Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCANDALUL VEVIBA! CARNE DE VITĂ VECHE de 12 ANI EXPORTATĂ ÎN ESTUL EUROPEI de un ABATOR MARE din BELGIA!

Publicat: 15 martie 2018 - 11:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ȘOCANT! AGROINFO  a publicat o alertă transmisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care românii erau avertizați că un abator din Belgia a folosit deșeuri animale la fabricarea produselor din carne. Imediat, cititorii noștri ne-au cerut să expunem întreaga poveste. Ne-am documentat și am aflat un lucru șocant: abatorul incriminat din Belgia a exportat în estul Europei carne de vită veche de 12 ani!

Scandalul Veviba care zguduie acum Belgia și, implicit, sectorul cărnii de vită din Europa, a pornit de la o investigație inițiată recent de Tribunalul de Primă Instanță din Luxemburg,

Locațiile afacerii au fost percheziționate, la solicitarea unui judecător de investigație, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie 2018. Un comando format din 20 de inspectori ai Agenției Federale a Alimentelor din Belgia (FASFC) și  41 de ofițeri de poliție a descins la Veviba, unul dintre cele mai mari abatoare din Belgia, aflat în Bastogne.  Ce au găsit acolo dă oricui fiori pe șira spinării. Și ne mai mirăm că ne îmbolnăvim!

În depozitul frigorific s-a constatat că  "vechea" carne congelată a fost transformată în carne "proaspătă" prin falsificarea datei înghețării înscrisă pe etichetă. În timpul verificării, în instalația de tranșare s-a găsit carne care nu este destinată consumului uman, dar care era vândută sub formă de carne de vită tocată. În ceea ce privește carnea de vită tocată, carnea fusese în contact cu cuțitul folosit pentru tăierea gâturilor la vaci și putea conține microbi. Această carne poate fi utilizată numai pentru hrana animalelor, informează Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, FASFC.

eticheta-carne-veviba_b

Care sunt riscurile pentru sănătatea oamenilor care consumă astfel de carne? Datele sunt oficiale și sunt obținute tot de la FASFC.

Riscul în cauză este de natură microbiologică. Prelucrarea în carnea tocată de carne care ar putea fi extrem de contaminată cu bacterii sporește riscul unei infecții intestinale. Acest risc este valabil numai pentru carnea consumată în stare brută (răspândirea fileurilor americane). Dacă carnea de vită tocată a fost păstrată la frigider și este gătită corect într-o tigaie fierbinte, nu ar trebui să existe riscuri pentru sănătate. Urmărirea a scos la iveală faptul că această carne de vită tocată a fost vândută în Belgia sub formă de filet american brut de către măcelăria Amar, care este unul dintre punctele de vânzare situate în piața internă "FoodMet" din Anderlecht și magazinul de carne al Veviba din Bastogne. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor, susține FASFC.

Așadar, în carnea tocată de vită trimisă pentru consumatori au fost introduse deșeuri de abator, subproduse animale, care ar fi trebuit incinerate și nu expediate pe rafturile magazinelor.

veviba-belgia-doi_b

Pe lângă această pastă periculoasă pentru consumul uman, ancheta a descoperit un alt produs periculos, coadă de vită veche, cu eticheta falsificată.

Coada de vită a fost vândută în lanțurile de magazine Delhaize, Match, Colruyt Group și măcelăria din Anderlecht, Belgia. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor. Supermarketurile nu au avut carne de vită tocată de la Veviba în gama lor de produse, susține FASFC.

Legătura cu România este făcută prin Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image. Deci, este posibil ca produsele periculoase sau falsificate de la abatorul belgian să fi ajuns și pe rafturile magazinelor din România. Nu există niciun fel de informații oficiale legate de acest lucru, la acest moment.

Important de precizat că lanțul de magazine Mega Image numără 410 puncte de desfacere în România, în Argeș, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Prahova, spune europarlamentarul român Mihai Țurcanu. Acesta a adresat o întrebare în acest sens Comisiei Europene.

Am solicitat Comisiei Europene să verifice dacă România este una dintre țările în care s-au exportat produse din carne fabricate de compania incriminată, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină, spune Țurcanu.

Cât de periculoasă este carnea veche, congelată de câțiva ani?

Carnea care rămâne înghețată prea mult își pierde calitățile "organoleptice": gust, miros, textura ... dar nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătatea publică, susține FASFC.

Scandalul odată izbucnit, au ieșit la suprafață detalii șocante despre vechimea cărnii din congelatorul industrial al Veviba. Practicile ilegale ale abatorului din Belgia ar fi mai vechi. Astfel, s-a descoperit că abatorul a exportat carne de vită veche de 12 ani în țări din estul Europei.

În scandalul Veviba, un caz șocant a fost dezvăluit de Het Laatste Nieuws: carne veche de 12 ani a fost vândută în Kosovo. Un document juridic cu privire la acest transport este cât se poate de clar: "La 19 septembrie 2016, un camion de carne de la Veviba din Bastogne a sosit în Kosovo. Majoritatea etichetelor au fost rupte. Rămășițele de etichete, care erau încă vizibile, arătau că e vorba de carne care era din 2004. De asemenea, se pare că o parte din carne provenea din abatoarele Izegem și Harelbeke (care aparțin tot Grupului Verbist n.r.). A fost reambalată în cutii cu marca Veviba." Carnea era din 2004, dar a fost livrată în Kosovo pentru a fi vândută oamenilor în 2016! Adică, 12 ani mai târziu!

carne-veviba_b

Veviba este parte a Grupului de firme Verbist, care activează în Belgia, în sectorul cărnii din anul 1995. Pui, vânat, bovine ... Grupul reprezintă 30% din piața belgiană a cărnii. Principalii săi clienți sunt Delhaize și Colruyt.

abator-belgia_b

Nu este prima dată când grupul se află în mijlocul unui scandal de proporții. În septembrie anul trecut, ministrul flamand al bunăstării animalelor, Ben Weyts (N-VA), a decis închiderea abatorului Izegem, care aparține acestui Grup. Chiar abatorul de unde a fost exportată, în 2016, în Kosovo carne veche de 12 ani. Însă abatorul nu a fost închis din acest motiv, se pare necunoscut anul trecut.  Altul a fost motivul închiderii. Organizația non-profit Animal Rights Watch a înregistrat anul trecut imagini folosind camera ascunsă. Imaginile surprinse în abator erau șocante și vorbeau despre schingiuirea animalelor. "Calea către o mai bună bunăstare a animalelor este al naibii de lungă", a spus  atunci Ben Weyts.

După investigațiile derulate acum, în martie 2018, FASFC  a revocat imediat autorizația de funcționare a două unități de procesare a cărnii care aparțin Veviba. De asemenea, lanțurile de magazine Colruyt și Delhaize și-au suspendat colaborarea cu Veviba și Grupul Verbist. Toate produsele din carne ale grupului vor fi scoase din rafturile supermarketurilor, a declarat un purtător de cuvânt al Delhaize.

Agenția Federală a Alimentelor din Belgia (FASFC) promite că va întări controlul asupra tuturor companiilor deținute de Grupul Verbist, care are în proprietate și Veviba.

veviba-begia_b

Importanța neregulilor constatate sugerează că vălul nu este încă ridicat de pe întreaga afacere. Mai ales că paletele cu pachetele de carne au fost luate în alte locații ale grupului Verbist. Acestea trebuie controlate. Riscul pentru consumator este mare. Ministrul federal al agriculturii, Denis Ducarme, a spus "nu ne confruntăm cu o mică fraudă", scrie Paris Match, ediția pentru Belgia.

Ce spune compania acuzată?

"Din 1998, compania noastră a colaborat perfect cu autoritățile de supraveghere, deoarece siguranța alimentară a fost întotdeauna prioritatea noastră. Ancheta va stabili proporția corectă a faptelor care vor fi demonstrate și Veviba va lua toate măsurile necesare în colaborare cu autoritățile", a spus Grupul. Verbist

Compania a salutat, de asemenea, "trimiterea de către guvernul valon a unui director al Sogepa (Societatea Valonă pentru Management și Participare, n.r.), astfel încât compania poate spera să găsească pe termen scurt aprobările sale și să continue activitățile importante pentru întregul sector agricol și pentru regiune ".

Surse: Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, Paris Match, Facebook europarlamentar Mihai Țurcanu

Vizualizat: 8374 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii