Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ȘEFA ANM: FENOMENUL PERICULOS DIN CE ÎN CE MAI FRECVENT!

Publicat: 18 septembrie 2017 - 08:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FURTUNA UCIGAȘĂ! Vântul a suflat cu 108 km/oră duminică, 17 septembrie, în vestul țării! Norul distrugător a avut o înălțime de 10.000 metri, iar vijelia stârnită a distrus totul în cale, a ucis și a rănit oameni! Fenomenele extreme cu aspect tornadic, cu distrugeri mari și pierderi de vieți omenești sunt din ce în ce mai frecvente, a declarat șefa Autorității Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Șefa ANM a anunțat și încotro se îndreaptă furtuna!

Meteorologul Elena Mateescu, director executiv Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), a explicat, la Antena 3, duminică noaptea, fenomenul care a măturat vestul țării, a ucis și a rănit oameni.prapad-timisoara_b

Săptămâna trecută când a fost acel ciclon format, noi ne-am aflat la graniță și România nu a fost afectată. Am avut în acea perioadă o informare în partea de vest, și chiar și în sudul și estul țării au fost intensificări ale vântului de 55-60 de km/oră. În partea de vest s-a format un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv. Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate, și a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră. Noi vorbim de o supercelulă de tip furtună, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, la Antena 3.ucis-furtuna_b

Șefa ANM a mai spus că începând de duminică, de la ora 15, au fost emise 12 Coduri portocolii de furtună pentru mai multe județe, între care Timiș, Arad, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, adică acolo unde furtuna a provocat pagube însemnate și pierderi de vieți omenești. Cinci avertizări de Cod galben au fost menținute în noaptea de duminică pentru județele Gorj, Harghita, Brașov, Covasna, Bistrița Năsăud și Cluj.

Deși susține că furtuna din vestul țării nu se poate numi nici uragan, Elena Mateescu spune că trebuie să ne așteptăm ca fenomenele cu aspect tornadic să fie din ce în ce mai frecvente.

În continuare în aceste zone, așa cum am estimat prin prognoza meteorologică, începând din această seară (duminică seara n.r.), în continuare în Banat, în partea de sud-vest a Olteniei, în centrul și în nordul României vor mai fi posibile intensificări ale vântului, manifestări de vreme instabilă și cantități de precipitații, pe secvențe foarte scurte de timp, de 15 - 20 litri/mp. Practic, acest an a fost un an la extremelor. Ne amintim o vară a extremelor, cu trei coduri emise pentru val de căldură persistent, de caniculă, primul în 1 iulie, ulterior 4 și 6 august.

O vară a extremelor în care intensificările de vânt cu aspect de vijelie, cu aspect tornadic, aceste liniii de vijelie care determină la nivel local distrugeri mecanice foarte semnificative și, din păcate, și pierderi omenești, sunt din ce în ce mai frecvente. Trebuie să le luăm în considerare în condițiile în care vorbim de o atmosferă din ce în ce mai caldă și o cantitate mai mare de vapori de apă care favorizează intensificarea fenomenelor meteorologice, a spus șefa ANM.

ȘEFA ANM ANUNȚĂ CE NE AȘTEAPTĂ ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

Potrivit sursei citate, luni, 18 septembrie vremea va fi rece și instabilă, în special în partea de vest, centru și nord a țării. Temperaturile maxime nu vor depăși 20-22 de grade C.

Doar în partea de sud-est a României vor mai fi 31-32 de grade C. Vom mai avea și intensificări ale vântului, vom monitoriza situația la acest moment, pe măsură ce înaintăm în noapte (duminică noaptea n.r.) intensificările de vânt scad pentru că deja masa de aer este mai rece și practic atmosfera se mai potolește. Așa încât de mâine (luni, 18 septembrie n.r.) vorbim pe toată săptămâna de o schimbare radicală a vremii comparativ cu ceea ce am avut în prima jumătate a lunii septembrie, când, practic, am vorbit de o prelungire a verii. Marți vorbim de o vreme instabilă, astfel încât miercuri să vorbim de o răcire accentuată în cea mai mare parte a țării și o extindere a ariei precipitațiilor, iar joi este posibil să vorbim la altitudini mai mari de 1.800 m chiar de precipitații mixte. Pentru că vorbim de temperaturi care nu vor depăși la nivelul maximelor 20-22 de grade în aproape toată țara, spune Elena Mateescu.

UNDE AJUNGE FURTUNA?

În multe zone din vest, nord și centrul țării vor fi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, așa cum am anticipat prin prognozele meteo încă de acum două zile privind schimbarea vremii în special în partea de vest a țării,a spus șefa ANM.

Elena Mateescu a mai spus că furtuna ucigașă din vestul țării și care s-a întins și-n alte zone din țară nu putea fi anticipată de meteorologi decât cu puțin timp înainte.

Pentru că viteza descedentă a aerului a fost una rapidă, baza norului la 600 de metri, nu a avut, practic, suprafața necesară să se disipe. Vorbim de manifestări de vreme severă de câțiva ani încoace. Prima tornadă a fost la Făcăieni, în 2002. Și de atunci încoace în contextul în care fenomenul încălzirii globale face simțită creșterea evidentă a intensității fenomenelor meteorologice extreme. Meteorologii își fac datoria atunci când fac astfel de prognoze și, practic, anunță și transmit avertizările meteo, a spus șefa ANM.

Vizualizat: 4057 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

CONTROALE ANZ PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU LA OVINE/CAPRINE ȘI SPRIJIN CUPLAT LA BOVINE!

CONTROALE ANZ PENTRU AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU LA OVINE/CAPRINE ȘI SPRIJIN CUPLAT LA BOVINE!

16 septembrie 2020 - 14:51

COMUNICAT! Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că efectuează controale la crescătorii de animale care au solicitat ajutorul național tranzitoriu pentru speciile ovine/caprine și sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine și bovine. Care sunt obligațiile crescătorilor de animale?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii