Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

Publicat: 15 octombrie 2017 - 11:08
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

RESTRICȚII LA VÂNZAREA PĂMÂNTULUI! Vom cumpăra terenuri prin Agenția Domeniilor Statului (ADS) și le vom da tinerilor fermieri. Terenul nu va mai pute fi pus gaj pentru contractele de împrumut, termenul pentru revânzarea unui teren agricol va fi de 15 ani, a anunțat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agrcultură din Camera Deputaților, pentru Viața Satului, TVR1. Proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole prevede și alte restricții.

În România se comercializează foarte mult teren, nu doar către străini, ci și către anumite persoane care nu au nicio legătură cu agricultură. Și aici vrem să restricționăm puțin, să fie oameni care au legătură cu agricultură, societăți comerciale care au un anumit istoric în agricultură. Vrem să le punem bariere și la revânzarea terenului, astfel încât terenul să fie vândut doar către agricultori, declară deputatul Stănescu.

Noua formă a legii vânzării terenurilor agricole impune mai multe restricții. Atât la vânzarea terenurilor, cât și la revânzarea acestora și clarifică dreptul de preempțiune la cumpărarea terenului.

Societățile comerciale trebuie să aibă un istoric, de cel puțin 5 ani, o cifră de afaceri în agricultură. Arendașilor le punem condiția să aibă un an de zile, terenul folosit un an de zile înainte de cumpărare, persoanele fizice să demonstreze că au o anumită pregătire în agricultură. La dreptul de preempțiune am introdus statul prin ADS să cumpere acest teren și după aceea să-l dea spre lucru către tineri fermieri. Există acea lege legată de cele 50 ha date gratuit tinerilor fermieri. La dreptul de preempțiune există așa: coproprietarul, arendașul, vecinul - sunt puse anumite condiții de vecinătate, că poate să aibă mai mulți vecini. Există și  limitarea suprafeței, și anume până la 30 ha să fie cu avizul Direcției Agricole, ea va fi cea care va verifica condițiile și dreptul de preempțiune, peste 30 ha să ajungă pentru avizare la Ministerul Agriculturii. La vânzare nu am pus încă limite superioare, mai lucrăm la această lege. Modificările le-am depus, vedem când ajunge în Comisia de agricultură, spune președintele Comisiei de agricultură.

Deputatul Alexandru Stănescu a adăugat că pentru revânzarea terenului agricol termenul prevăzut în lege va fi de 15 ani.

Un lucru important pe care vrem să-l introducem în lege: terenul nu va mai putea fi pus gaj la contractele de împrumut, atrage atenția deputatul.

Noua lege a terenurilor agricole ar urma să intre în vigoare în aproximativ două luni, mai spune sursa citată.

Vizualizat: 4910 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ BANII!

28 octombrie 2020 - 14:54

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 16 - 27.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 618.279 fermieri, reprezentând un procent de 74 % din numărul total al fermierilor, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA AVANSULUI APIA!

28 octombrie 2020 - 14:40

BLOCAȚI LA PLATĂ! Fermierul Gabriel Stoichiță ne-a semnalat o situație care trebuie rezolvată urgent de Ministerul Agriculturii și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

28 octombrie 2020 - 09:30

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

28 octombrie 2020 - 09:17

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

28 octombrie 2020 - 08:45

AJUTOR APICULTURĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că preia până la data limită de 31 octombrie 2020 cererile apicultorilor pentru plata ajutorului de stat la motorina achiziționată și utilizată în trimestrul 3 al anului 2020, 1 iulie - 30 septembrie 2020.

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:44

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în plină campanie de plată a avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un director executiv APIA explică în cât timp ajung banii în conturile fermierilor eligibili pentru avansul APIA, de la momentul autorizării la plată.

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

28 octombrie 2020 - 07:30

SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! LISTA TARIFELOR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

28 octombrie 2020 - 06:32

ÎN VIGOARE. Pe data de 25 octombrie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 261/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 568/2019 privind aprobarea tarifelor pentru prestarea serviciilor fitosanitare din domeniul protecției plantelor și carantinei fitosanitare și din domeniul comercializării și utilizării produselor de protecție a plantelor. Prin acest Ordin, au fost mărite tarifele fitosanitare.

OIERUL VASILE TURCULEȚ: HALAL SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE!

OIERUL VASILE TURCULEȚ: HALAL SPECIALIȘTI ÎN ZOOTEHNIE!

27 octombrie 2020 - 18:27

SCRISOARE. Vasile Turculeț, care se autodefinește un oier de canapea în prezent, dar care are la activ 40 de ani de oierit, deținând și funcția de președinte al Asociației Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud, a transmis astăzi o scrisoare către AGROINFO. Vasile Turculeț, un pionier în selecția și ameliorarea genetică a ovinelor, ne spune că zootehnia din România nu a scăpat nici astăzi de aberațiile comuniste.

"Foamea" de cereale a Chinei va continua pe seama incertitudinilor

27 octombrie 2020 - 14:50

Apetitul Chinei pentru importurile de cereale este în continuă creştere, întrucât țara intenționează să-și satisfacă cererea internă și să îşi asigure rezerve interne stabile în contextul unor factori de piață incerţi şi a tensiunilor comerciale internaţionale. În ultimele luni, China a accelerat achiziția de porumb, grâu, soia, sorg și orz, potrivit agențiile de monitorizare a pieței internaţionale. Dependența tot mai mare de importuri, creșterea prețurilor interne și teama de provocările logistice induse de pandemie sunt doar câţiva dintre factorii care au contribuit la această "foame" a Chinei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
agricultoras
|
10. 19, 2017. Thursday 09:57
1.Daca terenul nu va putea fi pus gaj,cu ce bani cumpara tanarul fermier utilajele si echipamentele necesare?Mai ales fiind absolvent,deci cu posibilitati un pic reduse de investii.
2.Daca cineva cumpara teren si peste 5-6 ani,doreste sa iasa din agricultura si vrea sa isi vanda pamantul,trebuie sa mai stea alti 9-10 ani?
3.Si persoanele care nu au legatura cu agricultura pot face acest lucru.Poate isi permit sa angajeze specialisti si ei doar sa coordoneze afacerea.Iar daca strainii cumpara teren si fac agricultura,unde ar fi problema?De exemplu,sa zicem ca un fermier are 1 000 ha proprietate si doreste sa le vanda.Credeti ca e asa simplu sa gasesti un fermier roman care sa dispuna de acest capital?Nu tin in brate strainii,dar in momentul de fata avem nevoie de forta de munca,nu cred ca mai este atat de importanta nationalitatea,atata timp cat proprietarul sau viitorul proprietar demonstreaza cu acte ca va face agricultura,vechimea nu mai are importanta,cred.
4. Cele 50 ha sunt comasate sau raspandite pe mai multe sate,comune?
Este ok si ca viitorul proprietar sa aibe o minima vechime in agricultura,dar daca cineva dispune de forta de munca,utilaje si capital,dar nu are 5 ani vechime,ce se poate face?
1.
Puiu
|
10. 16, 2017. Monday 11:50
Buna ziua, pentru revigorarea zootehniei, propun ca terenul de la ADS sa fie repartizat crescatorilor de animale, de ex 1 ha pe UVM. Desigur nu gratis, sub un fel de arenda si cred ca s-ar obtine mai multi bani la bugetul statului decat cu 400 kg/ha grau cat dau unii acum ca redeventa.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii