KWS+
Reclama header after big part 2

ȘEFUL ANZ: MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT CU TESTAREA BERBECILOR DE RASĂ și CU OIERII CORECȚI!

Publicat: 17 iunie 2020 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, a declarat astăzi, exclusiv pentru AGROINFO, că genotiparea berbecilor folosiți pentru reproducție devine obligatorie. Mergem până la capăt cu testarea berbecilor de rasă. Mergem înainte cu oierii corecți, iar cei care nu sunt corecți să iasă din sistem, să lase această acțiune de ameliorare la ovine. Acum e momentul să lămurim lucrurile, este hotărât șeful ANZ.

În ciuda scandalului iscat în jurul deciziei ministrului agriculturii, Adrian Oros, de a efectua genotiparea la ovine, testarea berbecilor reproducători pentru rezistența la scrapie, boală mortală și fără leac la ovine, în ciuda neliniștilor provocate în oieritul din România de această decizie, șeful ANZ ne-a declarat astăzi că se merge până la capăt cu genotiparea. Lucrurile au fost tărăgănate prea mulți ani, iar pentru că nu s-a demarat această acțiune de testare a berbecilor, România nu a scăpat de scrapia la ovine, boală care pune frână și exportului de ovine vii, pe lângă alte pagube economice pe care le provoacă fermelor de ovine. În calitate de inițiator al acestei acțiuni, Agenția Națională pentru Zootehnie nu vrea să renunțe la testarea berbecilor de rasă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în conferința de presă din 4 iunie 2020, că odată cu testele pentru rezistența la scrapie, se vor face și teste de paternitate care arată filiația. Concret, dacă berbecii cu certificate de origine aparțin într-adevăr rasei respective, își merită sau nu certificatele.

Principiul rămâne același, vrem să mergem până la capăt pe chestiunea asta cu genotiparea, pentru testul de rezistență la screpie. Bine, aici nu suntem legați de termen, dar toți berbecii, una dintre condițiile pentru a fi autorizați la reproducție, pentru montă naturală și însămânțari artificiale, este efectuarea testului pentru screpie. Acest test se poate face atât la laboratoarele ANZ, cât și la laboratoarele ANSVSA. Sunt alocate fonduri europene pentru eradicarea screpiei, așa că aici, în cea mai mare parte, problema este rezolvată.

În momentul de față, am inițiat un proiect de ordin de ministru pentru autorizarea reproducătorilor pentru montă naturală, unde este prevăzută clar obligativitatea efectuării testului privind rezistența la screpie a reproducătorilor masculi de la specia ovine. Odată ce acel ordin va fi publicat în Monitorul Oficial devine obligativitate și de acolo încolo, intrăm în linie dreaptă și sper că în maxim 3 ani, să putem ține sub control această boală și să putem declara la nivel internațional că România a eradicat screpia la specia ovine.

Proiectul de ordin a intrat deja pe circuit, la nivelul Ministerului Agriculturii mai sunt câteva retușuri de făcut, dar ca inițiator ANZ ține foarte mult la această chestiune pentru că e o discuție care se poartă în România de câțiva ani și-n fiecare an rămâne la faza de discuție, or acum este momentul să începem și să rezolvăm în așa fel încât să eradicăm această boală, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, exclusiv pentru AGROINFO.  

Șeful ANZ a participat astăzi la întâlnirea de la Palatul Victoria dintre crescătorii de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Ioan Branga, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad și prim-ministrul României, Ludovic Orban și ministrul agriculturii, Adrian Oros.

AGROINFO  l-a întrebat pe șeful ANZ dacă oierii au solicitat această întâlnire cu premierul României pentru că ar fi nemulțumiți de această decizie prvind genotiparea, dat fiind faptul că toți trei reprezintă asociații care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Testarea berbecilor de rasă ar putea avea consecințe asupra acordării subvenției mari din oierit, sprijinul cuplat, cu o valoare la nivelul anului 2019 de 17,71 euro/cap de ovină. Condiția obligatorie pentru încasarea subvenției de la APIA este deținerea unui berbec de rasă, înscris în registrul genealogic, cu certificat de origine, la 35 de ovine femele.

Eu, sincer, nu cred și nici nu au arătat că sunt nemulțumiți de această acțiune. Sigur că sunt un pic îngrijorați cum o să facem. Nici interesul nostru și nici intenția noastră nu este ca să influențăm modul în care se fac plățile pentru sprijinul cuplat (cea mai mare subvenție pe cap de ovină n.r.) în anul 2020. Dar, în același timp, așa cum am mai declarat, și dânșii știu, trebuie să fie un moment în care să începem această chestiune.

Dumneavoastră știți, mă gândesc că aveți legături cu o serie întreagă de crescători, sunt o serie întreagă de acuzații, de discuții în ceea ce privește calitatea acelor berbeci cu certificate de origine. Ca să lămurim această chestiune și, cel puțin cei trei care au fost astăzi prezenți la discuția cu domnul prim-ministru și domn ministru, eu nu mă îndoiesc absolut deloc că ei nu sunt în regulă. E vorba de alți crescători care provoacă aceste discuții și, sigur, aruncă chestiuni pe crescători corecți, aruncă zvonuri și acuze pe crescătorii corecți. Știți că este o vorbă, boală lungă, moarte sigură. Trebuie să lămurim repede, pus la punct, și cu cine e corect să mergem mai departe, cine nu, să iasă din sistem și să lase toată acțiunea asta de ameliorare la specia ovină să funcționeze normal și pe baza programelor de ameliorare acreditate, a spus șeful ANZ.

Întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria cu premierul a fost solicitată de cei trei crescători de ovine.

Întâlnirea de astăzi a fost cerută de către reprezentanții societăților de ameliorare. Sigur că, pe lângă temele pe care vi le-am expus eu acum și care sunt în legătură directă cu ANZ, s-au mai discutat și alte chestiuni. Programul Național Strategic 2021-2027, s-a discutat despre exportul de ovine, s-a discutat de plafonarea formelor de sprijin, despre care se discută din ce în ce mai mult la nivel european, s-au discutat mai multe, a spus șeful ANZ.

Cât privește exportul de ovine vii, directorul ANZ ne-a declarat că nu este interzis însă sunt state care nu mai cumpără ovine românești din cauza scrapiei.

De exemplu, Turcia a eradicat această boală și refuză orice import din România atâta timp cât noi avem suspiciunea asta de exeistență a bolii (a scrapiei n.r.). Sunt și alte state unde se poate deschide piața. Este o chestiune benefică pentru tot ce înseamnă oieritul în România pentru că, în momentul de față, oieritul duce lipsă de piață de desfacere. Adică, e o piață limitată și prețul e limitat. Adică, dacă avem un anumit număr de animale care ar putea fi exportat, dar noi avem această limitare din cauza acestei boli, normal că cei care, totuși, cumpără, cumpără la un preț, spun: domle, dacă-ți convine, bine, dacă nu, nu, a adăugat ing. Vaida Bela.

Vizualizat: 4215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ DE ASTĂZI ANSVSA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

18 ianuarie 2021 - 17:52

COMUNICAT! Recomandările Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă.
 

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

OFICIAL! BUGETELE APIA ȘI AFIR pentru PLĂȚILE CĂTRE FERMIERI PENTRU ANII 2021-2022!

18 ianuarie 2021 - 17:36

ANUNȚ MINISTERUL AGRICULTURII! Printr-un proiect de ordonanță de urgență care modifică Ordonanța subvențiilor, Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, 18 ianuarie 2021, suma destinată pentru plata subvențiilor fermierilor pentru anii 2021-2022.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

18 ianuarie 2021 - 16:56

OFICIAL! Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 18 ianuarie 2021, proiectul de ordonanță de urgență prin care sunt puse în aplicare prevederile Regulamentului (UE) 2020/2220 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 decembrie 2020 de stabilire a anumitor dispoziții tranzitorii privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anii 2021 și 2022.

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

18 ianuarie 2021 - 12:34

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii informează că Agenția Domeniilor Statului a demarat astăzi, 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), în suprafață de până la 50 ha, către tinerii cu vârsta de maxim 40 de ani.

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

18 ianuarie 2021 - 10:02

SCRISOARE DESCHISĂ. Apicultorii români îi transmit ministrului agriculturii, Adrian Oros, o scrisoare deschisă prin care-i cer să anuleze autorizațiile eliberate pentru acest an pentru utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de sfeclă de zahăr și floarea soarelui. Apicultorii au transmis astăzi scrisoarea către AGROINFO.

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

18 ianuarie 2021 - 09:16

ÎN ROMÂNIA, VÂNĂTOAREA DE SUBVENȚII A LUAT AMPLOARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va schimba paradigma, modelul, în acest an pentru a-i împiedica pe vânătorii de subvenții să ia banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul a spus pe șleau că sunt asociații profesionale ale fermierilor care-i ajută pe acești vânători de subvenții să ajungă la bani, în dezavantajul adevăraților fermieri și crescători de animale.

PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU FERMELE DE ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE!

PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU FERMELE DE ANIMALE! TERMEN 29 IANUARIE!

18 ianuarie 2021 - 08:02

ATENȚIE! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data 29 ianuarie 2021 inclusiv se depun cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul al IV-lea al anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Fidelitate

Fidelitate
Există unele femei care, în loc să-i facă să sufere pe mai mulţi bărbaţi, aşa cum e firesc, se concentrează asupra unuia până îl extermină. Detalii