Adama
Vinasa Rompak

SĂRBĂTOAREA PRODUSULUI ROMÂNESC! DAEA, CONSULTANTA LUI ȘI UN TUR MEMORABIL!

Publicat: 10 octombrie 2017 - 19:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SĂ FIE ZIUA PRODUSULUI ROMÂNESC 365 DE ZILE! Producătorii români din toată țara, ba de magiun, ba de brânzeturi, ba de cojoace, cârnați, șunci, ie sau opinci au fost invitați să expună cu vânzare în Parcul Herăstrău. Gratis! Fără chirie! Angajații Ministerului Agriculturii au muncit și noaptea să pună la punct standurile și să arate totul românește și înflorit. A venit și Ziua Națională de 10 octombrie și ministrul agriculturii a fost așteptat în Parcul Herăstrău să pronunțe deschisă sărbătoarea produsului românesc.

Petre Daea, după obiceiul deja consacrat, a făcut turul de onoare al standurilor, a dat mâna cu fiecare producător. Cu crescătorul de porci din rasa Mangalița, în același timp și procesator, aproape că s-a îmbrățișat camaraderește, așa ca doi vechi prieteni. daea-coperta-romanesc_bPe unii dintre producători i-a mai sărit șeful de la Agricultură, deși oamenii așteptau emoționați să-l salute pe ministru. I s-a întâmplat tocmai producătorului Lactate Brădet. Marius Badea, producătorul din Argeș, a primit o grea lovitură anul trecut când Ministerul Agriculturii era condus de Achim Irimescu. Marca Lactate Brădet a fost asociată cu scandalul din jurul morții mai multor bebeluși. De fapt, s-a spus că E.coli (Escherichia Coli), bacteria care i-ar fi îmbolnăvit pe copii ar fi fost depistată într-un produs de la Brădet. S-a demonstrat ulterior că nu era așa, dar producătorul român primise o grea lovitură de imagine. Ne-am redresat, dovadă că suntem aici, la târg. Am împrumutat 300.000 de euro de la bancă, fabrica a început să meargă bine, magazinele nu-mi refuză produsele, a spus Marius Badea.

daea-cozonac_b

Ministrul agriculturii a încercat să guste de la fiecare stand, aici o felie de brânză, dincolo o felie de șuncă sau o bucată de pâine. Un amănunt de culoare a fost dat de însoțitoarea ministrului, consultantă de ocazie. daea-consultanta_bO doamnă la o vârstă respectabilă (în foto, alături de ministrul agriculturii) l-a abordat pe Petre Daea imediat ce acesta și-a făcut apariția în Parcul Herăstrău, pregătit să taie panglica tricoloră. Doamna i-a spus direct că e pensionară și produsele sunt prea scumpe. În loc să tăiați panglica, mai bine tăiați prețurile, i-a spus femeia. Daea a invitat-o cu el pe la standuri, să vadă împreună ce prețuri sunt. Ca un cavaler, ministrul agrculturii, înainte de a începe în pas alert turul, i-a cumpărat doamnei un ghiveci cu flori galbene. Așa că, doamna nemulțumită de prețuri a avut ce căra în brațe de-a lungul aleilor unde au fost așezate nu mai puțin de 120 de standuri cu produse românești, păzite de tot atâția producători.

Pentru că ministrul agriculturii își întreba mereu consultanta de ocazie, ce e bine, ce e rău, unde să mai taie din prețuri, s-a stârnit o ușoară rumoare între producători: e soția domnului ministru? Apoi, s-au lămurit că nu e soția lui Daea, când doamna, obosită, ruptă de atâta alergătură, i-a spus ministrului: eu vă părăsesc. Și l-a părăsit.  A fost și soția șefului de la Agricultură  în Parcul Herăstrău. Camelia Luchian îl însoțește mereu, dar nu-i stă alături ca să nu o vâneze presa. Se pare că jurnaliștii și-au cam dat seama că e nevastă de ministru, în ciuda umbrei în care vrea să se ascundă. 

Nu au lipsit nici anunțurile încurajator-tovărășești și pline de spreanță pentru producătorii români. Ministrul agriculturii a spus că-și duce misiunea până la capăt, punctează din alergătură obiectiv după obiectiv. Așa că, unul dintre obiective este să fie înregistrate cu indicație geografică, la Bruxelles, alte 14 produse românești. În acest moment, România are patru produse protejate. Adică, nu chiar toate patru se bucură de o protecție totală dacă e să luăm povestea Dianei Stanciulov, producătoarea magiunului de Topoloveni, în care nu ar fi strop de zahăr și care ar fi fabricat exact cum îl făcea străbunica acum 100 de ani.

În timp ce ministrul agriculturii spunea presei, convins de cele spuse: îi protejăm pe producătorii români prin a le gira acest drept de a-și păstra produsul respectiv și care nu poate fi preluat de alt producător. Marca respectivă se respectă, brandul respectiv, el nu poate fi multiplicat și nu poate fi luat de o altă persoană și apoi să intre într-o concurență neloială, Diana Stanciulov povestea, la câțiva pași depărtare de ministru, cum i se fură brand, rețetă, magiun, etichetă, până și numele de Topoloveni. Și în loc să se extindă, să mai caute alte rețete vechi de sute de ani, producătoarea merge de la o instanță de judecată la alta, pentru că falsificatorii apar exact ca ciupercile după o ploaie bună. Una care crește până la record producția la hectar de nu mai mănâncă Daea câte o săptămână.

Cât despre produsul românesc pe care l-am descoperit eu în Parcul Herăstrău, pot să vă spun că e cidrul de mere, că producătorul mi s-a părut complet irlandez, ce-i drept, a învățat limba română și că această băutură tradițional românească poate să aibă și 7% alcool. Cam atât! Mâncați produse tradiționale românești!  

Vizualizat: 2655 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii