Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ȘEFA ANM: FENOMENUL PERICULOS DIN CE ÎN CE MAI FRECVENT!

Publicat: 18 septembrie 2017 - 08:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FURTUNA UCIGAȘĂ! Vântul a suflat cu 108 km/oră duminică, 17 septembrie, în vestul țării! Norul distrugător a avut o înălțime de 10.000 metri, iar vijelia stârnită a distrus totul în cale, a ucis și a rănit oameni! Fenomenele extreme cu aspect tornadic, cu distrugeri mari și pierderi de vieți omenești sunt din ce în ce mai frecvente, a declarat șefa Autorității Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Șefa ANM a anunțat și încotro se îndreaptă furtuna!

Meteorologul Elena Mateescu, director executiv Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), a explicat, la Antena 3, duminică noaptea, fenomenul care a măturat vestul țării, a ucis și a rănit oameni.prapad-timisoara_b

Săptămâna trecută când a fost acel ciclon format, noi ne-am aflat la graniță și România nu a fost afectată. Am avut în acea perioadă o informare în partea de vest, și chiar și în sudul și estul țării au fost intensificări ale vântului de 55-60 de km/oră. În partea de vest s-a format un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv. Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate, și a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră. Noi vorbim de o supercelulă de tip furtună, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, la Antena 3.ucis-furtuna_b

Șefa ANM a mai spus că începând de duminică, de la ora 15, au fost emise 12 Coduri portocolii de furtună pentru mai multe județe, între care Timiș, Arad, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, adică acolo unde furtuna a provocat pagube însemnate și pierderi de vieți omenești. Cinci avertizări de Cod galben au fost menținute în noaptea de duminică pentru județele Gorj, Harghita, Brașov, Covasna, Bistrița Năsăud și Cluj.

Deși susține că furtuna din vestul țării nu se poate numi nici uragan, Elena Mateescu spune că trebuie să ne așteptăm ca fenomenele cu aspect tornadic să fie din ce în ce mai frecvente.

În continuare în aceste zone, așa cum am estimat prin prognoza meteorologică, începând din această seară (duminică seara n.r.), în continuare în Banat, în partea de sud-vest a Olteniei, în centrul și în nordul României vor mai fi posibile intensificări ale vântului, manifestări de vreme instabilă și cantități de precipitații, pe secvențe foarte scurte de timp, de 15 - 20 litri/mp. Practic, acest an a fost un an la extremelor. Ne amintim o vară a extremelor, cu trei coduri emise pentru val de căldură persistent, de caniculă, primul în 1 iulie, ulterior 4 și 6 august.

O vară a extremelor în care intensificările de vânt cu aspect de vijelie, cu aspect tornadic, aceste liniii de vijelie care determină la nivel local distrugeri mecanice foarte semnificative și, din păcate, și pierderi omenești, sunt din ce în ce mai frecvente. Trebuie să le luăm în considerare în condițiile în care vorbim de o atmosferă din ce în ce mai caldă și o cantitate mai mare de vapori de apă care favorizează intensificarea fenomenelor meteorologice, a spus șefa ANM.

ȘEFA ANM ANUNȚĂ CE NE AȘTEAPTĂ ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

Potrivit sursei citate, luni, 18 septembrie vremea va fi rece și instabilă, în special în partea de vest, centru și nord a țării. Temperaturile maxime nu vor depăși 20-22 de grade C.

Doar în partea de sud-est a României vor mai fi 31-32 de grade C. Vom mai avea și intensificări ale vântului, vom monitoriza situația la acest moment, pe măsură ce înaintăm în noapte (duminică noaptea n.r.) intensificările de vânt scad pentru că deja masa de aer este mai rece și practic atmosfera se mai potolește. Așa încât de mâine (luni, 18 septembrie n.r.) vorbim pe toată săptămâna de o schimbare radicală a vremii comparativ cu ceea ce am avut în prima jumătate a lunii septembrie, când, practic, am vorbit de o prelungire a verii. Marți vorbim de o vreme instabilă, astfel încât miercuri să vorbim de o răcire accentuată în cea mai mare parte a țării și o extindere a ariei precipitațiilor, iar joi este posibil să vorbim la altitudini mai mari de 1.800 m chiar de precipitații mixte. Pentru că vorbim de temperaturi care nu vor depăși la nivelul maximelor 20-22 de grade în aproape toată țara, spune Elena Mateescu.

UNDE AJUNGE FURTUNA?

În multe zone din vest, nord și centrul țării vor fi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, așa cum am anticipat prin prognozele meteo încă de acum două zile privind schimbarea vremii în special în partea de vest a țării,a spus șefa ANM.

Elena Mateescu a mai spus că furtuna ucigașă din vestul țării și care s-a întins și-n alte zone din țară nu putea fi anticipată de meteorologi decât cu puțin timp înainte.

Pentru că viteza descedentă a aerului a fost una rapidă, baza norului la 600 de metri, nu a avut, practic, suprafața necesară să se disipe. Vorbim de manifestări de vreme severă de câțiva ani încoace. Prima tornadă a fost la Făcăieni, în 2002. Și de atunci încoace în contextul în care fenomenul încălzirii globale face simțită creșterea evidentă a intensității fenomenelor meteorologice extreme. Meteorologii își fac datoria atunci când fac astfel de prognoze și, practic, anunță și transmit avertizările meteo, a spus șefa ANM.

Vizualizat: 4076 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii