IARBA PÂRLOAGELOR EXTERMINATĂ PRIN LEGE! Parlamentarii români au declarat război acestei buruieni! Popular i se spune iarba pârloagelor, științific este ambrosia artemisiifolia. Pe scurt, ambrozie. Planta ar cauza alergii, astfel fermierii care au această plantă pe terenuri ar trebui să o smulgă din rădăcină ca să nu se trezească cu amenzi uriașe. Sancțiunile pentru proprietarii de terenuri sunt prevăzute în același proiect legislativ.
În expunerea de motive, parlamentarii români susțin că în perioada de înflorire, iulie-septembrie, 80% dintre cazurile de alergii are se adresează medicilor sunt provocate de polenul ambroziei. Iarba pârloagelor cauzează oboseală, lăcrimare, obstrucția căilor aeriene superioare, trezirea noaptea. Dacă alergia nu este tratată la timp duce la astm bronșic.
Și experții Comisiei Europene au pus ambrozia pe lista neagră și insistă în distrugerea acestei specii periculoasă pentru sănătate.
În argumentația lor, parlamentarii români dau și exemple de țări care au aplicat tot felul de metode pentru distrugerea acestei plante de la smulgerea manuală la arderea ei.
Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge 300 km – 500 km, de aceea intervențiile de limitare ale răspândirii plantei trebuie să fie aplicate unitar la nivel național. Vă dau câteva exemple din alte state privind metode convenționale de combatere a plantei, dar și metode preventive elaborate precum creșterea nivelului de conștientizare a populației, prevenirea răspândirii și introducerii în zonele neinfestate:
Austria, Germania, Italia și Slovenia utilizează metode convenționale de combatere precum cele mecanice, chimice și biologice, însă acestea sunt însoțite de prevederi legislative foarte clare.
China a dezvoltat combaterea biologică prin utilizarea unei specii nocturne de molie, respectiv Tarachidia candefacta și a unei molii galicole care infestează tulpinile însă eficiența acestei metode are proporții diferite.
Canada a testat metode mecanice prin smulgerea manuală sau cosirea. Niciuna dintre metode nu au eradicat planta însă au micșorat cantitatea de semințe produse. Combaterea chimică s-a dovedit mai eficientă comparativ cu cea mecanică.
În Croația, Federația Rusă și Asutralia s-a încercat combaterea biologică.
În Ungaria a fost creată o comisie interministerială din opt miniștri, rolul acesteia fiind de a crea o bază legislativă pentru obligativitatea combaterii plantei. Astfel, combaterea acestei specii a devenit obligatorie pentru fiecare proprietar de teren, înainte de perioada înfloririi. Proprietarii de terenuri care nu se supun sunt sancționați cu amenzi de la 20.000 de forinți la 5 milioane de forinți.
În Elveția, din anul 2006 această plantă a fost declarată buruiana de carantină în agricultură. Ambrozia este cosită și erbicidată, în funcție de tipul de folosință al terenului pe care apare. În cazul terenurilor agricole se utilizează rotația culturilor împreună cu erbicidarea.
În SUA, sunt folosite metode mecanice, chimice și s-a încercat și arderea dar era necesară o cantitate prea mare de combustibil.
Revenind la țara noastră, potrivit proiectului, cei care dețin terenuri trebuie să distrugă cel puțin o data pe an ambrozia de pe el. Amenzile vor fi între 1.500 și 10.000 de lei - în cazul persoanelor fizice - și între 10.000 și 50.000 de lei, în cazul celor juridice. Verificările ar urma să fie făcute de inspectori ai primăriilor, Direcțiilor pentru Agricultură, Gărzii de Mediu sau Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Inițiatorul legii anti-ambrozie este deputatul liberal Ionuț Stroe. Acesta a mai depus și anul trecut un proiect de lege similar. Proiectul legii a fost depus la Senat pentru dezbatere pe 19 aprilie.
Sursa: Senatul României