Adama
Vinasa Rompak

România sau vocaţia destructurării funciare!

Publicat: 07 iunie 2016 - 16:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Motto: „Noi nu suntem contra îmbogăţirii celor ce vin şi se aşează în ţară. Dar, ca de dragul lor, să ucidem oamenii noştri proprii, ca de dragul luxului, desfătărilor, înlesnirilor de trai să compromitem existenţa fizică şi morală a rasei române, iată ceea ce e de neauzit şi de neînţeles”. (Mihai Eminescu)

De la Revoluţie s-au destructurat ramuri întregi ale economiei naţionale! Din trunchiul altădată viguros al sistemului economic naţional, acum slăbit şi nefertilizat, au rămas doar cioatele. O ramură chinuit răsucită şi sinuoasă, crescută în plan aproape orizontal, este agricultura care, nedeparazitată la timp, a fost căpuşată de tot soiul de dăunători şi agenţi... unii patogeni! Pământul care ţine pomul fiinţei naţionale este liber la vânzare, este scos la mezat printr-o legislaţie potrivnică cetăţenilor români şi favorabilă străinilor! De parcă ei ne-ar da de mâncare! O legislaţie elaborată fix... de UE! De fapt, este o consecinţă a Tratatului de Aderare la UE, pentru că în aşa hal a fost negociat. Noi nu avem pârghii instituţionale sau juridice pentru a schimba situaţia, iar autorităţile române nici nu au încercat obţinerea de derogări, cum a cerut Polonia sau amânări, ca Bulgaria. De la bun început, Ungaria a negociat un regim diferit pentru terenuri agricole care să nu fie supus regulilor comunitare. Negociatorii noştri au stat “ghiocel” la masa tratativelor!

Zilele trecute, ministrul Agriculturii făcea următoarea declaraţie presei: „Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole va fi modificată astfel încât cetăţenii străini să poată achiziţiona mai greu suprafeţe agricole în România. Un proiect de modificare a legii va fi pus în dezbatere publică de către MADR în două săptămâni”. Achim Irimescu a declarat că există presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea legii, după ce suprafeţe foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor firme din străinătate. “Vom introduce filtre care să asigure că (terenul agricol - n.red.) nu ajunge oricum şi la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetăţenie română”, a afirmat Irimescu, citat de Agerpres.
Specialiştii ministeriali vor aşadar să finalizeze în cel mai scurt timp un proiect legislativ privind vânzarea terenurilor agricole către străini, document care va fi apoi lansat în dezbatere publică. ~nsă problema este mult mai complexă şi nu ţine numai de modificarea unui act normativ cel puţin discutabil! Legea 17/2014 nu rezolvă problemele reale ale momentului. Aici trebuie un act normativ care să reglementeze întreaga piaţă a fondului funciar. Un punct de vedere privind conţinutul noii legi de reglementare a pieţii funciare din România l-a formulat Valeriu Tabără. Potrivit vicepreşedintelui ASAS, este necesară apariţia unei legi noi care să reglementeze într-o abordare sistemică întreaga problematică a fondului funciar şi să răspundă particularităţilor socio-economice existente în ţara noastră la momentul actual.

O liberalizare totală a pieţei funciare nu ar trebui să conducă la apariţia unor mega-exploataţii agricole, aşa cum se aud unele voci, pentru că ar crea în perspectivă mari probleme socio-economice şi civice. Potrivit unor păreri avizate, o piaţă funciară funcţională, bine pusă la punct legislativ şi administrativ ar stopa pauperizarea accentuată a populaţiei rurale şi transformarea unei mari părţi a acesteia în şomeri şi asistaţi social, ar limita fenomentul infracţional, descurajând furtul de produse agricole şi ar diminua fenomenul emigrării populaţiei.
Piaţa funciară trebuie dezvoltată numai în condiţii de egalitate pentru toţi jucătorii. Lipsa de bani, discriminarea la acordarea creditelor bancare constituie un handicap suficient de mare pentru cumpărătorii români de teren extravilan în faţa celor străini!

Nu este suficientă modificarea unei legi proaste, „terminatoare pentru România” şi „criminale” (l-am citat pe analistul Ilie Şerbănescu), ci este nevoie de elaborarea unui nou act normativ menit să reglementeze cât se poate de clar piaţa funciară prin crearea de exploataţii agricole suple şi competitive care să constituie baza unui sistem agricol naţional performant, protecţia patrimoniului funciar ca un bun naţional şi a cărui înstrăinare să fie făcută numai într-un cadru legislativ bine definit.

Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. De ce? Avea dreptate liderul Agrostar Nicolae Ştefan care afirma că „sunt şi în interiorul nostru tot felul de interese, structuri care fac jocurile împotriva noastră; ne mai dăm şi noi la glezne singuri. Aşa suntem noi în România, în loc să ne solidarizăm şi să fim uniţi, ne mai sabotăm şi între noi, aşa o fi blestemul poporului ăsta român!”.

Vizualizat: 2771 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii