Adama
Vinasa Rompak

SĂ NU FACEM din CREȘTEREA PRODUCȚIEI AGRICOLE O ÎNTRECERE SOCIALISTĂ!

Publicat: 16 martie 2017 - 13:07
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MAI MULTE TONE LA HECTAR! Cui va folosi creșterea randamentului la hectar?! Cine are de câștigat în acestă întrecere absurdă?! Sunt întrebări pe care puțini și le pun. E adevărat că există tendința de a crește producția agricolă în perspectiva creșterii populației globului. Fapt care pare corect. Dar mă și întreb, dacă producem mai mult în condițiile în care cererea este limitată, ce se va întâmpla cu acestă creștere?!

Depozitarea este costisitoare și în niciun caz nu se întinde pe o distanță prea lungă. Poate doar lapte praf, conserve de carne, legume refrigerate sau uscate par mai atractive, dar la noi aceste modalități de stocare a hranei pentru, să zicem, vremuri cu creșteri spectaculoase a cererii de produse agro-alimentare, nu prea există.

Și atunci exportăm cereale la prețuri din ce în ce mai mici, întotdeauna invers proporționale cu nivelul producției obținute.

Presiunea creșterii cererilor de export, în lipsa unei puternice supape în interior (zootehnie, procesare înaltă etc) va determina, în final, firmele cu activități în vegetal să susțină acoperirea cheltuielilor prin creșterea forțată a productivității. Ceea ce va aduce beneficii producătorilor de inputuri agricole, în majoritate firme multinaționale. Fertilizanți, PPP dar și utilaje cu capacități mari.

Se pare că, cel puțin deocamdată, deși toate firmele producătoare de inputuri flutură perspectiva demografică ca pe un bau-bau (spre a-și susține teoriile creșterii productivităților agricole prin implementarea soluțiilor vândute tocmai de ele) nu e nicidecum sustenabilă. Mai ales că risipa de alimente este înfiorătoare în emisfera nordică, iar perspectiva cea mai realistă va consta în schimbarea obiceiurilor alimentare. Omul, în acest moment, arde prea multă energie nefolosită la nimic.

Știu că va veni vremea raționalizărilor, cum au fost vestitele recomandări gen nici o masă fără pește și raționalizarea consumului de pâine pe vremea comuniștilor, dar de acestă dată din rațiuni de sănătate și progress economic. Economia mondială bazată pe un grafic al exceselor consumă inutil resurse neregenerabile. Dar, conform teoriei universale a conservării materiei, toate aceste aspecte sunt doar iluzii ale unei lumi bazate pe scenariul profitului cu orice preț.

Una peste alta, România trebuie să-și regândească perspectiva economică în funcție de propriile nevoi. Racordarea la sistemul acesta, al spiralei profitului, nu va avea decât de pierdut. Pentru că ne-am pierdut resursa sustenabilă a creșterii sănătoase. Orice creștere economică, cu excepția IT și a cercetării fundamental-aplicative, înseamnă un minus major în echilibrul macro-economic. Fapt știut de toți guvernanții, iar dacă nu, ….

A forța creșterile randamentelor agricole înseamnă a epuiza constant resursa de hummus din sol. Chiar și teoriile absurde cu folosirea resturilor vegetale pentru ardere nu fac altceva decât să limiteze și mai mult acestă resursă.

Vom ajunge în câteva decenii să producem și grâul, și porumbul, pe substrat mineral. Sau vom învăța să ne hrănim altfel. Prin racordarea la sistemul energetic universal. Hrana produce, prin metabolizare, în principal energie. Dar e poate prea devreme să vă atrag atenția. E mai bine să ne lovească nepregătiți. C-așa-i în tenis, nu?!

Vizualizat: 2072 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ing.Traian Ghinoiu
|
03. 17, 2017. Friday 08:05
Opinia mea este ca azi nu mai conteaza cat produci ! Important va fi rata profitului pe unitatea de suprafata sau pe animal ! Agricultorul care gaseste calea sa maximizeze profitul indiferent de conditiile de sol,umiditate,piata,varsta,experienta,suprafata ,nr.de animale,etc.acela va fi un om valoros ! Si spre fericirea noastra azi avem agricultori foarte priceputi in ce fac ! A contat mult si iesirea in afara !
1.
|
03. 17, 2017. Friday 00:46
Ar fi bine sa mai fie intrecere socialista.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii