ȘEDINȚĂ DE GUVERN! Executivul ar fi găsit soluția pentru ca angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să nu mai protesteze. Potrivit Hotnews, care citează surse guvernamentale, Guvernul discută în ședința de astăzi, joi, 25 ianuarie 2018, un proiect de hotărâre care acordă sporuri de 75% din salariu nu doar funcționarilor APIA, ci tuturor funcționarilor din MADR, indiferent că gestionează sau nu fonduri europene.
Proiectul de hotărâre de guvern prevede că până și contabilii, juriștii și birocrații din minister vor primi sporul de 75%, iar motivul e unul simplu: așa cum a fost elaborată de Ministerul Muncii și votată de Parlament, legea salarizării bugetarilor va produce scăderi masive de salarii în mai multe ministere.
Proiectul de Hotărâre de Guvern extinde aria de acordare a sporului de 75% din salariu de care până acum se bucurau doar anumite categorii de bugetari, cei care gestionează în mod direct fondurile europene.
Noua propunere a Guvernului ar urma să includă următoarele categorii de salariați:
Structurile din cadrul Ministerului Agriculturii și instituțiile subordonate acestuia care îndeplinesc activități suport, respectiv: „economice, juridice, resurse umane, inspecție și control, achiziții publice, afaceri europene și relații internaționale, audit intern, politici agricole, zootehnie, fitosanitar, pescuit și acvacultura, cercetare, îmbunătățiri funciare și antigrindină, activități de dezvoltare și protecție a zonei montane, industrie alimentară, politici publice, comunicare și promovare, control ex-post FEGA, agenția de legătura RICA, IT și administrativ”. Astfel, toți angajații Ministerului Agriculturii vor primi sporul de 75%, chiar dacă în interiorul Ministerului există deja agenții dedicate fondurilor europene (APIA, AFIR , AMPNDR sau POPAM)
În trecut au mai existat numeroase cazuri de instituții centrale și locale care au extins acordarea sporului de fonduri europene la angajați care nu au putut dovedi că minimum 75% din activitatea lor e dedicată gestionării fondurilor UE. Curtea de Conturi a realizat mai multe controale la aceste instituții, controale în urma cărora salariații au fost nevoiți să dea înapoi sporurile primite ilegal. De fapt, prin APIA circulă povești potrivit cărora și doamnele care asigurau curățenia în instituție ar fi primit respectivul spor până s-a sesizat Curtea de Conturi.
Potrivit aceluiași proiect de hotărâre, de același spor de 75% ar urma să beneficieze și angajații din Ministerul Dezvoltării.
Sursa: Hotnews