ROMÂNII VIN ACASĂ DACĂ SUNT PLĂTIȚI! Plătim bine oamenii, spune unul dintre cei mai mari fermieri români care administrează Complexul Agroindustrial Curtici. Numai așa românii vor veni acasă din străinătate! Trebuie să facem ceva, altfel nici nu mai avem CU CINE SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ, spune fermierul Dimitrie Muscă.
Salariile pe care le dă fermierul angajaților săi sunt printre cele mai mari. Agricultorul este convins că românii vor veni acasă din străinătate dacă vor fi plătiți corect și bine pentru munca pe care o fac.
Plătim bine oamenii! Am avut multe întâlniri cu colegii și toată lumea spunea că, atunci când vin televiziunile pe la noi, să nu mai spun ce salariu câștigă oamenii de la Curtici. Stimați colegi, numai așa ne putem aduce românii acasă din străinătate, dacă-i plătim bine. Pentru că așa cum se uniformizează prețul la absolut toate lucrurile, așa se uniformizează și prețul la salarii și atunci oamenii vor veni acasă pentru că, peste tot, avem nevoie de forță de muncă, avem nevoie de oameni.
Trebuie să facem ceva, sunt oamenii de forță pe care trebuie să-i aducem acasă, altfel nu mai avem nici cu cine să ieșim în stradă, avertizează fermierul Dimitrie Muscă.
Complexul Agroindustrial Curtici, județul Arad, administrat de fermierul Dimitrie Muscă, are 500 de angajați. Dintre aceștia, 135 sunt femei, angajate vânzătoare în lanțul propriu de comercializare, care numără 35 de magazine.
Fermierul Dimitrie Muscă nu-și plătește bine doar angajații. Pentru terenurile pe care le-a luat în arendă plătește una dintre cele mai mari redevențe. O arendă dublă prin comparație cu cea plătită de alți fermieri, din alte zone ale țării.
Pentru cele 7.600 ha le dăm oamenilor o redevență (arendă) de 1.500 kg de cereale/ha începând 1992. Este o sumă fixă, indiferent ce se întâmplă, indiferent de condiții, eu le dau oamenilor 1.500 kg. Atunci când se întâmplă o calamitate naturală, deși și acolo nu am mers niciodată să nu fiu asigurat, recuperăm pierderile, dacă e o producție mai mică, compensăm în așa fel încât oamenii să nu fie afectați odată ce am scris în contract 1.500.
Oamenii au vrut și mai mult, 1.800 kg sau chiar mai mult, dar, sigur a fost o discuție mai dură și nu am acceptat pentru că nu ne mai rămânea nimic pentru fondul de dezvoltare sau de capitalizare. Adică, și anul acesta, până la această dată, am făcut investiții de 1,5 milioane de euro, doar din bani proprii, fără credite din bancă, spune fermierul Dimitrie Muscă.
Potrivit datelor statistice, 3,5 milioane de români muncesc, în prezent, în străinătate, majoritatea în condiții grele sau mizere, dar pentru salarii mult mai mari decât cele pe care le-ar câștiga în România. Conform datelor oficiale, Diaspora trimite, anual, în țară 1,5 miliarde de euro.