KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ȘEFUL ANZ: MERGEM PÂNĂ LA CAPĂT CU TESTAREA BERBECILOR DE RASĂ și CU OIERII CORECȚI!

Publicat: 17 iunie 2020 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, a declarat astăzi, exclusiv pentru AGROINFO, că genotiparea berbecilor folosiți pentru reproducție devine obligatorie. Mergem până la capăt cu testarea berbecilor de rasă. Mergem înainte cu oierii corecți, iar cei care nu sunt corecți să iasă din sistem, să lase această acțiune de ameliorare la ovine. Acum e momentul să lămurim lucrurile, este hotărât șeful ANZ.

În ciuda scandalului iscat în jurul deciziei ministrului agriculturii, Adrian Oros, de a efectua genotiparea la ovine, testarea berbecilor reproducători pentru rezistența la scrapie, boală mortală și fără leac la ovine, în ciuda neliniștilor provocate în oieritul din România de această decizie, șeful ANZ ne-a declarat astăzi că se merge până la capăt cu genotiparea. Lucrurile au fost tărăgănate prea mulți ani, iar pentru că nu s-a demarat această acțiune de testare a berbecilor, România nu a scăpat de scrapia la ovine, boală care pune frână și exportului de ovine vii, pe lângă alte pagube economice pe care le provoacă fermelor de ovine. În calitate de inițiator al acestei acțiuni, Agenția Națională pentru Zootehnie nu vrea să renunțe la testarea berbecilor de rasă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în conferința de presă din 4 iunie 2020, că odată cu testele pentru rezistența la scrapie, se vor face și teste de paternitate care arată filiația. Concret, dacă berbecii cu certificate de origine aparțin într-adevăr rasei respective, își merită sau nu certificatele.

Principiul rămâne același, vrem să mergem până la capăt pe chestiunea asta cu genotiparea, pentru testul de rezistență la screpie. Bine, aici nu suntem legați de termen, dar toți berbecii, una dintre condițiile pentru a fi autorizați la reproducție, pentru montă naturală și însămânțari artificiale, este efectuarea testului pentru screpie. Acest test se poate face atât la laboratoarele ANZ, cât și la laboratoarele ANSVSA. Sunt alocate fonduri europene pentru eradicarea screpiei, așa că aici, în cea mai mare parte, problema este rezolvată.

În momentul de față, am inițiat un proiect de ordin de ministru pentru autorizarea reproducătorilor pentru montă naturală, unde este prevăzută clar obligativitatea efectuării testului privind rezistența la screpie a reproducătorilor masculi de la specia ovine. Odată ce acel ordin va fi publicat în Monitorul Oficial devine obligativitate și de acolo încolo, intrăm în linie dreaptă și sper că în maxim 3 ani, să putem ține sub control această boală și să putem declara la nivel internațional că România a eradicat screpia la specia ovine.

Proiectul de ordin a intrat deja pe circuit, la nivelul Ministerului Agriculturii mai sunt câteva retușuri de făcut, dar ca inițiator ANZ ține foarte mult la această chestiune pentru că e o discuție care se poartă în România de câțiva ani și-n fiecare an rămâne la faza de discuție, or acum este momentul să începem și să rezolvăm în așa fel încât să eradicăm această boală, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, exclusiv pentru AGROINFO.  

Șeful ANZ a participat astăzi la întâlnirea de la Palatul Victoria dintre crescătorii de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Ioan Branga, Asociația Crescătorilor de Ovine Arad și prim-ministrul României, Ludovic Orban și ministrul agriculturii, Adrian Oros.

AGROINFO  l-a întrebat pe șeful ANZ dacă oierii au solicitat această întâlnire cu premierul României pentru că ar fi nemulțumiți de această decizie prvind genotiparea, dat fiind faptul că toți trei reprezintă asociații care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Testarea berbecilor de rasă ar putea avea consecințe asupra acordării subvenției mari din oierit, sprijinul cuplat, cu o valoare la nivelul anului 2019 de 17,71 euro/cap de ovină. Condiția obligatorie pentru încasarea subvenției de la APIA este deținerea unui berbec de rasă, înscris în registrul genealogic, cu certificat de origine, la 35 de ovine femele.

Eu, sincer, nu cred și nici nu au arătat că sunt nemulțumiți de această acțiune. Sigur că sunt un pic îngrijorați cum o să facem. Nici interesul nostru și nici intenția noastră nu este ca să influențăm modul în care se fac plățile pentru sprijinul cuplat (cea mai mare subvenție pe cap de ovină n.r.) în anul 2020. Dar, în același timp, așa cum am mai declarat, și dânșii știu, trebuie să fie un moment în care să începem această chestiune.

Dumneavoastră știți, mă gândesc că aveți legături cu o serie întreagă de crescători, sunt o serie întreagă de acuzații, de discuții în ceea ce privește calitatea acelor berbeci cu certificate de origine. Ca să lămurim această chestiune și, cel puțin cei trei care au fost astăzi prezenți la discuția cu domnul prim-ministru și domn ministru, eu nu mă îndoiesc absolut deloc că ei nu sunt în regulă. E vorba de alți crescători care provoacă aceste discuții și, sigur, aruncă chestiuni pe crescători corecți, aruncă zvonuri și acuze pe crescătorii corecți. Știți că este o vorbă, boală lungă, moarte sigură. Trebuie să lămurim repede, pus la punct, și cu cine e corect să mergem mai departe, cine nu, să iasă din sistem și să lase toată acțiunea asta de ameliorare la specia ovină să funcționeze normal și pe baza programelor de ameliorare acreditate, a spus șeful ANZ.

Întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria cu premierul a fost solicitată de cei trei crescători de ovine.

Întâlnirea de astăzi a fost cerută de către reprezentanții societăților de ameliorare. Sigur că, pe lângă temele pe care vi le-am expus eu acum și care sunt în legătură directă cu ANZ, s-au mai discutat și alte chestiuni. Programul Național Strategic 2021-2027, s-a discutat despre exportul de ovine, s-a discutat de plafonarea formelor de sprijin, despre care se discută din ce în ce mai mult la nivel european, s-au discutat mai multe, a spus șeful ANZ.

Cât privește exportul de ovine vii, directorul ANZ ne-a declarat că nu este interzis însă sunt state care nu mai cumpără ovine românești din cauza scrapiei.

De exemplu, Turcia a eradicat această boală și refuză orice import din România atâta timp cât noi avem suspiciunea asta de exeistență a bolii (a scrapiei n.r.). Sunt și alte state unde se poate deschide piața. Este o chestiune benefică pentru tot ce înseamnă oieritul în România pentru că, în momentul de față, oieritul duce lipsă de piață de desfacere. Adică, e o piață limitată și prețul e limitat. Adică, dacă avem un anumit număr de animale care ar putea fi exportat, dar noi avem această limitare din cauza acestei boli, normal că cei care, totuși, cumpără, cumpără la un preț, spun: domle, dacă-ți convine, bine, dacă nu, nu, a adăugat ing. Vaida Bela.

Vizualizat: 4345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii