REVENIRE ASUPRA DECIZIEI. Cercetătorul Costel Vînătoru va fi reinstalat în funcţia de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. Anunţul a fost făcut pe pagina sa Facebook de către liderul liberalilor buzoieni, deputatul Cristian Romanescu.
“În urma discuţiilor purtate cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cercetătorul Costel Vânătoru va fi repus în funcția de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău. Astfel, Costel Vânătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național. Mult succes!” A postat preşedintele PNL Buzău.
Cristian Romanescu a declarat că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a luat această decizie după mai multe runde de discuţii pe care cei doi le-au avut, atât în Parlament, cât şi cu ocazia vizitei şefului MADR făcute la Buzău în urmă cu mai bine de o săptămână când a fost invitat de organizaţia judeţeană liberală.
Demiterea a stârnit un uriaş val de indignare
Cercetătorul Costel Vânătoru a fost demis din funcţia de director al Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice în noaptea de 12 spre 13 decembrie. Decizia a trezit un val uriaş de indignare a unei părţi a clasei politice buzoiene, a cetăţenilor, dar şi a reprezentanţilor mass media.
Duminică, 15 decembrie, la Buzău, la iniţiativa primarului s-a desfăşurat un miting şi un marş de susţinere pentru Costel Vînătoru la care au fost prezenţi peste 700 de participanţi.
Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje de genul: ”Banca noastră-i o comoară, nu o condamnaţi să moară!”, ”Ruşine să vă fie”, ”Nu ne otrăviţi copiii”, cerându-i ministrului ministrului Agriculturii, Adrian Oros să revină asupra deciziei semnate.
Costel Vînătoru nu a participat pentru că nu a organizat protestul, însă le-a mulţumit buzoienilor pentru susţinere, sublinind că banca de gene este un proiect naţional, nu unul politic, de importanţă ştiinţifică, menit să păstreze seminţele noastre, româneşti, în condiţii de siguranţă pe termen mediu şi lung.
De asemenea, în mediul virtual a circulat o petiţie on-line intitulată “TOŢI PENTRU Costel Vînătoru” prin care s-au strâns mii de semnături pentru ca Guvernului României să revoce decizia de înlocuire a cercetătorului buzoian.
Un proiect pentru viitorul României!
Invitat în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, omul de ştiinţă buzoian a făcut încă o dată apel la formaţiunile politice, astfel încât să repună pe drumul corect activitatea Băncii de Gene din Buzău.
„Partidul meu este acesta, pe care l-am primit de la părinţii mei, mi-au spus aşa: - «Pleci de acasă, doi prieteni ai - munca şi rugăciunea. Aceştia sunt prietenii tău, aceştia nu te vor trăda niciodată». Acesta este partidul meu - Dumnezeu şi munca cinstită. Nu am fost membru al niciunei formaţiuni politice, respect toate formaţiunile politice care activează în România, nu am nimic cu acestea, în schimb am făcut apel ca toate formaţiunile politice să se alăture acestui proiect, să susţină acest proiect, că vorbim de viitorul României”, a afirmat Vînătoru.
Şi apoi a continuat: "Îmi pare rău că nu am evaluat foarte bine în ce țară trăiesc. Îmi pare rău, în aceste momente grele, că nu am plecat din țară atunci când trebuia. Poate nu aș fi ajuns în situația în care un secretar de stat să zică despre mine: lasă că i-am făcut un bine... să se ducă să facă mai multă cercetare, domnule! Și alte jigniri! Nu cred că meritam acest lucru! Pentru un salariu de bază de 2.500 lei, la care se mai adaugă și doctoratul etc, am făcut suficient pentru țara mea", a susţinut cercetătorul Costel Vânătoru.
Adresă către ASAS
De asemenea, în data de 18. 12. 2019, MADR, sub semnătura ministrului Nechita-Adrian Oros, a trimis o adresă către preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, prin care solicită propunerea unei persoane pentru a ocupa postul de director al Băncii de Gene.
Dar după ultimele evoluţii, se pare că cercetătorul Costel Vînătoru va fi repus în funcţie în aceste zile.
Un remarcabil om de ştiinţă
Costel Vînătoru activează de 34 de ani în domeniul cercetării legumicole, însemnând toate ramurile ei: floricultură, plante medicinale și aromatice, plante rare. Cercetător fiind a reușit să omologheze peste 40 de soiuri și hibrizi de plante de cultură și să obțină colecții valoroase la diferite specii legumicole, care însumează peste 2.000 de genotipuri, soiuri de tomate, câteva sute de genotipuri de vinete, peste 400 de soiuri de ardei. Toate aceste colecții de plante depășesc, însumat, 10.000 de soiuri românești, multe dintre ele cu o vechime considerabilă care nu mai sunt în cultură astăzi.
Omul de ştiinţă are publicate până acum peste 200 de referate științifice, în țară și-n străinătate, majoritatea cu cotație academică înaltă. Pe lângă aceste studii, a publicat peste 10 cărți, iar acum este în tipografie primul tratat de legumicultură specială apărut în România.