ATENȚIE! Se pot vinde și cumpăra porci și purcei, dar cu documente, identificați, cu avize, cu certificări și transportați în mașini dezinfectate, spune dr. Radu Iordache, director Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județul Hunedoara. Șeful DSVSA Hunedoara a mai spus că vor fi înăsprite controalele pentru depistarea samsarilor și a celor care transportă animale fără documente.
Este foarte important ca oamenii să taie întâi porci pe care-i au și apoi să aducă purcei. Să nu aducă purcei peste porcul de Crăciun pentru că riscul este maxim. Mai mult de atât, au voie să cumpere, pot să cumpere purcel, dar din exploatație sigură. Să contacteze medicul veterinar concesionar de acolo de unde vor să cumpere pentru că el știe dacă animalul este bolnav sau sănătos. Să fie porcii identificați, să fie cu formular de mișcare, în așa fel încât, Doamne ferește, dacă apare ceva, să putem asigura o trasabilitate. Adică, să știm de unde a venit, cum sancționăm, unde să sacrificăm, cât. Deci, sunt niște reguli, iar rugămintea mea la proprietarii și crescătorii de porci este să respecte regulile respective. Se poate vinde porcul, dar cu documente. Oriunde! Deci, poate pleca din județul Hunedoara oriunde porc, cu aviz interjudețean, cu mașină autorizată, cu dezinfecție, cu formular de mișcare. Animalele pot să circule. Important este să nu cumpere din locurile ...nici carne măcar. Dacă nu cunoști sursa cărnii și să fie certificată și sigură, mai bine nu cumperi pentru că-ți bagi necazul în casă, a declarat duminică, 10 noiembrie, medicul veterinar dr. Radu Iordache, DSVSA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.
Județul Hunedoara este liber de pestă porcină africană (PPA), dar este înconjurat de județe unde există focare active PPA. Șeful DSVSA Hunedoara spune că vor fi înăsprite controalele.
Se vor face controale în trafic în așa fel încât să descurajăm samsarii și cei care plimbă animale fără documente. Deci, animalul poate să se miște, dar cu documente și supravegheat. În piețe, în măcelării, în carmangerii, în așa fel încât carnea care se comercializează acolo să fie din sursă sigură și cu certificat, a spus dr. Iordache.
Șeful DSVSA Hunedoara are un mesaj pentru toți crescătorii de animale, pentru țăranii, gospodarii care vor tăia porci de Crăciun.
Chemați medicul veterinar să facă o analiză ante-mortem, chiar dacă e seara și tu sacrifici porcul dimineața. Se ia proba de trichină și se face o analiză post-mortem. Dar examenul ante-mortem și post-mortem, după ce l-ai sacrificat și l-ai deschis, este foarte important pentru că în organele porcului se vede sau nu boala (pesta porcină africană n.r.). Este atât de bine exprimată și un ochi de medic veterinar o descoperă imediat, în așa fel încât prin carnea porcului respectiv să nu ducem mai departe boala, a avertizat medicul veterinar.
Cea mai recentă actualizare a situației pestei porcine africane (PPA) a fost făcută de ANSVSA pe data de 30 octombrie 2019. La acea dată, PPA evolua în 291 de localități din 25 de județe, cu un număr de 956 de focare (dintre care 16 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 7 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 524.590 de porci afectați de boală și există 2.208 de cazuri la mistreți.