OFICIAL APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt regulile pe care sunt obligați fermierii să le respecte în acest an pentru a încasa subvențiile agricole solicitate în Campania 2020.
Ecocondiţionalitatea (conformitatea încrucişată) ca parte componentă a Politicii Agricole Comune, este un mecanism care condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale (plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranţa alimentară, sănătatea animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor, precum şi menţinerea terenurilor în bune con-diţii agricole şi de mediu.
Potrivit art. 94 al Regulamentului (UE) nr. 1306 /2013 „Statele membre se asigură că toate terenurile agricole, în special cele care nu mai sunt exploatate în scopul producţiei, sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. Statele membre definesc, la nivel naţional sau regional, cerinţele minime pentru bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), în baza cadrului stabilit în Anexa III, ţinând seama de caracteristicile zonelor în cauză, în special de condiţiile pedologice şi climatice, de tipurile de exploataţii existente, de gradul de utilizare a terenurilor în cauză, de rotaţia culturilor, de practicile agricole şi de structura exploataţiilor”.
Potrivit art. 93 şi 94, respectiv Anexei II din Regulamentul nr. 1306/2013, fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte:
* Cerinţele legale în materie de gestionare (13 SMR-uri) * Standardele privind Bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri), referitoare la urmă-toarele domenii:
· Mediu, schimbări climatice şi bune condiţii agri-cole ale terenurilor;
· Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănă-tatea plantelor;
· Bunăstarea animalelor.
Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiţionalitate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani (conform art. 91, 97 şi 99 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 şi în conformitate cu Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni privind ecocondiţionalitatea), cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme potrivit art. 2, alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 şi anume:
· decesul agricultorului;
· incapacitatea profesională de lungă durată a agriculto-rului;
· o catastrofă naturală de proporţii care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei;
· distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţie;
· o epizootie care afectează parţial sau integral şeptelul agricultorului.
· exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată.
Constatarea respectării sau nerespectării cerinţelor de ecocondiţionalitate se realizează prin acţiunile de control (administrativ şi control clasic ) desfăşurate de inspectorii APIA, respectiv ANSVSA/ANF, sau prin teledetecţie, conform prevederilor legislaţiei europene.
Potrivit legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin, trebuie să respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plată şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).
Raportul de control întocmit de inspector cuprinde o evaluare a cazurilor de neconformitate (nerespectare) pentru fiecare dintre cerinţele / normele aplicabile, pe baza criteriilor de „gravitate”, „amploare”, „persistenţă” şi „repetare” a neconformităţilor (art. 99 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013).
Conform art. 3. (1) din Ordinul nr.352/636/54/2015, normele privind ecocondiţionalitatea, sunt obligatorii pentru:
a) fermierii care solicită plăţi directe și fermierii care solicită ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal;
b) beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite, plăţi de agromediu şi climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăţi pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol;
c) fermierii care solicită sprijin prin măsura de restructurare/reconversie plantații viticole cu soiuri de struguri pentru vin;
d) fermierii care solicită plăţi prin alte scheme şi măsuri de sprijin din fonduri europene sau din bugetul naţional pentru care trebuie respectate normele de ecocondiţionalitate, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Domeniul: Mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor
Aspectul: Apă
SMR 1 - Protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole;
GAEC 1 - Crearea/menţinerea benzilor tampon (fășiilor de protecție) în vecinătatea apelor de suprafaţă
GAEC 2 - Respectarea procedurii de autorizare, în cazul utilizării apei pentru irigaţii în agricultură;
GAEC 3 - Protecţia apelor subterane împotriva poluării;
Aspectul: Sol şi stoc de carbon
GAEC 4 - Acoperirea minimă a solului;
GAEC 5 - Gestionarea minimă a terenului care să reflecte condiţiile locale specifice pentru limitarea eroziunii;
GAEC 6 - Menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile;
Aspectul: Biodiversitate
SMR 2 - Conservarea păsărilor sălbatice;
SMR 3 - Conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică;
Aspectul: Peisaj, nivelul minim de întreţinere
GAEC 7 - Păstrarea elementelor de peisaj, incluzând, unde este cazul, gardurile vii, iazurile, şanţurile, arborii în aliniament, în pâlc sau izolaţi, marginile câmpurilor şi terasele, precum şi interzicerea tăierii gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor, luând măsuri pentru a preveni instalarea speciilor de plante invazive
Domeniul: Sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor
Aspectul: Siguranţa alimentară
SMR 4 - Principii şi a cerinţe generale ale legislaţiei alimentare şi proceduri în domeniul siguranţei produselor alimentare;
SMR 5 – Interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal sau tireostatic şi a substanţelor betaagoniste în creşterea animalelor;
Aspectul: Identificarea şi înregistrarea animalelor
SMR 6 – Identificarea şi înregistrarea suinelor;
SMR 7 – Identificarea şi înregistrarea bovinelor;
SMR 8 – Identificarea şi înregistrarea animalelor din speciile ovină şi caprină;
Aspectul: Bolile animalelor
SMR 9 – Prevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST);
Aspectul: Produse de protecţie a plantelor
SMR 10 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor.
Aspectul: Bunăstarea animalelor
SMR 11 - Norme minime privind protecţia viţeilor
SMR 12 - Norme minime de protecţie a porcinelor
SMR 13 - Protecţia animalelor de fermă
Organismele responsabile cu efectuarea controlului privind respectarea de către fermieri a normelor de ecocondiționalitate, în raport cu domeniul de competenţă, sunt:
· APIA -efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind apa şi biodiversitatea (SMR 1-3), şi bunele condiţii agricole şi de mediu privind apa, solul, peisajul şi nivelul minim de întreţinere a terenurilor (GAEC 1-7) din anexă;
· ANF (Autoritatea Naţională Fitosanitară)- conform OM 352/2015 cu modificările ulterioare, art. 5 alin.(2) lit.c), ANF efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor (SMR 10)
· ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ), prin unităţile din subordine, efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind siguranţa alimentară (SMR 4 şi 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6-8), bolile animalelor (SMR 9) şi bunăstarea animalelor (SMR 11-13).
Verificarea respectării normelor de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, se realizează prin acţiunile de control, în raport cu domeniul de competenţă, desfăşurate de APIA şi ANSVSA.
Pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate se aplică regulile generale prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 şi de Regulamentul (UE) nr. 809/2014.
În temeiul art. 94 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, „Statele membre se asigură că toate suprafeţele agricole, inclusiv cele care nu mai sunt exploatate pentru producţie, sunt menţinute în bune condiţii agricole şi de mediu”, selecţia parcelelor, din cadrul unei ferme supuse controlului la faţa locului, are în vedere şi controlul parcelelor nesolicitate la plată, pentru a se verifica respectarea ecocondiţionalităţii.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafață devine neeligibilă.
Sursa: Buletin informativ APIA Gorj luna iulie 2020