Rusia ia în calcul posibilitatea introducerii unor preţuri maximale la alimentele de bază, a declarat, marţi, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich.
Anul trecut, moneda rusească a pierdut 41% din valoare în raport cu dolarul american şi 34% faţă de moneda euro, din cauza sancţiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, dar şi pe fondul scăderii preţului la petrol, principala sursă de venituri pentru statul rus. Acestea, la care se adaugă embargoul introdus de Rusia la produsele alimentare occidentale, au condus la o creştere a preţurilor cu 11,4% în 2014.
În acest context, prognozele Ministerului rus al Economiei arată că inflaţia nu va încetini nici în 2015, urmând să ajungă la 12% la finele anului.
Potrivit agenţiilor ruseşti RIA Novosti şi Interfax, Arkadi Dvorkovich ar fi declarat că este posibil să fie restricţionată posibilitatea majorării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele de bază. „Vom vedea cum să introducem în mod eficient aceste restricţii în lege”, a spus vicepremierul rus.
Întrucât Rusia nu a reuşit să găsească înlocuitori la majoritatea produselor importate din Europa, preţurile la alimente au crescut cu peste 10%, în urma impunerii embargoului.
Nici europenilor nu le este mai uşor
Majoritatea statelor europene consideră insuficiente fondurile alocate de Comisia Europeană pentru ajutorarea agricultorilor afectaţi de embargoul rus. 21 de miniştri au semnat anul trecut o declaraţie comună prin care solicită acordarea sprijinului din alte surse.
În documentul citat, cei 21 de miniştri din state membre UE cer Comisiei să acorde compensaţiile din suma de 450 de milioane de euro destinată finanţării Politicii Agricole Comune (PAC). CE intenţiona să folosească această sumă pentru acoperirea unor deficite în bugetul pe anul în curs şi să acorde agricultorilor ajutoarele din „rezerva de criză specifică”, ce are o valoare totală de 432 de milioane de euro, dar care poate fi constituită numai în schimbul diminuării cu 1% a subvenţiilor agricole obişnuite.
UE anunţa în toamna anului trecut că mai are la dispoziţie pentru anul viitor doar 88 de milioane de euro pentru sprijinirea agricultorilor comunitari afectaţi de embargoul instituit de Rusia.