Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

RĂZBOI ÎMPOTRIVA LUPOAIEI!

Publicat: 03 iulie 2018 - 06:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EVENIMENT! Lupoaia, un dăunător virulent cu o evoluție rapidă și destul de dificil de controlat, a determinat activitatea intensă a numeroși cercetători din țările care cultivă floarea soarelui precum Turcia, Bulgaria, China, Serbia,Spania, Rusia, Rep. Moldova, SUA, Ucraina. Cercetătorii discută despre acest dăunător la simpozionul, organizat timp de trei zile, la INCDA Fundulea.

INCDA Fundulea a organizat un simpozion internațional la care participă, timp de trei zile, peste 190 de cercetători din 14 țări. Între 2 și 4 iulie se vor supune atenției 25 lucrări științifice în plen și peste 27 postere, apoi, miercuri, în a treia zi, cercetătorii vor fi în câmp. Atât în Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila cât și în Stația de Testare a Soiurilor de la Cogealac. Cercetătorii Lupoaiei vor termina documentarea într-un câmp de cercetare organizat de Dr. Dumitru Manole, administratorul First Grain Amzacea, în localitatea Fântânele la ferma Constantin Soare.

simpozion-incda-3_b

Lupoaia, un dăunător virulent cu o evoluție rapidă și destul de dificil de controlat, a determinat activitatea intensă a numeroși cercetători din țările care cultivă floarea soarelui precum Turcia, Bulgaria, China, Serbia,Spania, Rusia, Rep. Moldova, SUA, Ucraina. Cei mai implicați în acest război al Lupoaiei participă în aceste zile la Simpozionul dedicat Orobanche cumana. China a trimis 32 de cercetători, iar Franța peste 20.

simpozion-4-incda_b

Maria Duca, din Republica Moldova, spune că țara sa se poate „lăuda” cu cel mai întreg tablou al acestui dăunător. Dr. Ion Toncea e convins că e nevoie de mult mai mult decât o intensă cercetare pentru a stopa evoluția Orobanche care, iată, a ajuns la peste 8 rase depistate. În cadrul simpozionului se  prezintă amănunțit biologia și genetica parazitului, mecanismele de rezistență, toleranța la erbicide dar și metodele de control și combatere. Acestea sunt și vor fi doar câteva din subiectele prezentate pe parcursul celor două zile de comunicări.

Printre participanți l-am întâlnit și pe directorul executiv al APPR, Alina Crețu, semn că o parte din asociațiile de fermieri sunt interesate de cercetarea internațională a Lupoaiei.

alina-cretu-biotehno_b

„Vinovată” în totalitate de organizare este Maria Joița-Păcureanu, care, deși foarte obosită, speră că totul se va desfășura la cel mai bun nivel, mai ales că Facultatea de Biotehnologii este un loc mai mult decât foarte bun pentru desfășurarea simpozionului.

Maria Joița-Păcureanu se bucura că sponsorii au fost generoși, atât sponsorul Platinum BASF, dar și ceilalți. Chiar și cei „jumătate bronz”! Oricum dacă ar fi fost cazul, INCDA Fundulea ar fi acoperit eventualele sincope financiare!
Una peste alta simpozionul este necesar pentru schimbul de informații în lupta cu unul din cei mai vestiți paraziți din lumea agricolă!

Vizualizat: 1065 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

În 'pole position' cu BASF

În 'pole position' cu BASF

Conceptul simpozioanelor de iarnă BASF, care marchează startul noului sezon în agribusiness, a fost asociat anul acesta cu motosportul. La prezentarea de la Timişoara au asistat circa 200 de fermieri. Iată ce ne-a declarat Mircea Chetrone, la finalul evenimentului.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Sorin Chelmu, în vizita la INDAGRA Învatamântul profesional dual, experimentat la Miroslava Tractorul Kubota M5091, o premiera la INDAGRA

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii