SĂ COMPLICĂM PUȚIN LEGEA PENTRU STRĂINI. Duceți-vă în Germania să vedeți că ori nu găsiți teren, ori îl găsiți la prețuri extraordinar de mari. În România, din păcate, fiind oamenii cu probleme financiare ajung să-și vândă terenurile pentru a-și plăti o parte din datorii. De asta trebuiesc măsuri pentru ca acest bun național, care e terenul, să nu se plimbe dintr-o parte în alta sau să ne trezim că suntem români, dar stăm pe proprietate străină, a declarat deputatul Alexandru Stănescu, vicepreședinte Comisia pentru agricultură.
Deputatul Alexandru Stănescu spune că există propuneri de modificare a Legii 17 privind vânzarea terenurilor agricole, care ar trebui să îngrădească accesul străinilor la cumpărarea terenului agricol.
Noi am identificat câteva chestiuni pe care le vom introduce în modificarea Legii 17. Și mă refer aici la următoarele: cel care vrea să cumpere să facă o expunere în scris pentru ceea ce vrea ca să obțină terenul, să demonstreze cu acte doveditoare că deține cunoștințe în agricultură, să fi desfășurat activități agricole într-o perioadă între 3 ani și 5 ani, anterior depunerii ofertei de cumpărare a terenului, să aibă domiciliul administrativ în zona respectivă, mă refer aici la persoană sau la firmă. În cazul persoanelor fizice să prezinte înscrisuri doveditoare că terenul cumpărat nu depășește 150 ha. O să creăm un barem de proprietate, 150 ha la persoane fizice și 500 ha, la societăți comerciale.
De asemenea, societățile comerciale să demonstreze că au desfășurat activități agricole și veniturile lor sunt peste 50% din activități agricole. Actuala lege nu a fost luată în serios, să zic așa, referitor la acele condiții de preemțiune și vom face un comitet tehnic care să urmărească toți acești pași, comitet tehnic județean, astfel încât tranzacția să nu se facă decât cu avizul tehnic al acestui comitet. Din acest comitet vor face parte și reprezentanții asociațiilor zonale și membrii de la Finanțe, ai Ministerului Agriculturii prin Direcția agricolă.
De asemenea, trebuie să creăm și niște sancțiuni pentru ca oamenii să vadă că această lege trebuie respectată. Să nu-și mai permită nimeni să vândă terenul la colț de stradă, a declarat deputatul Alexandru Stănescu, pentru Viața Satului, TVR 1.
Modificările se vor face în prima jumătate a anului 2017, mai spune vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
O altă schimbare care ar mai putea fi făcută în lege este obligația celui care a cumpărat terenul agricol să nu-l vândă timp de 10 ani. Dacă vreți un sfat, e bine ca terenul să nu fie vândut, spune deputatul.
Dreptul de preemțiune, la care se referă deputatul, este privilegiul pe care îl are cineva printr-un contract sau printr-o lege, la o vânzare-cumpărare, de a fi, în condiții egale, cel preferat dintre mai mulți cumpărători.
Sursa: TVR 1