Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCANDALUL VEVIBA! CARNE DE VITĂ VECHE de 12 ANI EXPORTATĂ ÎN ESTUL EUROPEI de un ABATOR MARE din BELGIA!

Publicat: 15 martie 2018 - 11:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ȘOCANT! AGROINFO  a publicat o alertă transmisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care românii erau avertizați că un abator din Belgia a folosit deșeuri animale la fabricarea produselor din carne. Imediat, cititorii noștri ne-au cerut să expunem întreaga poveste. Ne-am documentat și am aflat un lucru șocant: abatorul incriminat din Belgia a exportat în estul Europei carne de vită veche de 12 ani!

Scandalul Veviba care zguduie acum Belgia și, implicit, sectorul cărnii de vită din Europa, a pornit de la o investigație inițiată recent de Tribunalul de Primă Instanță din Luxemburg,

Locațiile afacerii au fost percheziționate, la solicitarea unui judecător de investigație, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie 2018. Un comando format din 20 de inspectori ai Agenției Federale a Alimentelor din Belgia (FASFC) și  41 de ofițeri de poliție a descins la Veviba, unul dintre cele mai mari abatoare din Belgia, aflat în Bastogne.  Ce au găsit acolo dă oricui fiori pe șira spinării. Și ne mai mirăm că ne îmbolnăvim!

În depozitul frigorific s-a constatat că  "vechea" carne congelată a fost transformată în carne "proaspătă" prin falsificarea datei înghețării înscrisă pe etichetă. În timpul verificării, în instalația de tranșare s-a găsit carne care nu este destinată consumului uman, dar care era vândută sub formă de carne de vită tocată. În ceea ce privește carnea de vită tocată, carnea fusese în contact cu cuțitul folosit pentru tăierea gâturilor la vaci și putea conține microbi. Această carne poate fi utilizată numai pentru hrana animalelor, informează Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, FASFC.

eticheta-carne-veviba_b

Care sunt riscurile pentru sănătatea oamenilor care consumă astfel de carne? Datele sunt oficiale și sunt obținute tot de la FASFC.

Riscul în cauză este de natură microbiologică. Prelucrarea în carnea tocată de carne care ar putea fi extrem de contaminată cu bacterii sporește riscul unei infecții intestinale. Acest risc este valabil numai pentru carnea consumată în stare brută (răspândirea fileurilor americane). Dacă carnea de vită tocată a fost păstrată la frigider și este gătită corect într-o tigaie fierbinte, nu ar trebui să existe riscuri pentru sănătate. Urmărirea a scos la iveală faptul că această carne de vită tocată a fost vândută în Belgia sub formă de filet american brut de către măcelăria Amar, care este unul dintre punctele de vânzare situate în piața internă "FoodMet" din Anderlecht și magazinul de carne al Veviba din Bastogne. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor, susține FASFC.

Așadar, în carnea tocată de vită trimisă pentru consumatori au fost introduse deșeuri de abator, subproduse animale, care ar fi trebuit incinerate și nu expediate pe rafturile magazinelor.

veviba-belgia-doi_b

Pe lângă această pastă periculoasă pentru consumul uman, ancheta a descoperit un alt produs periculos, coadă de vită veche, cu eticheta falsificată.

Coada de vită a fost vândută în lanțurile de magazine Delhaize, Match, Colruyt Group și măcelăria din Anderlecht, Belgia. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor. Supermarketurile nu au avut carne de vită tocată de la Veviba în gama lor de produse, susține FASFC.

Legătura cu România este făcută prin Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image. Deci, este posibil ca produsele periculoase sau falsificate de la abatorul belgian să fi ajuns și pe rafturile magazinelor din România. Nu există niciun fel de informații oficiale legate de acest lucru, la acest moment.

Important de precizat că lanțul de magazine Mega Image numără 410 puncte de desfacere în România, în Argeș, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Prahova, spune europarlamentarul român Mihai Țurcanu. Acesta a adresat o întrebare în acest sens Comisiei Europene.

Am solicitat Comisiei Europene să verifice dacă România este una dintre țările în care s-au exportat produse din carne fabricate de compania incriminată, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină, spune Țurcanu.

Cât de periculoasă este carnea veche, congelată de câțiva ani?

Carnea care rămâne înghețată prea mult își pierde calitățile "organoleptice": gust, miros, textura ... dar nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătatea publică, susține FASFC.

Scandalul odată izbucnit, au ieșit la suprafață detalii șocante despre vechimea cărnii din congelatorul industrial al Veviba. Practicile ilegale ale abatorului din Belgia ar fi mai vechi. Astfel, s-a descoperit că abatorul a exportat carne de vită veche de 12 ani în țări din estul Europei.

În scandalul Veviba, un caz șocant a fost dezvăluit de Het Laatste Nieuws: carne veche de 12 ani a fost vândută în Kosovo. Un document juridic cu privire la acest transport este cât se poate de clar: "La 19 septembrie 2016, un camion de carne de la Veviba din Bastogne a sosit în Kosovo. Majoritatea etichetelor au fost rupte. Rămășițele de etichete, care erau încă vizibile, arătau că e vorba de carne care era din 2004. De asemenea, se pare că o parte din carne provenea din abatoarele Izegem și Harelbeke (care aparțin tot Grupului Verbist n.r.). A fost reambalată în cutii cu marca Veviba." Carnea era din 2004, dar a fost livrată în Kosovo pentru a fi vândută oamenilor în 2016! Adică, 12 ani mai târziu!

carne-veviba_b

Veviba este parte a Grupului de firme Verbist, care activează în Belgia, în sectorul cărnii din anul 1995. Pui, vânat, bovine ... Grupul reprezintă 30% din piața belgiană a cărnii. Principalii săi clienți sunt Delhaize și Colruyt.

abator-belgia_b

Nu este prima dată când grupul se află în mijlocul unui scandal de proporții. În septembrie anul trecut, ministrul flamand al bunăstării animalelor, Ben Weyts (N-VA), a decis închiderea abatorului Izegem, care aparține acestui Grup. Chiar abatorul de unde a fost exportată, în 2016, în Kosovo carne veche de 12 ani. Însă abatorul nu a fost închis din acest motiv, se pare necunoscut anul trecut.  Altul a fost motivul închiderii. Organizația non-profit Animal Rights Watch a înregistrat anul trecut imagini folosind camera ascunsă. Imaginile surprinse în abator erau șocante și vorbeau despre schingiuirea animalelor. "Calea către o mai bună bunăstare a animalelor este al naibii de lungă", a spus  atunci Ben Weyts.

După investigațiile derulate acum, în martie 2018, FASFC  a revocat imediat autorizația de funcționare a două unități de procesare a cărnii care aparțin Veviba. De asemenea, lanțurile de magazine Colruyt și Delhaize și-au suspendat colaborarea cu Veviba și Grupul Verbist. Toate produsele din carne ale grupului vor fi scoase din rafturile supermarketurilor, a declarat un purtător de cuvânt al Delhaize.

Agenția Federală a Alimentelor din Belgia (FASFC) promite că va întări controlul asupra tuturor companiilor deținute de Grupul Verbist, care are în proprietate și Veviba.

veviba-begia_b

Importanța neregulilor constatate sugerează că vălul nu este încă ridicat de pe întreaga afacere. Mai ales că paletele cu pachetele de carne au fost luate în alte locații ale grupului Verbist. Acestea trebuie controlate. Riscul pentru consumator este mare. Ministrul federal al agriculturii, Denis Ducarme, a spus "nu ne confruntăm cu o mică fraudă", scrie Paris Match, ediția pentru Belgia.

Ce spune compania acuzată?

"Din 1998, compania noastră a colaborat perfect cu autoritățile de supraveghere, deoarece siguranța alimentară a fost întotdeauna prioritatea noastră. Ancheta va stabili proporția corectă a faptelor care vor fi demonstrate și Veviba va lua toate măsurile necesare în colaborare cu autoritățile", a spus Grupul. Verbist

Compania a salutat, de asemenea, "trimiterea de către guvernul valon a unui director al Sogepa (Societatea Valonă pentru Management și Participare, n.r.), astfel încât compania poate spera să găsească pe termen scurt aprobările sale și să continue activitățile importante pentru întregul sector agricol și pentru regiune ".

Surse: Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, Paris Match, Facebook europarlamentar Mihai Țurcanu

Vizualizat: 8207 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

01 octombrie 2020 - 21:32

OFICIAL! Guvernul a aprobat astăzi o Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Cuantumul sprijinului cuplat la ovine și caprine este 17,9 euro/cap de animal.

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

01 octombrie 2020 - 21:09

OFICIAL APIA! Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștință opiniei publice, situația rezultată în urma finalizării tuturor controalelor administrative și a plăților aferente Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, pentru fiecare județ în parte.

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 20:17

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari ai Măsurii 21 « Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid-19«, că doar în data de 2 octombrie 2020, va SUSPENDA TEMPORAR  activitatea de primire a cererilor.

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

01 octombrie 2020 - 14:42

EXCLUSIV AGROINFO. Nu am teren la APIA, am doar animalele înregistrate, am dreptul la ajutorul Covid-19? Am teren la APIA, cresc animale, dar nu am animalele înregistrate la APIA, am dreptul la ajutorul Covid-19? AGROINFO a primit o avalanșă de astfel de mesaje, cu diferite situații, de la crescătorii de animale. Toate răspunsurile le dă, exclusiv pentru AGROINFO, un șef Serviciu Măsuri Specifice din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!

DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!

01 octombrie 2020 - 11:53

AJUTOR MĂSURA 21. Atenție! Fără acest document nu beneficiați de ajutorul de maxim 2.500 de euro/ferma de ovine și/sau caprine. Această adeverință trebuie prezentată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către toți crescătorii de oi și/sau capre care depun cererea pentru ajutorul excepțional acordat în cadrul Măsurii 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor afectați în mod deosebit de criza Covid-19.

DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!

DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!

01 octombrie 2020 - 11:00

AJUTOR EXCEPȚIONAL PENTRU FERMELE DE ANIMALE. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de animale. Aceștia ne întreabă ce înseamnă data de referință pentru ajutoarele excepționale din cadrul Măsurii 21, de care beneficiază crescătorii de animale care au avut pierderi cauzate de criza sanitară. Cuantumul maxim al acestui ajutor este de 7.000 de euro/fermă.

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 08:59

VOCEA FERMIERILOR! Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate sunt nemulțumiți de condițiile de acordare a ajutorului excepțional stabilit prin Măsura 21. Mai mult, ei au observat neconcordanțe între fișa Măsurii 21 și Ghidul solicitantului. Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, organizație membră în Uniunea Salvăm Țăranul Român, a anunțat că a solicitat Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor în așa fel încât de ajutor să beneficieze mai mulți fermieri.

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

01 octombrie 2020 - 08:18

PLĂȚI FERMIERI. Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. III al anului 2020), a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

01 octombrie 2020 - 07:49

SUBVENȚII APIA 2020! Fermierii români beneficiază și-n acest an de un avans la plățile directe pe suprafață cuvenite pentru anul de cerere 2020. Plata avansului va începe la data de 16 octombrie 2020. AGROINFO a estimat suma pe hectar pe care APIA le-o va plăti în avans fermierilor din cuantumul plăților directe pe suprafață.

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

30 septembrie 2020 - 18:47

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! Situația finală a cererilor depuse pentru ajutoarele de stat aferente susținerii  activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Stiai că o singură linguriță de sol productiv conține în general între 100 de milioane și 1 miliard de bacterii? Despre sol, sămânță și tratamente, în episodul 3 al ”Fermy Show”!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii