Adama
Vinasa Rompak

ȘCHIOPUL OILOR, BOALA CARE-I PĂGUBEȘTE pe CIOBANI!

Publicat: 10 septembrie 2018 - 14:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BOALA CARE ADUCE MARI PIERDERI ECONOMICE ÎN FERME! Șchiopul oilor, cum este cunoscută pododermatita infecțioasă a oilor, provoacă mari pierderi economice în fermele de ovine din România. Scade producția de lapte, lâna este depreciată, iar ovinele netratate le vor infecta și pe celelalte din turmă, boala ducând chiar la moartea animalelor. Medicul veterinar le explică crescătorilor de ovine cum pot preveni această boală și care este tratamentul.

Este o perioadă când apar foarte multe afecțiuni, adică afecțiunile acestea podale. De fapt, și în vară, deoarece a fost o vară destul de ploioasă, au apărut afecțiuni podale la oi. Această pododermatită infecțioasă (șchiopul oilor n.r.) este una dintre cele mai păguboase boli a oilor. Foarte mulți crescători de ovine au de suferit din cauza ei, din pricina pierderilor economice ivite când se încearcă tratarea acestei boli. Este vorba despre celebrul șchiop al oilor, iar această pododermatită infecțioasă este produsă de o bacterie. Trebuie înțeles că nu apare doar din cauza umezelii și a condițiilor neprielnice în care sunt ținute oile, adică pe pășuni umede, mlăștinoase sau în zone cu soluri grele, lutoase.

Nu doar acest lucru influențează apariția pododermatitei, ci și bacteria respectivă, care rezistă în timp și care poate fi găsită la animalele care au simptome, nu foarte grave unele dintre ele, chiar și câțiva ani. Bacteria rămâne la unul sau două animale, poate chiar la mai multe, nu provoacă aspecte clinice foarte grave, deși se întâmplă să fie de multe ori grave, iar germenul de la nivelul onglonului ( copitei n.r.) este diseminat în zona în care au fost sau sunt animalele la pășune și efectiv îl iau și celelalte animale. Bineînțeles, în condiții prielnice, cum am spus, umezeală, padocuri pline cu noroi, așternut umed și soluri lutoase.

În general, observăm șchiopătatul oii, afectează membrele anterioare, la început un membru, după aceea poate să afecteze toate cele patru membre (picioare n.r.). Boala este progresivă și duce la o necroză (distrugere n.r.) atât a tegumentului interdigital, până deasupra coroanei, la tegumentul tălpilor. Necroza purulentă care apare, infecțiile, supra-infecțiile care se propagă în zona respectivă duc și la exongulație, adică îi cade cutia de corn la oaia respectivă și de aici  la lucruri mult mai grave. Animalul nu se deplasează, nu consumă hrană, scade producția de lapte, pot să apară septicemii datorate supra-infecțiilor și chiar moartea animalului, explică medicul veterinar Paul Jurjuman, județul Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

Ce trebuie să facă crescătorii de ovine pentru ca turmele de oi să nu fie contaminate cu șchiopul oilor?

Una dintre cele mai bune măsuri de prevenție se referă la cumpărarea ovinelor. Oierul trebuie să știe dacă a cumpărat o oaie sănătoasă și aici intervine certificatul de sănătate pe care mulți dintre crescătorii de ovine îl vor obligatoriu. Nu ar trebui să se vândă ovine care nu au certificate de sănătate, parafate de un medic veterinar. Șchiopul oilor este o boală contagioasă, iar odată ce oierul a cumpărat un animal care are această boală, dar în exterior nu se vede niciun simptom, își poate îmbolnăvi toată turma, paguba fiind substanțială.

Dacă achiziționăm animale este important să știm de unde le-am luat, să nu le luăm din turme infectate. Dacă le luăm din turme infectate este bine să le ținem oarecum într-o perioadă de carantină, o lună-două, ceea ce este foarte greu pentru crescătorii noștri de oi. Evitarea pășunării pe pășuni umede sau schimbarea frecventă a pășunilor, ceea ce, probabil, este destul de greu în zilele noastre. În ceea ce privește vaccinul, acesta nu dă rezultate, adică au fost încercate ceva vaccinări, dar datorită multor serotipuri care se întâlnesc la bacteria respectivă nu este eficace, spune medicul veterinar din Hunedoara.

Cum se tratează șchiopul oilor?

Trebuie examinat tot efectivul de animale atunci când sunt câteva oi șchioape și trebuie separate de turmă cele bolnave. Trebuie efectuat un tratament chirurgical, curățarea ongloanelor foarte bine și a țesuturilor necrozate din zona ongloanelor și aplicate tratamente, fie cu unguente, fie cu spray-uri, iar tratamentul general se face cu antibiotice cu spectru larg. Antibiotice, fie sulfamide, fie oxitetraciclină, în principal cam acestea se folosesc. Pe lângă aceste tratamente, este bine ca animalele să fie trecute prin băi cu formol 10% și sulfat de cupru între 5% și 20%. Aceste băi trebuie făcute, în efectivele cu probleme, o dată sau chiar de două ori pe săptămână. Mulți ciobani spun că formolul sfarmă copita și nu este bine, dar nu o sfarmă. De fapt, se duc țesuturile care sunt deja bolnave și încet-încet se curăță de pe copita animalului, a explicat dr. Paul Jurjuman.

Vizualizat: 19966 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii