FURTUNA UCIGAȘĂ! Vântul a suflat cu 108 km/oră duminică, 17 septembrie, în vestul țării! Norul distrugător a avut o înălțime de 10.000 metri, iar vijelia stârnită a distrus totul în cale, a ucis și a rănit oameni! Fenomenele extreme cu aspect tornadic, cu distrugeri mari și pierderi de vieți omenești sunt din ce în ce mai frecvente, a declarat șefa Autorității Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Șefa ANM a anunțat și încotro se îndreaptă furtuna!
Meteorologul Elena Mateescu, director executiv Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), a explicat, la Antena 3, duminică noaptea, fenomenul care a măturat vestul țării, a ucis și a rănit oameni.
Săptămâna trecută când a fost acel ciclon format, noi ne-am aflat la graniță și România nu a fost afectată. Am avut în acea perioadă o informare în partea de vest, și chiar și în sudul și estul țării au fost intensificări ale vântului de 55-60 de km/oră. În partea de vest s-a format un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv. Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate, și a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră. Noi vorbim de o supercelulă de tip furtună, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, la Antena 3.
Șefa ANM a mai spus că începând de duminică, de la ora 15, au fost emise 12 Coduri portocolii de furtună pentru mai multe județe, între care Timiș, Arad, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, adică acolo unde furtuna a provocat pagube însemnate și pierderi de vieți omenești. Cinci avertizări de Cod galben au fost menținute în noaptea de duminică pentru județele Gorj, Harghita, Brașov, Covasna, Bistrița Năsăud și Cluj.
Deși susține că furtuna din vestul țării nu se poate numi nici uragan, Elena Mateescu spune că trebuie să ne așteptăm ca fenomenele cu aspect tornadic să fie din ce în ce mai frecvente.
În continuare în aceste zone, așa cum am estimat prin prognoza meteorologică, începând din această seară (duminică seara n.r.), în continuare în Banat, în partea de sud-vest a Olteniei, în centrul și în nordul României vor mai fi posibile intensificări ale vântului, manifestări de vreme instabilă și cantități de precipitații, pe secvențe foarte scurte de timp, de 15 - 20 litri/mp. Practic, acest an a fost un an la extremelor. Ne amintim o vară a extremelor, cu trei coduri emise pentru val de căldură persistent, de caniculă, primul în 1 iulie, ulterior 4 și 6 august.
O vară a extremelor în care intensificările de vânt cu aspect de vijelie, cu aspect tornadic, aceste liniii de vijelie care determină la nivel local distrugeri mecanice foarte semnificative și, din păcate, și pierderi omenești, sunt din ce în ce mai frecvente. Trebuie să le luăm în considerare în condițiile în care vorbim de o atmosferă din ce în ce mai caldă și o cantitate mai mare de vapori de apă care favorizează intensificarea fenomenelor meteorologice, a spus șefa ANM.
ȘEFA ANM ANUNȚĂ CE NE AȘTEAPTĂ ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!
Potrivit sursei citate, luni, 18 septembrie vremea va fi rece și instabilă, în special în partea de vest, centru și nord a țării. Temperaturile maxime nu vor depăși 20-22 de grade C.
Doar în partea de sud-est a României vor mai fi 31-32 de grade C. Vom mai avea și intensificări ale vântului, vom monitoriza situația la acest moment, pe măsură ce înaintăm în noapte (duminică noaptea n.r.) intensificările de vânt scad pentru că deja masa de aer este mai rece și practic atmosfera se mai potolește. Așa încât de mâine (luni, 18 septembrie n.r.) vorbim pe toată săptămâna de o schimbare radicală a vremii comparativ cu ceea ce am avut în prima jumătate a lunii septembrie, când, practic, am vorbit de o prelungire a verii. Marți vorbim de o vreme instabilă, astfel încât miercuri să vorbim de o răcire accentuată în cea mai mare parte a țării și o extindere a ariei precipitațiilor, iar joi este posibil să vorbim la altitudini mai mari de 1.800 m chiar de precipitații mixte. Pentru că vorbim de temperaturi care nu vor depăși la nivelul maximelor 20-22 de grade în aproape toată țara, spune Elena Mateescu.
UNDE AJUNGE FURTUNA?
În multe zone din vest, nord și centrul țării vor fi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, așa cum am anticipat prin prognozele meteo încă de acum două zile privind schimbarea vremii în special în partea de vest a țării,a spus șefa ANM.
Elena Mateescu a mai spus că furtuna ucigașă din vestul țării și care s-a întins și-n alte zone din țară nu putea fi anticipată de meteorologi decât cu puțin timp înainte.
Pentru că viteza descedentă a aerului a fost una rapidă, baza norului la 600 de metri, nu a avut, practic, suprafața necesară să se disipe. Vorbim de manifestări de vreme severă de câțiva ani încoace. Prima tornadă a fost la Făcăieni, în 2002. Și de atunci încoace în contextul în care fenomenul încălzirii globale face simțită creșterea evidentă a intensității fenomenelor meteorologice extreme. Meteorologii își fac datoria atunci când fac astfel de prognoze și, practic, anunță și transmit avertizările meteo, a spus șefa ANM.