România avea, în 2015, 442 cultivatori de plante energetice, faţă de 320 în 2014, şi o suprafaţă de 5.000 hectare cu astfel de culturi, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Lipsesc foarte multe lucruri concrete, dar important este că interesul pentru dezvoltarea segmentului biomasă este mare, inclusiv din partea Ministerului Agriculturii. România are un potenţial agricol foarte mare. În anul 2015, numărul cultivatorilor de plante energetice a ajuns la 442, de la 320 în 2014, iar suprafaţa totală solicitată de plată a fost pentru circa 5.000 de hectare, a spus Man, citată de Agerpres, la Conferinţa „Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private - Servicii Energetice - Biomasa, resursă şi bogăţie a României”, organizată de Patronatul Serviciilor Private din România, pe 18 februarie 2016, la Bucureşti.
O lege a plantelor energetice, amânată de trei ani
Proiectul legii plantelor energetice este amânat nejustificat de trei ani, acuza, la începutul anului 2016, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Atilla Kelemen, coautor al inițiativei legislative. Acesta a menționat că Ministerul Mediului a comunicat inițiatorilor că ar exista în lucru un astfel de proiect și că ar fi bine să aștepte pentru ca cele două propuneri să fie coroborate.
Potrivit lui Kelemen, proiectul prevede înfiinţarea de plantaţii de salcâm sau de salcie energetică pe terenurile degradate, care nu se pretează nici la silvicultură, nici la agricultură. În Europa deja au legi speciale fiindcă, de exemplu, salcâmul energetic are un coeficient calorific superior faţă de toate celelalte plante, salcia este singura specie de plantă care are şi salicină, iar salicina (deputatul a spus greșit siliciu n.r.) are acest coeficient calorific mult mai mare decât lemnul obişnuit, a explicat deputatul UDMR, citat de Agerpres.
Câtă energie electrică producem din biomasă?
Potrivit datelor publicate, recent, de către Transelectrica, la finele anului 2015, capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.142 de MW, notează Agerpres. În sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.325 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.
În cadrul Conferinţei „Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private - Servicii Energetice - Biomasa, resursă şi bogăţie a României”, eveniment aflat la cea de-a II-a ediţie, sunt dezbătute, printre altele, Programul de valorificare a terenurilor degradate sau improprii culturilor agricole şi utilizarea lor la înfiinţarea de culturi energetice, dar şi Legea culturilor energetice şi a biomasei.
(sursa foto: kwg.ro)