se poate face atât la laboratoarele ANZ, cât și la laboratoarele ANSVSA. Sunt alocate fonduri europene pentru eradicarea screpiei, așa că aici, în cea mai mare parte, problema este rezolvată.

În momentul de față, am inițiat un proiect de ordin de ministru pentru autorizarea reproducătorilor pentru montă naturală, unde este prevăzută clar obligativitatea efectuării testului privind rezistența la screpie a reproducătorilor masculi de la specia ovine. Odată ce acel ordin va fi publicat în Monitorul Oficial devine obligativitate și de acolo încolo, intrăm în linie dreaptă și sper că în maxim 3 ani, să putem ține sub control această boală și să putem declara la nivel internațional că România a eradicat screpia la specia ovine.

Proiectul de ordin a intrat deja pe circuit, la nivelul Ministerului Agriculturii mai sunt câteva retușuri de făcut, dar ca inițiator ANZ ține foarte mult la această chestiune pentru că e o discuție care se poartă în România de câțiva ani și-n fiecare an rămâne la faza de discuție, or acum este momentul să începem și să rezolvăm în așa fel încât să eradicăm această boală, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, exclusiv pentru AGROINFO.  

Șeful ANZ a participat astăzi la întâlnirea de la Palatul Victoria dintre crescătorii de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Ioan Branga, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad și prim-ministrul României, Ludovic Orban și ministrul agriculturii, Adrian Oros.

AGROINFO  l-a întrebat pe șeful ANZ dacă oierii au solicitat această întâlnire cu premierul României pentru că ar fi nemulțumiți de această decizie prvind genotiparea, dat fiind faptul că toți trei reprezintă asociații care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Testarea berbecilor de rasă ar putea avea consecințe asupra acordării subvenției mari din oierit, sprijinul cuplat, cu o valoare la nivelul anului 2019 de 17,71 euro/cap de ovină. Condiția obligatorie pentru încasarea subvenției de la APIA este deținerea unui berbec de rasă, înscris în registrul genealogic, cu certificat de origine, la 35 de ovine femele.

Eu, sincer, nu cred și nici nu au arătat că sunt nemulțumiți de această acțiune. Sigur că sunt un pic îngrijorați cum o să facem. Nici interesul nostru și nici intenția noastră nu este ca să influențăm modul în care se fac plățile pentru sprijinul cuplat (cea mai mare subvenție pe cap de ovină n.r.) în anul 2020. Dar, în același timp, așa cum am mai declarat, și dânșii știu, trebuie să fie un moment în care să începem această chestiune.

Dumneavoastră știți, mă gândesc că aveți legături cu o serie întreagă de crescători, sunt o serie întreagă de acuzații, de discuții în ceea ce privește calitatea acelor berbeci cu certificate de origine. Ca să lămurim această chestiune și, cel puțin cei trei care au fost astăzi prezenți la discuția cu domnul prim-ministru și domn ministru, eu nu mă îndoiesc absolut deloc că ei nu sunt în regulă. E vorba de alți crescători care provoacă aceste discuții și, sigur, aruncă chestiuni pe crescători corecți, aruncă zvonuri și acuze pe crescătorii corecți. Știți că este o vorbă, boală lungă, moarte sigură. Trebuie să lămurim repede, pus la punct, și cu cine e corect să mergem mai departe, cine nu, să iasă din sistem și să lase toată acțiunea asta de ameliorare la specia ovină să funcționeze normal și pe baza programelor de ameliorare acreditate, a spus șeful ANZ.

Întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria cu premierul a fost solicitată de cei trei crescători de ovine.

Întâlnirea de astăzi a fost cerută de către reprezentanții societăților de ameliorare. Sigur că, pe lângă temele pe care vi le-am expus eu acum și care sunt în legătură directă cu ANZ, s-au mai discutat și alte chestiuni. Programul Național Strategic 2021-2027, s-a discutat despre exportul de ovine, s-a discutat de plafonarea formelor de sprijin, despre care se discută din ce în ce mai mult la nivel european, s-au discutat mai multe, a spus șeful ANZ.

Cât privește exportul de ovine vii, directorul ANZ ne-a declarat că nu este interzis însă sunt state care nu mai cumpără ovine românești din cauza scrapiei.

De exemplu, Turcia a eradicat această boală și refuză orice import din România atâta timp cât noi avem suspiciunea asta de exeistență a bolii (a scrapiei n.r.). Sunt și alte state unde se poate deschide piața. Este o chestiune benefică pentru tot ce înseamnă oieritul în România pentru că, în momentul de față, oieritul duce lipsă de piață de desfacere. Adică, e o piață limitată și prețul e limitat. Adică, dacă avem un anumit număr de animale care ar putea fi exportat, dar noi avem această limitare din cauza acestei boli, normal că cei care, totuși, cumpără, cumpără la un preț, spun: domle, dacă-ți convine, bine, dacă nu, nu, a adăugat ing. Vaida Bela.

Vizualizat: 4283 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii