Adama
Agreena
AGRICOVER

România avea 5.000 ha cu plante energetice, în 2015

Publicat: 18 februarie 2016 - 11:59
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România avea, în 2015, 442 cultivatori de plante energetice, faţă de 320 în 2014, şi o suprafaţă de 5.000 hectare cu astfel de culturi, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Simona Man, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Lipsesc foarte multe lucruri concrete, dar important este că interesul pentru dezvoltarea segmentului biomasă este mare, inclusiv din partea Ministerului Agriculturii. România are un potenţial agricol foarte mare. În anul 2015, numărul cultivatorilor de plante energetice a ajuns la 442, de la 320 în 2014, iar suprafaţa totală solicitată de plată a fost pentru circa 5.000 de hectare, a spus Man, citată de Agerpres, la Conferinţa „Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private - Servicii Energetice - Biomasa, resursă şi bogăţie a României”, organizată de Patronatul Serviciilor Private din România, pe 18 februarie 2016, la Bucureşti.

O lege a plantelor energetice, amânată de trei ani

Proiectul legii plantelor energetice este amânat nejustificat de trei ani, acuza, la începutul anului 2016, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Atilla Kelemen, coautor al inițiativei legislative. Acesta a menționat că Ministerul Mediului a comunicat inițiatorilor că ar exista în lucru un astfel de proiect și că ar fi bine să aștepte pentru ca cele două propuneri să fie coroborate.

Potrivit lui Kelemen, proiectul prevede înfiinţarea de plantaţii de salcâm sau de salcie energetică pe terenurile degradate, care nu se pretează nici la silvicultură, nici la agricultură. În Europa deja au legi speciale fiindcă, de exemplu, salcâmul energetic are un coeficient calorific superior faţă de toate celelalte plante, salcia este singura specie de plantă care are şi salicină, iar salicina (deputatul a spus greșit siliciu n.r.) are acest coeficient calorific mult mai mare decât lemnul obişnuit, a explicat deputatul UDMR, citat de Agerpres.

salcie-energetica_b

Câtă energie electrică producem din biomasă?

Potrivit datelor publicate, recent, de către Transelectrica, la finele anului 2015, capacităţile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.142 de MW, notează Agerpres. În sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.325 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

În cadrul Conferinţei „Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private - Servicii Energetice - Biomasa, resursă şi bogăţie a României”, eveniment aflat la cea de-a II-a ediţie, sunt dezbătute, printre altele, Programul de valorificare a terenurilor degradate sau improprii culturilor agricole şi utilizarea lor la înfiinţarea de culturi energetice, dar şi Legea culturilor energetice şi a biomasei.

(sursa foto: kwg.ro)

Vizualizat: 4019 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Timiş: Plantaţia de salcie energetică a Primăriei s-a uscat şi va fi refăcută

Timiş: Plantaţia de salcie energetică a Primăriei s-a uscat şi va fi refăcută

Pe terenurile de la periferia Timişoarei se va relua plantarea de salcie energetică, după ce cei peste 110.000 de butaşi plantaţi în decembrie 2013 s-au uscat, din neglijenţa producătorului.

Salixul – o cultură rentabilă. Prima recoltă din Covasna a fost adunată săptămâna trecută

Salixul – o cultură rentabilă. Prima recoltă din Covasna a fost adunată săptămâna trecută

Prima cultură de salcie energetică înfiinţată în judeţul Covasna a fost recoltată la sfârşitul săptămânii trecute.

Culturile de salix şi avantajele folosirii biomasei

Culturile de salix şi avantajele folosirii biomasei

Plantele energetice reprezintă afacerea viitorului fiind o investiţie foarte bună pe timp de criză. Salixul, un soi de salcie care poate fi folosit cu succes pe post de combustibil în locul lemnelor, rumeguşului ori gazului metan, se cultivă deja pe mai multe zeci de hectare din judeţul Covasna şi a rezistat foarte bine secetei din această vară, a declarat preşedintele Green Energy, Vajda Lajos.

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

18 aprilie 2024 - 07:32

Responsabilitățile pe care le au crescătorii de animale pentru a beneficia de subvențiile APIA, aferente acestui an.

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

18 aprilie 2024 - 06:39

Pentru a beneficia de subvențiile APIA pe cap animal, aferente acestui an, animalele trebuie să fie identificate. Ghidul APIA pentru acest an lămurește care sunt mijloacele oficiale de identificare.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Zsombor
|
02. 23, 2016. Tuesday 13:56

Salcia Energetica NU contine siliciu! Este de fapt singura planta energetica, care contine SALICILA. Probabil este vorba de o greseala de tipar, insa diferenta este foarte mare!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii