Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SĂRBĂTOAREA PRODUSULUI ROMÂNESC! DAEA, CONSULTANTA LUI ȘI UN TUR MEMORABIL!

Publicat: 10 octombrie 2017 - 19:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SĂ FIE ZIUA PRODUSULUI ROMÂNESC 365 DE ZILE! Producătorii români din toată țara, ba de magiun, ba de brânzeturi, ba de cojoace, cârnați, șunci, ie sau opinci au fost invitați să expună cu vânzare în Parcul Herăstrău. Gratis! Fără chirie! Angajații Ministerului Agriculturii au muncit și noaptea să pună la punct standurile și să arate totul românește și înflorit. A venit și Ziua Națională de 10 octombrie și ministrul agriculturii a fost așteptat în Parcul Herăstrău să pronunțe deschisă sărbătoarea produsului românesc.

Petre Daea, după obiceiul deja consacrat, a făcut turul de onoare al standurilor, a dat mâna cu fiecare producător. Cu crescătorul de porci din rasa Mangalița, în același timp și procesator, aproape că s-a îmbrățișat camaraderește, așa ca doi vechi prieteni. daea-coperta-romanesc_bPe unii dintre producători i-a mai sărit șeful de la Agricultură, deși oamenii așteptau emoționați să-l salute pe ministru. I s-a întâmplat tocmai producătorului Lactate Brădet. Marius Badea, producătorul din Argeș, a primit o grea lovitură anul trecut când Ministerul Agriculturii era condus de Achim Irimescu. Marca Lactate Brădet a fost asociată cu scandalul din jurul morții mai multor bebeluși. De fapt, s-a spus că E.coli (Escherichia Coli), bacteria care i-ar fi îmbolnăvit pe copii ar fi fost depistată într-un produs de la Brădet. S-a demonstrat ulterior că nu era așa, dar producătorul român primise o grea lovitură de imagine. Ne-am redresat, dovadă că suntem aici, la târg. Am împrumutat 300.000 de euro de la bancă, fabrica a început să meargă bine, magazinele nu-mi refuză produsele, a spus Marius Badea.

daea-cozonac_b

Ministrul agriculturii a încercat să guste de la fiecare stand, aici o felie de brânză, dincolo o felie de șuncă sau o bucată de pâine. Un amănunt de culoare a fost dat de însoțitoarea ministrului, consultantă de ocazie. daea-consultanta_bO doamnă la o vârstă respectabilă (în foto, alături de ministrul agriculturii) l-a abordat pe Petre Daea imediat ce acesta și-a făcut apariția în Parcul Herăstrău, pregătit să taie panglica tricoloră. Doamna i-a spus direct că e pensionară și produsele sunt prea scumpe. În loc să tăiați panglica, mai bine tăiați prețurile, i-a spus femeia. Daea a invitat-o cu el pe la standuri, să vadă împreună ce prețuri sunt. Ca un cavaler, ministrul agrculturii, înainte de a începe în pas alert turul, i-a cumpărat doamnei un ghiveci cu flori galbene. Așa că, doamna nemulțumită de prețuri a avut ce căra în brațe de-a lungul aleilor unde au fost așezate nu mai puțin de 120 de standuri cu produse românești, păzite de tot atâția producători.

Pentru că ministrul agriculturii își întreba mereu consultanta de ocazie, ce e bine, ce e rău, unde să mai taie din prețuri, s-a stârnit o ușoară rumoare între producători: e soția domnului ministru? Apoi, s-au lămurit că nu e soția lui Daea, când doamna, obosită, ruptă de atâta alergătură, i-a spus ministrului: eu vă părăsesc. Și l-a părăsit.  A fost și soția șefului de la Agricultură  în Parcul Herăstrău. Camelia Luchian îl însoțește mereu, dar nu-i stă alături ca să nu o vâneze presa. Se pare că jurnaliștii și-au cam dat seama că e nevastă de ministru, în ciuda umbrei în care vrea să se ascundă. 

Nu au lipsit nici anunțurile încurajator-tovărășești și pline de spreanță pentru producătorii români. Ministrul agriculturii a spus că-și duce misiunea până la capăt, punctează din alergătură obiectiv după obiectiv. Așa că, unul dintre obiective este să fie înregistrate cu indicație geografică, la Bruxelles, alte 14 produse românești. În acest moment, România are patru produse protejate. Adică, nu chiar toate patru se bucură de o protecție totală dacă e să luăm povestea Dianei Stanciulov, producătoarea magiunului de Topoloveni, în care nu ar fi strop de zahăr și care ar fi fabricat exact cum îl făcea străbunica acum 100 de ani.

În timp ce ministrul agriculturii spunea presei, convins de cele spuse: îi protejăm pe producătorii români prin a le gira acest drept de a-și păstra produsul respectiv și care nu poate fi preluat de alt producător. Marca respectivă se respectă, brandul respectiv, el nu poate fi multiplicat și nu poate fi luat de o altă persoană și apoi să intre într-o concurență neloială, Diana Stanciulov povestea, la câțiva pași depărtare de ministru, cum i se fură brand, rețetă, magiun, etichetă, până și numele de Topoloveni. Și în loc să se extindă, să mai caute alte rețete vechi de sute de ani, producătoarea merge de la o instanță de judecată la alta, pentru că falsificatorii apar exact ca ciupercile după o ploaie bună. Una care crește până la record producția la hectar de nu mai mănâncă Daea câte o săptămână.

Cât despre produsul românesc pe care l-am descoperit eu în Parcul Herăstrău, pot să vă spun că e cidrul de mere, că producătorul mi s-a părut complet irlandez, ce-i drept, a învățat limba română și că această băutură tradițional românească poate să aibă și 7% alcool. Cam atât! Mâncați produse tradiționale românești!  

Vizualizat: 2155 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

15 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE APICULTORI. Avem o veste bună pentru apicultori, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul MADR. Vestea este legată de ajutoarele de care beneficiază apicultorii.

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

15 iulie 2020 - 13:31

ANUNȚ OFICIAL. Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă susținută la sediul MADR. Ajutorul acordat tinerilor fermieri este de 40.000 de euro, pentru exploatațiile agricole cu o valoare a producției standard mai mică și, respectiv, de 50.000 de euro. Pentru prima oară, de acești bani beneficiază și tinerii fermieri români care muncesc în străinătate.

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

15 iulie 2020 - 12:58

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, în conferința susținută la Ministerul Agriculturii, că acordarea ajutorului de stat pentru pagubele cauzate de secetă nu are legătură cu declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională a României a unei legi care stabilește chiar plata unor despăgubiri pentru fermierii care au culturile afectate de secetă sau de alte fenomene naturale. Șeful MADR le transmite fermierilor să stea liniștiți că-și vor primi banii.

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

UE - perspectivele agricole pe termen scurt

15 iulie 2020 - 11:49

La începutul lunii iulie Comisia Europeană a publicat perspectivele pe termen scurt privind producţia şi consumul de produse agricole. Sunt încă incertitudini în ceea ce priveşte impactul crizei coronavirusului și costurile redresării economice. Cu toate că lanțul de aprovizionare cu alimente a rezistat pe parcursul crizei, odată cu ridicarea progresivă a măsurilor de blocare în toată Europa ar trebui să crească cererea, în special pentru restaurante, baruri și cafenele. Dar pe termen scurt, nu se va reveni la nivelul din 2019 din cauza reducerii puterii de cumpărare. În consecință, prețurile vor creşte.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

15 iulie 2020 - 09:04

COMUNICAT. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, la ora 12, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

14 iulie 2020 - 20:44

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

14 iulie 2020 - 20:12

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, este precizat într-un comunicat al CCR.

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

14 iulie 2020 - 19:06

SCHIMBARE RADICALĂ. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că sprijinul cuplat trebuie obligatoriu legat de producție. Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie și cu o valoare importantă pe hectar, în sectorul vegetal fiind acordată pentru anumite culturi agricole. Sprijinul cuplat din vegetal este legat și acum de obținerea unor producții, în schimb, în zootehnie, plata sprijinului cuplat nu a fost condiționată de producție.

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

14 iulie 2020 - 15:06

STOP CERERI PENTRU SUBVENȚII APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi că nicio cerere unică de plată depusă de fermieri după data de 10 iulie 2020 nu este admisă la plata subvențiilor. Pentru acest an, vor încasa subvenții agricole un număr de 830.898 de fermieri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

14 iulie 2020 - 14:00

OFICIAL APIA! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat în data de 10 iulie 2020, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 830.898 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Noroc sau ghinion?

Noroc sau ghinion?
Bărbatul se întoarce acasă. Detalii