ÎN CĂUTAREA UNUI TRAI MAI BUN! În mai puțin de o lună, doi români au fost răpuși de munca istovitoare dintr-o fermă de căpșune și sparanghel din Germania. Moartea lor suspectă i-a determinat pe reprezentanții Givernului României să meargă la ferma din Germania și să-i implore pe ceilalți români să se întoarcă acasă.
Doi români care au plecat să muncească la o fermă de căpșune și sparanghel din localitatea Bornheim, Germania, se întorc acasă în sicrie. Munca istovitoare din fermă i-a ucis.
Este regretabil faptul că în același complex au decedat doi români, în interval de mai puțin de o lună, respectiv, la datele de 10 mai și 8 iunie. Unul dintre ei avea probleme cardiace, suferise chiar o intervenție în care i se montaseră stenturi. În ziua morții nu se dusese la lucru, iar când colegii de cameră s-au întors de la muncă, l-au găsit mort.
Din discuțiile cu reprezentanții firmei nu a reieșit clar de ce o persoană de aproape 65 de ani, cu o stare de sănătate șubredă, a fost considerată aptă de angajare. În cazul românului decedat la data de 8 iunie, autopsia a indicat infarctul drept cauza morții, iar familia ne-a anunțat că nu dorește să facă demersuri împotriva firmei. În ambele cazuri, costurile de repatriere sunt suportate de angajator, a declarat Victor Ionescu, subsecretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
După ce au aflat din presă despre moartea fulgerătoare a celor doi români, reprezentanții Guvernului României, subsecretarul de stat Victor Ionescu și Consulul General al României la Bonn, Gheorghe Dimitrescu, au mers, săptămâna trecută, pe 14 iunie, în localitatea Bornheim la complexul agricol unde locuiesc și muncesc aproximativ 400 de români. Subsecretarul de stat i-a rugat pe românii care muncesc acolo: Întoarceți-vă acasă, oameni buni!
Pe români i-am încurajat să nu permită să devină victime ale abuzurilor de orice fel, să nu accepte să lucreze la negru și să facă sesizări și adrese de sprijin către reprezentanța României la Bonn. În baza unor astfel de sesizări, autoritățile germane pot interveni pentru a face verificări pe care, din păcate, reprezentanții statului român nu le pot face pe teritoriul altei țări, a spus Ionescu.
În timp ce fermierii români au o problemă uriașă cu găsirea forței de muncă, românii care vor să muncească în agricultură iau calea străinătății. Mulți dintre ei, din păcate, ajung să se îmbolnăvească, să-și piardă viața, muncind asemeni sclavilor de pe plantație, zi lumină, câteodată fără pauze doar în speranța unui câștig mare și a unui trai mai bun.
Sursa: Rotalianul, revista românilor din Italia