LEGEA PORCULUI! Țăranii pot să crească porci, dar să nu-i vândă. Țăranii pot să crească porci, dar cu respectarea unor măsuri de biosecuritate. Vremea când țăranii vindeau câte un porc din bătătură s-a dus. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că răul cel mai mare îl fac cei care plimbă porcii din poartă-n poartă, numiți de șeful MADR samsari. Ei sunt cei care ar răspândi pesta porcină africană. Legea porcului, în pregătire, va stabili câți porci pot să crească țăranii, ce reguli să respecte.
Am avut discuții cu sectorul de creștere a porcului, dar am avut discuții recente și cu crescătorii mai mici și cu reprezentanții gospodăriilor populației, pentru că aici, trebuie să avem înțelepciune și echilibru încât, atât micul crescător care-și crește porcul pentru consum, dar și crescătorii mari care investesc mult în creșterea porcului și care asigură în bună parte consumul de pe piață să fie protejați. Între cele două categorii de crescători, există o a treia categorie care nu e prea numeroasă, e cea mai vocală și care face cel mai mult rău, samsarul.
Sunt crescătorii mari care sunt organizați și care, într-adevăr, dacă în zona de protecție, pe o rază de 10 kilometri, într-o gospodărie a populației, probabil, în curtea unuia care face chestia asta, plimbă animalele și bolile dintr-un târg în altul, acum nu dintr-un târg în altul, le plimbă din poartă-n poartă, pentru că târgurile s-au închis, se găsește un caz pozitiv, practic, ferma este blocată. Iar derogarea de la Comisia Europeană pentru a ieși animalele din fermă, deși ferma nu are niciun caz de boală, nu se poate obține pentru că în 2017-2019, țara a fost umplută, deci nu mai avem o zonă liberă și nu obținem acea deorgare.
Doar două județe, în noiembrie 2019, mai erau libere de pestă, Bistrița și Suceava. Acum a început să scadă numărul de focare și se încearcă, acum vorbesc în numele celor de la autoritatea veterinară, aici este atributul lor, dar avem un permanent dialog, se încearcă să se identifice zone libere de pestă. Dar, curios, scăderea numărului de focare a coincis exact cu perioada de restricții de circulație a oamenilor. Pe lângă mistrețul care, clar, este un vector viu și, mai ales, un rezervor de virus, cu siguranță că omul care se mișcă, și când spun omul mă refer la samsar, că nu sunt mulți, să știți, în fiecare județ sunt câțiva care fac lucrul ăsta, sunt cunoscuți de autorități, iar acești oameni trebuie opriți, repet, nu trebuie interzisă creșterea porcului în gospodărie cum, în mod extremist, o cer unii, pentru că nu e posibil.
Toți oamenii care vor să crească un porc, sau mai mulți, în gospodărie pentru consum intern, pot să o facă, dar, în același timp, trebuie să avem minime măsuri de biosecuritate și să protejăm și pe cei care cresc porcul industrial, pe fermier, altfel, tot timpul o să ne plângem că producția internă scade.
Noi am ajuns de la 65%, înainte de apariția acestei pandemii, pentru că este tot o pandemie și pesta porcină africană, la sub 30% producție care acoperă consumul intern. Noi importăm și trebuie să ajungem odată la un consens și un echilibru între micul crescător și marele crescător, în așa fel încât niciunul să nu dispară, dar carnea de porc consumată în România să fie carne românească. Aici este o discuție pe care am început-o cu tot spectrul politic, pentru că trebuie spus acest lucru, promovând Legea porcului, în așa fel încât, atât crescătorul mic, cât și crescătorul mare și ANSVSA și tot spectrul politic să-și asume această lege a creșterii porcului, cu dimensionarea (fermelor n.r.), cu măsuri de biosecuritate pentru fiecare segment în parte, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, luni seara, la Agro TV.