Dr. Mihai Petcu are o reputație solidă în lumea fermierilor. Cu doctorat în medicină veterinară, se ocupă de 50 de ani de creșterea vacilor de lapte. Este loial aceleiași rase, Holstein, alb cu negru, pe care o consideră profitabilă și rezistentă. Fermierul a împlinit 71 de ani, dar are planuri de afaceri. Construiește o fabrică.
Colecție de 3.000 de creioane
Dr.Petcu și-a construit ferma de vaci de lapte cu mai bine de 40 de ani în urmă în localitatea Pantelimon, la doar câțiva kilometri distanță de București. Este locul în care a copilărit și unde i-a rămas casa părintească. Pentru fermier, părinții sunt ca o icoană a amintirilor. Deși nu s-ar spune, dacă ne gândim la mâna fermă cu care-și conduce afacerea, dr.Mihai Petcu este un nostalgic. Tata s-a întors din prizonierat, din Siberia, cu un creion. În biroul meu am 3.000 de creioane strânse în memoria lui. În albumul de fotografii păstrează secvențele sepia cu părinții lui și o sumedenie de povești din copilărie pe care banda memoriei nu le-a șters.
Cred că sunt puțini cei care nu știu că dr. Petcu a primit o distincție de la Nicolae Ceaușescu, Meritul agricol, și că păstrează, fără să-i fie teamă că va fi judecat, carnetul de membru PCR. Fermierul nu s-a ocupat de altceva decât de creșterea vacilor de lapte. Are studii de doctorat în medicină veterinară, dar este licențiat și-n economie agrară.
Ferma din Pantelimon se întinde pe 35 de ha din 60 câte are în proprietate. Dr. Petcu a cumpărat 4 ha și de la cunoscutul actor Colea Răutu. Un milion de lei (lei vechi n.r.) era hectarul pe vremea aia, spune fermierul.
Fabrică de produse lactate și un singur proiect european
Din 40 de ferme construite în jurul capitalei, a mai rămas doar ferma de elită a doctorului Petcu. Are 300 de vaci cu lapte și 400 de capete de tineret taurin. Anul trecut, pe cap de animal a primit subvenții de 400 de lei, iar anul acesta se bazează și pe sprijinul cuplat de 250 de euro/cap de animal pentru primele 250 de capete. O să fac curățenie în fermă. Anul ăsta vând 70 de juninci gestante și la anul, altele 100. Prețul pe junincă este 1.500-2.000 de euro. Fermierii tineri pot urma modelul dr. Petcu. Am arătat cum se pleacă de la 4.500 litri/vacă/an la vacile aduse din Danemarca și se ajunge la 10.000 de litri.
Dr. Petcu a accesat o singură dată bani europeni. Am primit 400.000 de euro cu care am cumpărat o mașină de încărcat furaje, o moară pentru tocat furaje, o remorcă de cărat furajele din câmp și un tractor. Nu a mai aplicat deși are în derulare un proiect, o fabrică de prelucrarea a laptelui.
În toată lumea asta, fabricile de lapte sunt ale crescătorilor de vaci și se întoarce profitul. O să fabricăm produse naturale, nu slănină românească din carcasă mexicană. Proiectul e la faza de finisare și dotare cu linie tehnologică.
’’Taica Tereza” și sfânta treime: apă, aer și mâncare
Fermierul are un laitmotiv. Așa cum există-n cer Sfânta Treime, este și pe pământ: apă, aer și mâncare. Fără cele trei elemente viața dispare. Puțini știu că fermierul are în birou un biblioraft în care sunt acțiunile, cum s-ar spune într-o multinațională, de responsabilitate socială. Dr. Petcu caută acum orfani care au împlinit 18 ani și pe care să-i angajeze în fermă. Cu masă, casă și salariu. Chiar unul dintre cei trei medici veterinari care se ocupă de animale e o fată crescută la casa de copii, dar care a avut ambiția de a termina USAMV București. Are 1,50 înălțime și-și pune scăunelul când trebuie să consulte vacile, spune dr. Petcu. Anul trecut, ferma a avut un profit de 2 milioane de lei. Așa că dr. Petcu a făcut și acțiuni caritabile.
Taica Tereza a dat două vaci unei case de copii din Târgu Jiu. Le-a plătit Luxemburg, dar când vacile au ajuns acolo, am fost sunat că nu mai dau un gram de lapte. Le-am trimis la abator și le-am dat alte două vaci. Taica Tereza a pierdut jumătate din bani. Tot taica Tereza a vândut 54 de apartamente, țineți-vă răsuflarea, cu 200 de dolari apartamentul cu două camere și 300 de dolari apartamentul cu 3 camere.
Fermierul are și câteva of-uri. Negustorii care și-au făcut ferme de bovine doar ca să câștige bani, fără să le pese de animale. Reducerea consumului de lapte, câte un litru pe săptămână beau orășenii. De la anul vindem laptele cu câte o lumânare. Vilele care flanchează ferma și ai căror proprietari reclamă mereu că miroase a gunoi de grajd. Și un alt of, tinerii medici veterinari: 90% sunt cucoane care se ocupă de câini, pisici și papagali, spune dr. Petcu.