Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Se schimbă LEGEA care VA AFECTA ZECI DE MII DE FERMIERI!

Publicat: 24 noiembrie 2016 - 07:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MODIFICĂRI IMPORTANTE! Zeci de mii de fermieri români sau poate chiar mai mulţi au fost obligaţi să devină persoană fizică autorizată (PFA) ca să poată încasa subvenţii sau să acceseze fonduri europene. Din 2017, se modifică legea de înfiinţare a PFA şi toţi vor fi obligaţi să respecte noua lege. Iată cum!

Legea 182/2016 pentru aprobarea OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale intră în vigoare din 17 ianuarie 2017.

Astfel, de anul viitor, statul le dă dreptul persoanelor fizice autorizate (PFA) să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, în timp ce întreprinderile individuale (ÎI) vor putea avea maxim 10 clase de activităţi CAEN. În acelaşi timp, PFA-urile şi ÎI vor putea angaja, cu contract de muncă, terţe persoane.

Mai exact, pentru persoana fizică autorizată (PFA), principalele modificări sunt că „poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN” (Art. 16. (1)) şi că „poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii” (Art. 17. (1)).
De asemenea, „PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată” (Art. 17. (2)).

Pentru întreprinderile individuale (ÎI), noua lege prevede că acestea pot avea în obiectul de activitate „cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN” (Art. 24. (1)) şi că pot „angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii” (Art. 24. (2)).

Termen de graţie: doi ani

PFA şi ÎI al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut în noua lege au la dispoziţie 2 ani, începând cu 17 ianuarie 2017, ca să solicite registrului comerţului competent modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare. Acestea se realizează gratuit, pe baza cererii depuse la registrul comerţului.

PFA pot cere schimbarea statutului juridic dobândit şi autorizarea ca ÎI, cu respectarea dispoziţiilor din prezenta lege.

PFA şi ÎI care nu vor face aceste modificări vor fi radiate din oficiu după 60 de zile de la împlinirea termenului de 2 ani prevăzut de lege.

Gratuităţi pentru studenţi

Studenţii care sunt cel puţin în anul II de studiu şi nu au împlinit 30 de ani vor fi scutiţi de la plata taxelor pentru înregistrarea şi autorizarea unui PFA sau a unei ÎI prin oficiile registrului comerţului, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii.

Citiţi în ediţiile viitoare ale Revistei Ferma despre cum sunt afectaţi de noua lege fermierii care au fost obligaţi să se transforme în PFA ca să încaseze subvenţii şi fonduri europene.

Vizualizat: 5650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Amendă...

Amendă...
Un poliţist opreşte un şofer pentru depăşirea vitezei: Detalii