KWS+
Reclama header after big part 2

SCANDALUL VEVIBA! CARNE DE VITĂ VECHE de 12 ANI EXPORTATĂ ÎN ESTUL EUROPEI de un ABATOR MARE din BELGIA!

Publicat: 15 martie 2018 - 11:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ȘOCANT! AGROINFO  a publicat o alertă transmisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care românii erau avertizați că un abator din Belgia a folosit deșeuri animale la fabricarea produselor din carne. Imediat, cititorii noștri ne-au cerut să expunem întreaga poveste. Ne-am documentat și am aflat un lucru șocant: abatorul incriminat din Belgia a exportat în estul Europei carne de vită veche de 12 ani!

Scandalul Veviba care zguduie acum Belgia și, implicit, sectorul cărnii de vită din Europa, a pornit de la o investigație inițiată recent de Tribunalul de Primă Instanță din Luxemburg,

Locațiile afacerii au fost percheziționate, la solicitarea unui judecător de investigație, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie 2018. Un comando format din 20 de inspectori ai Agenției Federale a Alimentelor din Belgia (FASFC) și  41 de ofițeri de poliție a descins la Veviba, unul dintre cele mai mari abatoare din Belgia, aflat în Bastogne.  Ce au găsit acolo dă oricui fiori pe șira spinării. Și ne mai mirăm că ne îmbolnăvim!

În depozitul frigorific s-a constatat că  "vechea" carne congelată a fost transformată în carne "proaspătă" prin falsificarea datei înghețării înscrisă pe etichetă. În timpul verificării, în instalația de tranșare s-a găsit carne care nu este destinată consumului uman, dar care era vândută sub formă de carne de vită tocată. În ceea ce privește carnea de vită tocată, carnea fusese în contact cu cuțitul folosit pentru tăierea gâturilor la vaci și putea conține microbi. Această carne poate fi utilizată numai pentru hrana animalelor, informează Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, FASFC.

eticheta-carne-veviba_b

Care sunt riscurile pentru sănătatea oamenilor care consumă astfel de carne? Datele sunt oficiale și sunt obținute tot de la FASFC.

Riscul în cauză este de natură microbiologică. Prelucrarea în carnea tocată de carne care ar putea fi extrem de contaminată cu bacterii sporește riscul unei infecții intestinale. Acest risc este valabil numai pentru carnea consumată în stare brută (răspândirea fileurilor americane). Dacă carnea de vită tocată a fost păstrată la frigider și este gătită corect într-o tigaie fierbinte, nu ar trebui să existe riscuri pentru sănătate. Urmărirea a scos la iveală faptul că această carne de vită tocată a fost vândută în Belgia sub formă de filet american brut de către măcelăria Amar, care este unul dintre punctele de vânzare situate în piața internă "FoodMet" din Anderlecht și magazinul de carne al Veviba din Bastogne. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor, susține FASFC.

Așadar, în carnea tocată de vită trimisă pentru consumatori au fost introduse deșeuri de abator, subproduse animale, care ar fi trebuit incinerate și nu expediate pe rafturile magazinelor.

veviba-belgia-doi_b

Pe lângă această pastă periculoasă pentru consumul uman, ancheta a descoperit un alt produs periculos, coadă de vită veche, cu eticheta falsificată.

Coada de vită a fost vândută în lanțurile de magazine Delhaize, Match, Colruyt Group și măcelăria din Anderlecht, Belgia. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor. Supermarketurile nu au avut carne de vită tocată de la Veviba în gama lor de produse, susține FASFC.

Legătura cu România este făcută prin Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image. Deci, este posibil ca produsele periculoase sau falsificate de la abatorul belgian să fi ajuns și pe rafturile magazinelor din România. Nu există niciun fel de informații oficiale legate de acest lucru, la acest moment.

Important de precizat că lanțul de magazine Mega Image numără 410 puncte de desfacere în România, în Argeș, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Prahova, spune europarlamentarul român Mihai Țurcanu. Acesta a adresat o întrebare în acest sens Comisiei Europene.

Am solicitat Comisiei Europene să verifice dacă România este una dintre țările în care s-au exportat produse din carne fabricate de compania incriminată, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină, spune Țurcanu.

Cât de periculoasă este carnea veche, congelată de câțiva ani?

Carnea care rămâne înghețată prea mult își pierde calitățile "organoleptice": gust, miros, textura ... dar nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătatea publică, susține FASFC.

Scandalul odată izbucnit, au ieșit la suprafață detalii șocante despre vechimea cărnii din congelatorul industrial al Veviba. Practicile ilegale ale abatorului din Belgia ar fi mai vechi. Astfel, s-a descoperit că abatorul a exportat carne de vită veche de 12 ani în țări din estul Europei.

În scandalul Veviba, un caz șocant a fost dezvăluit de Het Laatste Nieuws: carne veche de 12 ani a fost vândută în Kosovo. Un document juridic cu privire la acest transport este cât se poate de clar: "La 19 septembrie 2016, un camion de carne de la Veviba din Bastogne a sosit în Kosovo. Majoritatea etichetelor au fost rupte. Rămășițele de etichete, care erau încă vizibile, arătau că e vorba de carne care era din 2004. De asemenea, se pare că o parte din carne provenea din abatoarele Izegem și Harelbeke (care aparțin tot Grupului Verbist n.r.). A fost reambalată în cutii cu marca Veviba." Carnea era din 2004, dar a fost livrată în Kosovo pentru a fi vândută oamenilor în 2016! Adică, 12 ani mai târziu!

carne-veviba_b

Veviba este parte a Grupului de firme Verbist, care activează în Belgia, în sectorul cărnii din anul 1995. Pui, vânat, bovine ... Grupul reprezintă 30% din piața belgiană a cărnii. Principalii săi clienți sunt Delhaize și Colruyt.

abator-belgia_b

Nu este prima dată când grupul se află în mijlocul unui scandal de proporții. În septembrie anul trecut, ministrul flamand al bunăstării animalelor, Ben Weyts (N-VA), a decis închiderea abatorului Izegem, care aparține acestui Grup. Chiar abatorul de unde a fost exportată, în 2016, în Kosovo carne veche de 12 ani. Însă abatorul nu a fost închis din acest motiv, se pare necunoscut anul trecut.  Altul a fost motivul închiderii. Organizația non-profit Animal Rights Watch a înregistrat anul trecut imagini folosind camera ascunsă. Imaginile surprinse în abator erau șocante și vorbeau despre schingiuirea animalelor. "Calea către o mai bună bunăstare a animalelor este al naibii de lungă", a spus  atunci Ben Weyts.

După investigațiile derulate acum, în martie 2018, FASFC  a revocat imediat autorizația de funcționare a două unități de procesare a cărnii care aparțin Veviba. De asemenea, lanțurile de magazine Colruyt și Delhaize și-au suspendat colaborarea cu Veviba și Grupul Verbist. Toate produsele din carne ale grupului vor fi scoase din rafturile supermarketurilor, a declarat un purtător de cuvânt al Delhaize.

Agenția Federală a Alimentelor din Belgia (FASFC) promite că va întări controlul asupra tuturor companiilor deținute de Grupul Verbist, care are în proprietate și Veviba.

veviba-begia_b

Importanța neregulilor constatate sugerează că vălul nu este încă ridicat de pe întreaga afacere. Mai ales că paletele cu pachetele de carne au fost luate în alte locații ale grupului Verbist. Acestea trebuie controlate. Riscul pentru consumator este mare. Ministrul federal al agriculturii, Denis Ducarme, a spus "nu ne confruntăm cu o mică fraudă", scrie Paris Match, ediția pentru Belgia.

Ce spune compania acuzată?

"Din 1998, compania noastră a colaborat perfect cu autoritățile de supraveghere, deoarece siguranța alimentară a fost întotdeauna prioritatea noastră. Ancheta va stabili proporția corectă a faptelor care vor fi demonstrate și Veviba va lua toate măsurile necesare în colaborare cu autoritățile", a spus Grupul. Verbist

Compania a salutat, de asemenea, "trimiterea de către guvernul valon a unui director al Sogepa (Societatea Valonă pentru Management și Participare, n.r.), astfel încât compania poate spera să găsească pe termen scurt aprobările sale și să continue activitățile importante pentru întregul sector agricol și pentru regiune ".

Surse: Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, Paris Match, Facebook europarlamentar Mihai Țurcanu

Vizualizat: 8301 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

NOU! GHID APIA PLĂȚI BUNĂSTAREA ANIMALELOR!

20 ianuarie 2021 - 20:57

PLĂȚI CRESCĂTORI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat astăzi, 20 ianuarie 2021, GHIDUL SOLICITANTULUI MĂSURA 14 –„BUNĂSTAREA ANIMALELOR” DIN CADRUL PROGRAMULUI NAȚIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ PNDR 2020 -PACHETUL A) – PLĂȚI ÎN FAVOAREA BUNĂSTĂRII PORCINELOR.

SUME MAI MARI PENTRU INVESTIȚIILE ÎN FERMELE DIN ZOOTEHNIE!

SUME MAI MARI PENTRU INVESTIȚIILE ÎN FERMELE DIN ZOOTEHNIE!

20 ianuarie 2021 - 19:46

BANI PENTRU ZOOTEHNIE! În zootehnie vom avea sume consistente pentru investițiile în ferme, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, ministrul agriculturii Adrian Oros. Ajutoarele pentru fermele din zootehnie vor fi alocate distinct de sumele cu care vor fi finanțate fermele din sectorul vegetal în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală care se vor lansa în acest an.

BANI ÎN PLUS DE LA APIA ANUL ACESTA PENTRU FERMIERI!

BANI ÎN PLUS DE LA APIA ANUL ACESTA PENTRU FERMIERI!

20 ianuarie 2021 - 18:57

OFICIAL. Fermierii români vor beneficia și anul acesta de plățile compensatorii pe hectar și pentru animale acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurale. Sunt menținute și pentru anul 2021 Măsura 10 - Agro-mediu și climă, Măsura 11 - Agricultură ecologică și Măsura 13 - Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul agriculturii Adrian Oros, la o conferință de presă susținută la minister.

MINISTRUL AGRICULTURII: SUMA PE HECTAR PENTRU SPRIJINUL CUPLAT!

MINISTRUL AGRICULTURII: SUMA PE HECTAR PENTRU SPRIJINUL CUPLAT!

20 ianuarie 2021 - 17:41

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul MADR, subvențiile APIA care rămân neschimbate pentru acest an. Șeful de la Agricultură a precizat cuantumul pe hectar pentru mai multe plăți directe, printre care și sprijinul cuplat vegetal acordat fermierilor pentru legume cultivate în spații protejate.

MODIFICARE SUBVENȚIE! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU PLĂTIT ANUL ACESTA CELOR CARE DEȚIN ANIMALE REALE!

MODIFICARE SUBVENȚIE! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU PLĂTIT ANUL ACESTA CELOR CARE DEȚIN ANIMALE REALE!

20 ianuarie 2021 - 14:25

SUBVENȚII APIA CRESCĂTORI DE ANIMALE! Ajutorul național tranzitoriu (ANT) acordat crescătorilor români de bovine, pentru anul 2021, va fi modificat. Anunțul a fost făcut astăzi, 20 ianuarie 2021, de către ministrul agriculturii Adrian Oros. Noua dată de referință, iunie 2018, nu e o garanție că banii nu ajung la cei care nu mai au animale, dar le-au avut în 2018.

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: LISTĂ AJUTOARE MINIMIS ACORDATE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI!

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: LISTĂ AJUTOARE MINIMIS ACORDATE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI!

20 ianuarie 2021 - 14:00

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, o listă de ajutoare de minimis de care vor beneficia fermierii români în acest an. De asemenea, fermierii din vegetal și crescătorii de animale vor beneficia și anul acesta de ajutoarele naționale tranzitorii.

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: CUANTUM PE HECTAR SUBVENȚII APIA PENTRU ACEST AN!

MINISTRUL OROS, ASTĂZI: CUANTUM PE HECTAR SUBVENȚII APIA PENTRU ACEST AN!

20 ianuarie 2021 - 13:36

SUBVENȚIILE APIA 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, 20 ianuarie 2021, că fermierii români vor beneficia în acest an de schemele de plată pe hectar de care au beneficiat în anul 2020. Șeful de la Agricultură a menționat, pentru fiecare plată, cuantumul pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 Ianuarie 2021!

20 ianuarie 2021 - 08:57

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -5...11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...10°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MADR: CERERE SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021!

MADR: CERERE SUBVENȚII APIA PENTRU ANUL 2021!

20 ianuarie 2021 - 08:27

CEREREA UNICĂ PENTRU SUBVENȚII! Ministerul Agriculturii anunță într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul oficial, data la care va începe anul acesta campania de depunere a cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii și crescătorii de animale care vor să obțină subvențiile agricole vor trebui să completeze la APIA această cerere.

MINISTRUL AGRICULTURII, DECLARAȚII ASTĂZI!

MINISTRUL AGRICULTURII, DECLARAȚII ASTĂZI!

20 ianuarie 2021 - 07:44

ANUNȚ. Ministerul Agriculturii organizează astăzi, 20 ianuarie 2021, de la ora 12, o conferinţă de presă referitoare la derularea programului POCA ''Consolidarea capacităţii MADR de a elabora politici şi reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic naţional pentru trasabilitatea şi integritatea produselor agroalimentare''.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Tehnologia Syngenta în cultura mărului - testimonial Octavian Drăgan, jud. Bistrița Năsăud

Octavian Drăgan administrează de 35 de ani o fermă pomicolă de măr, prun și cireș, aflată în localitatea Ghinda din județul Bistrița Năsăud. Ferma are o suprafaţă de 42ha, din care plantațiile de măr ocupă o suprafață de 26ha, iar în fiecare sezon, Octavian apelează cu încredere la produsele Syngenta pentru protecția plantelor.

 

Cei mai de bază aliați ai săi împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă sunt

Alături de Syngenta, Octavian se simte ca într-o familie și apreciază recomandările echipei tehnice, care l-au ajutat să ofere pe piață mere sănătoase și de calitate.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii