Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Se așteptă revenirea prețurilor pe piața grâului

Publicat: 06 iulie 2020 - 11:02
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Prognozele privind producţia de grâu a statelor UE şi a celor din regiunea Mării Negre sunt mai pesimiste decât se aştepta în urmă cu două luni. Producția bună și creșterea exporturilor de grâu din Rusia nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile de producţie ale statelor UE şi Ucrainei. Exportul de grâu din aceste două regiuni exportatoare va scădea cu 3,5-4 milioane tone. În aceste condiţii, prețul grâului va crește mai devreme decât de obicei.

Piața internaţională a cerealelor s-a confruntat cu multe incertitudini şi a fost puternic afectată de unele măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus. S-au înregistrat fluctuații ale prețurilor cerealelor din cauza restricțiilor și a deteriorării așteptărilor pieței. În mod similar cu efectele ulterioare crizei din 2008-2009, perspectiva privind câștigurile și profiturile în 2020 este foarte modestă. Din nou, fermierii vor fi cei care vor "încasa" la maxim efectele negative ale deteriorării pieţei cerealelor.

Pandemia Covid-19 a provocat întreruperi în lanțul alimentar global, în special pentru unele produse procesate, dar nu a fost afectată producţia de cereale şi oleaginoase. Atât culturile semănat în toamnă cât şi cele de primăvară şi-au urmat cursul normal. În schimb a fost puternic afectată cererea pentru o serie de produse alimentare şi au fost perturbări în lanțurile de logistică și transport.

Dar condiţiile meteorologice au afectat producţia şi calitatea recoltei. Se apreciază că au fost compromise culturile de cereale de toamnă de pe o suprafaţă de cca. un milion de hectare în România şi cca. 400-550mii hectare în Ucraina. De asemenea, în Franța și Germania, cei doi exportatori de top ai UE, secetat a redus puternic randamentul la grâu şi, cel mai probabil, producția și exportul lor de grâu ar putea scădea. USDA se aşteaptă ca exporturile UE de grâu să fie sub media ultimilor cinci ani și cu 6,5 milioane tone mai mic decât anul trecut.

Aşteptări mari - preţuri mici

Toate aceste proiecții contrastează cu scăderea progresivă a prețurilor grâului din ultimile săptămâni şi care se poate explica prin prognoza USDA de creştere a stocurilor de cereale și prin scăderea cererii pentru a evita blocarea capacităţilor de depozitare. O presiune în plus asupra cererii internaţionale de grâu o au şi stocurile mari de grâu din vechea recoltă ale SUA.

În ultimile două din cele trei sezoane anterioare, preţurile grâului au început să crească în august-septembrie, doar în 2018 prețurile grâului s-au consolidat considerabil încă din iulie.

În acest sezon este de aşteptat ca prețurile la grâu să crescă mai devreme decât de obicei, adică imediat după jumătatea lunii iulie.

O posibilă reluare a restricțiilor Rusiei pentru exportul de grâu este, de asemenea, luată în considerare. Furnizorii au propria lor experiență în reglementarea pieței grâului şi realizează că oprirea aprovizionării cu grâu din orice regiune ar putea fi completată de către alți furnizori, dacă există ofertă suficientă.

combina-in-lanul-de-grau_b 

Porumb mai mult - preţ mai mic

Scăderea prețurilor petrolului și a producției de etanol a condus şi la reducerea cererii de furaje, respectiv de porumb. Ca urmare, prețurile la termen sunt mai mari sau apropiate de nivelurile anului trecut, dar acum porumbul este mai ieftin cu 15-20%. Piața porumbului este acum una dintre cele mai competitive piețe internaţionale şi nu este exclus ca prețurile porumbului să continue să scadă.

Producția și exportul de porumb din regiunea Mării Negre pentru sezonul viitor este de aşteptat să rămână la același nivel ca în sezonul trecut, chiar dacă producția și exportul de porumb din UE vor scădea, cel mai probabil. Comisia Europeană prognozează o scădere a importului UE de porumb, în timp ce USDA a crescut prognoza privind importul de porumb în UE, deoarece USDA se așteaptă la o creștere a producției de carne de porc și o scădere a consumului de grâu furajer. Totuşi, diferența dintre cifrele prognozate de USDA și cele ale Comisiei Europene este de aproximativ 6,5 milioane tone.

Vizualizat: 6727 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Urmează o recoltă record de grâu şi porumb

Urmează o recoltă record de grâu şi porumb

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) estimează o producţie mondială record de cereale în sezonul 2020/2021. Cele mai mari creşteri sunt aşteptate pentru producţia globală de grâu (+4 milioane tone) şi porumb (+50 milioane tone). În ultimul său raport, IGC apreciază că producția globală de cereale va atinge un nivel maxim, de peste 2,2 miliarde tone, ceea ce ar reprezenta o creștere de 54 milioane tone faţă de producţia din sezonul 2019/2020.

Cât de mare este piaţa de pesticide ilegale?

Cât de mare este piaţa de pesticide ilegale?

La nivelul Uniunii Europene, comerțul cu produsele pentru protecţia plantelor este estimat la 11 miliarde euro/an, din care 10% este considerat a fi ilegal. Avantajele unui astfel de comerţ ilicit nu sunt doar cele financiare. Pesticidele ilegale sunt mai ușor de transportat și mai dificil de detectat decât drogurile iar șansele "traficanţilor" de a fi prinși sunt mai mici.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Pe fondul prognozelor scăzute (din cauza secetei), prețurile la export pentru viitoare recoltă de grâu rusesc au crescut. Potrivit agenţiei IKAR, prețurile pentru producţia viitoare de grâu, în Novorossiisk, cu livrare în iulie au crescut săptămâna trecută cu 4 dolari/tonă, ajungând până la 199 dolari/tonă (FOB). De asemenea, SovEcon a înregistrat o creștere săptâmânală cu aproape 3% pe tonă pentru grâul de panificaţie, preţul cu livrare FOB, în iulie, fiind de 202 USD/tonă.

Marea Britanie - producţie de grâu semnificativ mai mică

Marea Britanie - producţie de grâu semnificativ mai mică

Evoluţia viitoare a pandemiei COVID-19 face dificil de oferit o proiecţie exactă a cursului pieței grâului precum şi a cererii locale și globale. Dar analiza individuală a perspectivelor privind recolta viitoare de grâu a marilor producători poate genera o imagine de ansamblu.

Viitoarea recoltă britanică de grâu se estimează că va fi de numai 9,5-10 milioane tone, cu 33% sub media pe termen lung și cu aproape 40% mai puţin decât producţia din 2019.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Minimum tillage: 8 tone la grâu, peste 5 tone la porumb într-un an secetos

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii