STATUL NU RĂMÂNE ÎN PAGUBĂ! Un proiect de ordonanță, publicat pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor, aduce schimbări importante pentru persoanele fizice autorizate (PFA). Concret, în cazul în care un PFA este radiat, dar are datorii fiscale, aceste datorii vor fi recuperate automat de la persoana care a înființat PFA.
Potrivit proiectului de act normativ, care schimbă Codul de procedură fiscală, în cazul radierii unei persoane fizice autorizate (PFA) care avea datorii fiscale, acestea vor fi preluate automat de persoana fizică ce lucra ca PFA, astfel încât să poată fi recuperate.. Practic, măsura este dorită în condițiile în care instanțele judecătorești anulează de obicei actele de executare silită pe care Fiscul le emite acum în asemenea cazuri.
„În cazul în care obligația fiscală nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condițiile legii, următoarele persoane: (...) persoana fizică pentru obligațiile bugetare datorate, potrivit legii, din activitățile economice desfășurate de aceasta în mod independent sau profesii libere, precum și din asocieri și alte entități fără personalitate juridică, în cazul în care aceștia au fost radiați din registrele în care au fost înregistrați potrivit legii”, prevede documentul publicat de Ministerul Finanțelor.
În momentul de față, Codul de procedură fiscală nu conține o asemenea prevedere, iar autoritățile au punctat că, în cazurile de acest fel, instanțele au obiceiul să anuleze actele de executare silită emise de Fisc. Cu alte cuvinte, datoriile PFA-urilor radiate nu prea pot fi recuperate ulterior de la persoanele fizice care au lucrat sub această formă de organizare.
„Astfel, în practica organelor fiscale s-a constatat că instanțele judecătorești au anulat actele de executare emise pe numele persoanelor fizice pentru obligațiile fiscale datorate de aceasta, ca urmare a desfășurării de activități economice în mod independent sau profesii libere, precum și din asocieri și alte entități fără personalitate juridică”, scrie în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de ordonanță.
ATENȚIE! Pentru a intra în vigoare, proiectul ordonanței trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: avocatnet.ro