ȘOCANT! AGROINFO a publicat o alertă transmisă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care românii erau avertizați că un abator din Belgia a folosit deșeuri animale la fabricarea produselor din carne. Imediat, cititorii noștri ne-au cerut să expunem întreaga poveste. Ne-am documentat și am aflat un lucru șocant: abatorul incriminat din Belgia a exportat în estul Europei carne de vită veche de 12 ani!
Scandalul Veviba care zguduie acum Belgia și, implicit, sectorul cărnii de vită din Europa, a pornit de la o investigație inițiată recent de Tribunalul de Primă Instanță din Luxemburg,
Locațiile afacerii au fost percheziționate, la solicitarea unui judecător de investigație, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie 2018. Un comando format din 20 de inspectori ai Agenției Federale a Alimentelor din Belgia (FASFC) și 41 de ofițeri de poliție a descins la Veviba, unul dintre cele mai mari abatoare din Belgia, aflat în Bastogne. Ce au găsit acolo dă oricui fiori pe șira spinării. Și ne mai mirăm că ne îmbolnăvim!
În depozitul frigorific s-a constatat că "vechea" carne congelată a fost transformată în carne "proaspătă" prin falsificarea datei înghețării înscrisă pe etichetă. În timpul verificării, în instalația de tranșare s-a găsit carne care nu este destinată consumului uman, dar care era vândută sub formă de carne de vită tocată. În ceea ce privește carnea de vită tocată, carnea fusese în contact cu cuțitul folosit pentru tăierea gâturilor la vaci și putea conține microbi. Această carne poate fi utilizată numai pentru hrana animalelor, informează Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, FASFC.
Care sunt riscurile pentru sănătatea oamenilor care consumă astfel de carne? Datele sunt oficiale și sunt obținute tot de la FASFC.
Riscul în cauză este de natură microbiologică. Prelucrarea în carnea tocată de carne care ar putea fi extrem de contaminată cu bacterii sporește riscul unei infecții intestinale. Acest risc este valabil numai pentru carnea consumată în stare brută (răspândirea fileurilor americane). Dacă carnea de vită tocată a fost păstrată la frigider și este gătită corect într-o tigaie fierbinte, nu ar trebui să existe riscuri pentru sănătate. Urmărirea a scos la iveală faptul că această carne de vită tocată a fost vândută în Belgia sub formă de filet american brut de către măcelăria Amar, care este unul dintre punctele de vânzare situate în piața internă "FoodMet" din Anderlecht și magazinul de carne al Veviba din Bastogne. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor, susține FASFC.
Așadar, în carnea tocată de vită trimisă pentru consumatori au fost introduse deșeuri de abator, subproduse animale, care ar fi trebuit incinerate și nu expediate pe rafturile magazinelor.
Pe lângă această pastă periculoasă pentru consumul uman, ancheta a descoperit un alt produs periculos, coadă de vită veche, cu eticheta falsificată.
Coada de vită a fost vândută în lanțurile de magazine Delhaize, Match, Colruyt Group și măcelăria din Anderlecht, Belgia. Produsele au fost scoase de pe rafturi și a fost emisă o rechemare a consumatorilor. Supermarketurile nu au avut carne de vită tocată de la Veviba în gama lor de produse, susține FASFC.
Legătura cu România este făcută prin Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image. Deci, este posibil ca produsele periculoase sau falsificate de la abatorul belgian să fi ajuns și pe rafturile magazinelor din România. Nu există niciun fel de informații oficiale legate de acest lucru, la acest moment.
Important de precizat că lanțul de magazine Mega Image numără 410 puncte de desfacere în România, în Argeș, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov și Prahova, spune europarlamentarul român Mihai Țurcanu. Acesta a adresat o întrebare în acest sens Comisiei Europene.
Am solicitat Comisiei Europene să verifice dacă România este una dintre țările în care s-au exportat produse din carne fabricate de compania incriminată, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină, spune Țurcanu.
Cât de periculoasă este carnea veche, congelată de câțiva ani?
Carnea care rămâne înghețată prea mult își pierde calitățile "organoleptice": gust, miros, textura ... dar nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătatea publică, susține FASFC.
Scandalul odată izbucnit, au ieșit la suprafață detalii șocante despre vechimea cărnii din congelatorul industrial al Veviba. Practicile ilegale ale abatorului din Belgia ar fi mai vechi. Astfel, s-a descoperit că abatorul a exportat carne de vită veche de 12 ani în țări din estul Europei.
În scandalul Veviba, un caz șocant a fost dezvăluit de Het Laatste Nieuws: carne veche de 12 ani a fost vândută în Kosovo. Un document juridic cu privire la acest transport este cât se poate de clar: "La 19 septembrie 2016, un camion de carne de la Veviba din Bastogne a sosit în Kosovo. Majoritatea etichetelor au fost rupte. Rămășițele de etichete, care erau încă vizibile, arătau că e vorba de carne care era din 2004. De asemenea, se pare că o parte din carne provenea din abatoarele Izegem și Harelbeke (care aparțin tot Grupului Verbist n.r.). A fost reambalată în cutii cu marca Veviba." Carnea era din 2004, dar a fost livrată în Kosovo pentru a fi vândută oamenilor în 2016! Adică, 12 ani mai târziu!
Veviba este parte a Grupului de firme Verbist, care activează în Belgia, în sectorul cărnii din anul 1995. Pui, vânat, bovine ... Grupul reprezintă 30% din piața belgiană a cărnii. Principalii săi clienți sunt Delhaize și Colruyt.
Nu este prima dată când grupul se află în mijlocul unui scandal de proporții. În septembrie anul trecut, ministrul flamand al bunăstării animalelor, Ben Weyts (N-VA), a decis închiderea abatorului Izegem, care aparține acestui Grup. Chiar abatorul de unde a fost exportată, în 2016, în Kosovo carne veche de 12 ani. Însă abatorul nu a fost închis din acest motiv, se pare necunoscut anul trecut. Altul a fost motivul închiderii. Organizația non-profit Animal Rights Watch a înregistrat anul trecut imagini folosind camera ascunsă. Imaginile surprinse în abator erau șocante și vorbeau despre schingiuirea animalelor. "Calea către o mai bună bunăstare a animalelor este al naibii de lungă", a spus atunci Ben Weyts.
După investigațiile derulate acum, în martie 2018, FASFC a revocat imediat autorizația de funcționare a două unități de procesare a cărnii care aparțin Veviba. De asemenea, lanțurile de magazine Colruyt și Delhaize și-au suspendat colaborarea cu Veviba și Grupul Verbist. Toate produsele din carne ale grupului vor fi scoase din rafturile supermarketurilor, a declarat un purtător de cuvânt al Delhaize.
Agenția Federală a Alimentelor din Belgia (FASFC) promite că va întări controlul asupra tuturor companiilor deținute de Grupul Verbist, care are în proprietate și Veviba.
Importanța neregulilor constatate sugerează că vălul nu este încă ridicat de pe întreaga afacere. Mai ales că paletele cu pachetele de carne au fost luate în alte locații ale grupului Verbist. Acestea trebuie controlate. Riscul pentru consumator este mare. Ministrul federal al agriculturii, Denis Ducarme, a spus "nu ne confruntăm cu o mică fraudă", scrie Paris Match, ediția pentru Belgia.
Ce spune compania acuzată?
"Din 1998, compania noastră a colaborat perfect cu autoritățile de supraveghere, deoarece siguranța alimentară a fost întotdeauna prioritatea noastră. Ancheta va stabili proporția corectă a faptelor care vor fi demonstrate și Veviba va lua toate măsurile necesare în colaborare cu autoritățile", a spus Grupul. Verbist
Compania a salutat, de asemenea, "trimiterea de către guvernul valon a unui director al Sogepa (Societatea Valonă pentru Management și Participare, n.r.), astfel încât compania poate spera să găsească pe termen scurt aprobările sale și să continue activitățile importante pentru întregul sector agricol și pentru regiune ".
Surse: Agenția Federală a Alimentelor din Belgia, Paris Match, Facebook europarlamentar Mihai Țurcanu