EXCLUSIV. AGROINFO a primit scrisoarea unui țăran practicant, așa cum se prezintă acesta, cu șapte întrebări pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Care este motivul încercării de înfometare a țăranilor? Este una dintre întrebările la care așteaptă răspuns de la ANSVSA țăranul român practicant Ezechel Ungur.
Ezechel Ungur a aflat, la fel ca alți țărani, fermieri, despre proiectul de Ordin ANSVSA privind măsurile de biosecuritate pentru exploatațiile de creștere a porcilor, publicat pe site-ul oficial ANSVSA la data de 28 februarie 2020. Vă reamintim că în acest proiect de act normativ, afișat în continuare în consultare publică pe site-ul oficial ANSVSA, gospodăriilor țărănești nu li se interzice creșterea porcilor, dar li se interzice vânzarea porcilor vii și creșterea porcilor pentru reproducție. Gospodăriile țărănești au voie să crească porci pentru îngrășare și numai pentru consumul propriu. Potrivit proiectului de Ordin ANSVSA, țăranii au posibilitatea să cumpere purcei pentru îngrășare de la fermele comerciale, autorizate sanitar veterinar.
Vă rog respectuos să-mi răspundeți clar și concret la următoarele întrebări:
1 - noi, țăranii din zonele izolate, bătrânii singuri fără posibilități financiare, care se chinuiau să crească un porc, să poată pune ceva pe masă, cum se vor hrăni acum, neavând de unde să cumpere purcel?
2 - din ce vor trăi cei care își asigurau subzistența prin vânzarea a câtorva purcei într-un an întreg , aceștia neavând loc de muncă și trăind de pe azi pe mâine din acei bani?
3 - eu personal de unde să-mi cumpar purcelul dacă sunt interzise piețele iar vecinul sau cei cunoscuți din apropiere nu mai au voie să reproducă porci?
4 - care este legătura dintre gospodăria țărănească din satele de munte care trăiește doar din ceea ce poate produce, fără alte venituri și marile complexe unde apar acele boli?
5 - din statisticile dv. câte cazuri de boală au fost în gospodăriile cu 1-2 porci din gospodăriile țărănesși?
6- care este motivul încercării de infometare a noastră, a țăranilor prin luarea unei surse de câștig de subzistență, deoarece gospodăria cu unul sau doi porci pentru familie nu este exploatație sau fermă?
7 - cine plătește costul cumpărării și transportului unui purcel de la ferma autorizată pe distanța de câteva sute de km , dacă țăranul nu are venit deloc sau în cel mai bun caz, indemnizația minimă de 704 lei ? Acest om poate nu are bani de mașină sau tren până la respectiva fermă. Ce face? Ce pune pe masă?
Așa cum am pus punctual problemele, vă solicit răspuns punctual, fără alte explicații, răspuns care să poata fi comunicat tuturor celor afectați de acest ordin pur și simplu umilitor și batjocoritor la adresa celei mai sărace și marginalizate pături sociale, țăranul.
Cu respect și considerațiune,
Ungur Ezechel, țăran practicant.
sursa foto: deșteptarea.ro