Adama
Vinasa Rompak

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Publicat: 14 ianuarie 2021 - 10:38
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

Miercuri (13.01.2021), într-o declaraţie oficială, Dmitry Patrushev, ministrul rus al agriculturii a declarat că taxa de export de 25 EUR/tonă pentru grâu care urmează să intre în vigoare pe 15 februarie ar putea crește la 45 EUR/tonă din 15 martie. De asemenea, porumbul exportat ar putea fi impozitat cu 25 EUR/tonă şi orzul cu 10 EUR/tonă, din 15 martie, în cadrul aceloraşi măsuri. Nu a fost menționată nicio taxă pentru secară. Propunerea Ministerului agriculturii urmează să fie discutată la o întâlnire cu reprezentanții industriei, în 15 ianuarie.

Aceste noi reglementări ale taxelor de export vin după ce guvernul rus a instituit luna trecută o taxă de 25 EUR/tonă pentru grâul exportat în perioada 15 februarie - 30 iunie, în încercarea de a controla inflația prețurilor la alimente.

În decembrie, o cotă de export de cereale de 17,5 milioane de tone a fost, de asemenea, instituită pentru aceeași perioadă, iar orice livrări peste limita impusă vor impozitate cu o taxă suplimentară de 50% şi până la 100 EUR/tonă.

Exporturile de orz, porumb și secară vor fi supuse taxelor vamale în conformitate cu schema actuală, dar trebuie să se încadreze în limitele cotei de export.

În prima parte a lunii ianuarie, în Rusia, prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,8% față de decembrie, iar per totalul anului 2020 creşterea a fost de 4,9%, potrivit datelor statistice oficiale publicate săptămâna aceasta.

export-mare-grau_b 

Reacţie pieţei internaţionale

Creşterea taxelor de export va afecta aprovizionarea principaalelor state importatoare de grâu rusesc, Turcia, Egipt și Bangladesh.

Traderii se aşteaptă ca orice creștere a taxei la export să fie absorbită rapid de prețurile internaționale și să fie transferată înapoi tot pe piața internă, în condiţiile în care fermierii continuă să dețină stocuri de cereale.

Anunţarea viitoarelor creşteri ale taxelor de export pentru cereale oferă, oarecum, o perioadă de cel puţin o lună fără schimbări, timp în care preţurile pentru contractele futures se vor "reaşeza".

Preţurile afişate la bursele internaţionale (Matif și Chicago) sunt încă sub preţul cerut acum pentru grâul rusesc, astfel că există spaţiu de manevră pentru creşterea preţului.

Vizualizat: 2751 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

SUBVENȚII APIA PENTRU 2020 CARE AJUNG LA FERMIERI DUPĂ 31 MARTIE 2021!

TERMENE APIA. Subvențiile APIA pe hectar care ajung la fermierii români după 31 martie 2021 sunt sprijinul cuplat la lucernă, sprijinul cuplat la soia, sprijin cuplat pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră, sprijin cuplat la orez. Plata acestor subvenții europene pe hectar este condiționată de depunerea unor documente justificative la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru acte este 31 martie 2021 pentru plățile pe hectar aferente lui 2020.

Egiptul a anulat ultima licitaţie pentru grâu

Egiptul a anulat ultima licitaţie pentru grâu

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în Egipt a anulat licitația de marţi (12.01.2021) după ce ofertele primite au crescut cu 30USD/tonă, comparativ cu licitaţia din decembrie 2020.

FLOAREA SOARELUI: EXPORTURI MAI MICI şi PRODUCŢIE ÎNJUMĂTĂŢITĂ DE SECETĂ, în 2020!

FLOAREA SOARELUI: EXPORTURI MAI MICI şi PRODUCŢIE ÎNJUMĂTĂŢITĂ DE SECETĂ, în 2020!

DATE OFICIALE MADR: România a exportat peste un milion de tone seminţe de floarea soarelui în primele nouă luni din 2020, pentru care a încasat peste 413 milioane de euro.

COCERAL - Estimări optimiste privind PRODUCŢIA de CEREALE 2021

COCERAL - Estimări optimiste privind PRODUCŢIA de CEREALE 2021

În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 +Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut. În România sunt aşteptate creşteri importante ale producţiei de grâu, proumb, rapiţă şi floarea soarelui.

Preţul grâului a crescut. Va urma porumbul și soia?

Preţul grâului a crescut. Va urma porumbul și soia?

Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat puternic la bursă în urma anunțului privind introducerea de către Rusia a unei taxe la export de 30 USD/tonă, începând din a doua jumătate a lunii februarie. Luni (21.12.2020), prețurile au cedat o mare parte din câştigul acumulat vineri (18.12.2020) şi tranzacţiile s-au desfăşurat "liniştit". Piaţa internaţională a porumbului şi a oleaginoaselor a înregistrat o mişcare inversă celei a grâului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii