România a rămas în urmă în ceea ce priveşte industria alimentară şi nu a reuşit să intre pe piaţa europeană, deoarece nu a folosit fondurile europene alocate, a declarat, joi, 14 iulie a.c., secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, în cadrul conferinţei pe tema agriculturii organizate de Institutul Bancar Român.
„După 20 de ani de tranziţie, ajungem ca, în 2011, să căutăm soluţii pentru crearea de relaţii între agricultori şi bănci. Suntem rămaşi în urmă în ceea ce priveşte industria alimentară. Acest lucru s-a întâmplat după aderarea noastră la Uniunea Europeană, deoarece multe dintre abatoarele şi fermele de lapte existente nu erau conforme. Nu am reuşit să intrăm pe piaţa europeană a produselor alimentare pentru că nu am folosit aceste fonduri. N-am reuşit să dezvoltăm acea industrie pe care am omorât-o. Exportăm din ce în ce mai mult, însă exportăm produse primare, precum grâu, orz, animale vii”, a afirmat Tanczos Barna, citat de Agerpres, iar datele recente ale Ministerului Agriculturii confirmă acest lucru.
Exporturi agroalimentare: Cei mai mulţi bani, în 2011, din porumb, ţigări şi seminţe de floarea soarelui
Potrivit acestora, exportul României de produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare s-a apropiat de 1 mld. euro până la sfârşitul lunii aprilie 2011, însă cele mai exportate produse au fost porumbul (533.306 tone), care a adus României peste 175,6 mil. euro, ţigările de foi, trabucurile şi ţigaretele (6.182 tone), pentru care s-au încasat 117,1 mil. euro şi seminţele de floarea soarelui, care au adus încasări de 123,05 mil. euro pentru 229.970 de tone.
54 proiecte finalizate pe Măsura 123 destinată procesării
Potrivit datelor APDRP, pe Măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, de la lansarea PNDR şi până în luna iunie a.c. au fost depuse un număr total de 1.242 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 1.264,3 mil. euro, din care 329 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 292,1 mil. euro, au fost depuse în sesiunea de depunere din acest an, care a avut loc în perioada 1-31 martie 2011.
Din totalul proiectelor depuse, au rămas contractate 498 proiecte cu o valoare nerambursabilă de 508,2 mil. euro (87,4 % din alocare) şi au fost făcute plăţi de 96,3 mil. euro, pentru 209 proiecte.
Până acum au fost finalizate 54 de proiecte, cu o valoare publică de 20,1 mil. euro, iar 41 proiecte în valoare de 37,5 mil. euro au fost reziliate.
Pe sectoare de procesare, contractele finanţate sunt împărţite astfel: cereale - 22% (din care 79% depozite/silozuri/celule depozitare/hale şi 21% construire, extindere şi modernizare unităţi morărit/brutării), legume, fructe, cartofi - 6%, vin - 6%, carne - 12%, lapte şi lactate - 7%, panificaţie, patiserie, cofetărie - 24%, producere de biocombustibil şi biogaz - 1%, produse lemnoase şi ne-lemnoase - 15%, altele (seminţe oleaginoase, miere, orez, nutreţuri, etc) - 7%.
Institutul Bancar Român a organizat în 14 iulie a.c., sub egida “Bucharest International Forum” şi în parteneriat cu Forum Invest România, conferinţa cu tema “Dezvoltarea Agriculturii Româneşti, între deziderat politic şi ultimă şansă. Politici, finanţare, garanţii”.