EVENIMENT! Lupoaia, un dăunător virulent cu o evoluție rapidă și destul de dificil de controlat, a determinat activitatea intensă a numeroși cercetători din țările care cultivă floarea soarelui precum Turcia, Bulgaria, China, Serbia,Spania, Rusia, Rep. Moldova, SUA, Ucraina. Cercetătorii discută despre acest dăunător la simpozionul, organizat timp de trei zile, la INCDA Fundulea.
INCDA Fundulea a organizat un simpozion internațional la care participă, timp de trei zile, peste 190 de cercetători din 14 țări. Între 2 și 4 iulie se vor supune atenției 25 lucrări științifice în plen și peste 27 postere, apoi, miercuri, în a treia zi, cercetătorii vor fi în câmp. Atât în Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila cât și în Stația de Testare a Soiurilor de la Cogealac. Cercetătorii Lupoaiei vor termina documentarea într-un câmp de cercetare organizat de Dr. Dumitru Manole, administratorul First Grain Amzacea, în localitatea Fântânele la ferma Constantin Soare.
Lupoaia, un dăunător virulent cu o evoluție rapidă și destul de dificil de controlat, a determinat activitatea intensă a numeroși cercetători din țările care cultivă floarea soarelui precum Turcia, Bulgaria, China, Serbia,Spania, Rusia, Rep. Moldova, SUA, Ucraina. Cei mai implicați în acest război al Lupoaiei participă în aceste zile la Simpozionul dedicat Orobanche cumana. China a trimis 32 de cercetători, iar Franța peste 20.
Maria Duca, din Republica Moldova, spune că țara sa se poate „lăuda” cu cel mai întreg tablou al acestui dăunător. Dr. Ion Toncea e convins că e nevoie de mult mai mult decât o intensă cercetare pentru a stopa evoluția Orobanche care, iată, a ajuns la peste 8 rase depistate. În cadrul simpozionului se prezintă amănunțit biologia și genetica parazitului, mecanismele de rezistență, toleranța la erbicide dar și metodele de control și combatere. Acestea sunt și vor fi doar câteva din subiectele prezentate pe parcursul celor două zile de comunicări.
Printre participanți l-am întâlnit și pe directorul executiv al APPR, Alina Crețu, semn că o parte din asociațiile de fermieri sunt interesate de cercetarea internațională a Lupoaiei.
„Vinovată” în totalitate de organizare este Maria Joița-Păcureanu, care, deși foarte obosită, speră că totul se va desfășura la cel mai bun nivel, mai ales că Facultatea de Biotehnologii este un loc mai mult decât foarte bun pentru desfășurarea simpozionului.
Maria Joița-Păcureanu se bucura că sponsorii au fost generoși, atât sponsorul Platinum BASF, dar și ceilalți. Chiar și cei „jumătate bronz”! Oricum dacă ar fi fost cazul, INCDA Fundulea ar fi acoperit eventualele sincope financiare!
Una peste alta simpozionul este necesar pentru schimbul de informații în lupta cu unul din cei mai vestiți paraziți din lumea agricolă!