Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în cazul ORDINULUI pentru UCIDEREA URȘILOR!

Publicat: 07 septembrie 2017 - 12:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECLARAȚIE! Ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, susţine că ordinul privind cota de intervenţie la carnivore mari nu prevede uciderea urşilor, ci relocarea acestora în zone unde nu există populaţie de urs, şi nu exclude "exportul" animalelor, dacă există solicitări în acest sens.

În ordin scrie cumva 'Ordin pentru uciderea urşilor?' Nu. Îmi pare foarte rău, ordinul este de intervenţie, deci este de capturare a acelor carnivore mari şi, bineînţeles, relocarea lor. Noi nu specificăm în ordin că ucidem urşi, nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenţie pentru situaţii extreme, în care carnivorele mari, respectiv ursul, coboară cât mai des şi se apropie de anumite gospodării.

Avem foarte multe situaţii în ultima perioadă de peste un an şi jumătate, în care gospodării ale diverselor persoane, fie că sunt fizice, fie că sunt juridice, sunt devastate. Sunt pagube substanţiale şi cel mai rău este atunci când ursul atacă direct cetăţeanul, care de cele mai multe ori a ajuns în spital. Sunt foarte multe judeţe - Covasna, Harghita, Braşov, chiar şi la Prahova - unde am avut nu un caz, ci mai multe, în care persoanele respective au ajuns la spital, a declarat ministrul Mediului, întrebată despre ordinul privind uciderea urşilor. 

În opinia oficialului de la Mediu, relocarea urşilor se va face cu ajutorul Direcţiei de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului şi a Jandarmeriei Române în zone unde România nu mai deţine populaţie de urs.colaj-ucidere-ursi_b

O să fie relocaţi cu ajutorul Direcţiei de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, a autorităţilor locale care s-au implicat, în alte zone unde nu avem populaţie de urs şi în care s-a dovedit că este benefic şi nu am avut o reîntoarcere a ursului. Au existat situaţii în care urşii s-au reîntors la locul de unde au fost relocaţi. Sunt cazuri în care s-au relocat, de exemplu, într-un spaţiu privat, la Zărneşti, dar şi în anumite fonduri cinegetice şi silvice. (...) Eu v-am explicat clar că se relocă şi nu este vorba de ucidere, că altfel ar fi scris 'cotă de vânătoare', nu 'cotă de intervenţie, a explicat Gavrilescu.

Întrebată dacă urşii pot fi "exportaţi" în alte ţări unde nu mai există populaţie de urs de ani buni, şeful de la Mediu a precizat că a avut o discuţie cu ambasadorii români pe acest subiect.

La ultima întâlnire avută chiar cu ambasadorii noştri, care au venit la Ziua diplomaţilor în România, i-am rugat să contacteze inclusiv ministerele de resort (din ţările respective - n. r.), astfel încât să ne poată ajuta în acest sens. Ministerul Mediului nu numai că nu doreşte să împuşte aceşti urşi, să fie ucişi - aşa cum toată lumea, nu ştiu de ce, cu rea-voinţă cred că spune - ci doreşte să fie o armonie în relaţia om-animal. Vrem să scriem, împreună cu ONG-urile şi alte instituţii şi institute de cercetare cu care colaborăm, un proiect prin POIM, unde printre activităţi avem inventarierea acestor carnivore, pentru că nu se ştiu (efectivele - n. r.) la ora actuală. Se dă cu presupusul, că sunt 7.000 de urşi, că sunt 9.000, nu ştim exact. Nu ştim nici zonele în care aceste carnivore au o populaţie mai mare.

Vrem să facem o cipare a lor, pentru că trebuie spus clar că nu un urs, care are o vârstă mică, este cel care atacă gospodăria, ci un urs care are o vârstă mai înaintată, a adăugat ministrul Mediului.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2177 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

StalkBuster - Kemper şi John Deere - Medalie de aur Agritechnica 2017

StalkBuster - Kemper şi John Deere - Medalie de aur Agritechnica 2017

Una dintre cele două medalii de aur de la Agritechnica 2017 a fost obţinută de sistemul StalkBuster dezvoltat de Kemper împreună cu John Deere.
StalkBuster este un sistem integrat în cadrul de bază al hederelor de recoltat furaje Kemper prin care se realizează zdrobirea resturilor tulpinilor de porumb, cu ajutorul unui cuțit special.
În acest fel, dintr-o singură trecere cu combina autopropulsată de recoltat furaje este distrus habitatul dăunătorilor din porumb și este redus riscul de apariție a fusariozei în sol.
În acelaşi timp, StalkBuster zdrobește fiecare rând de tulpini de porumb înainte ca roţile maşinii de recoltat şi vehiculele de transport să-l aplatizeze.
Practic tulpinile de porumb nu sunt doar tăiate, ci şi distruse în bucăţi mici.
O cutie de viteze specială permite o reglare optimă a hederului pentru fiecare rând individual, în timp ce un sistem cu presiune pneumatică asigură o urmărire suplimentară a conturului terenului, fiecare tulpină fiind tăiată complet la nivelul solului.

Claas Cemos Auto Threshing – Medalie de aur la Agritechnica 2017 Francisc Mozer vrea 2 lei pe litrul de lapte Super Sera din Biled

Bancul zilei

Cerere în căsătorie

Cerere în căsătorie
Un tânar se întoarce acasă foarte trist, după ce plecase să ceară mâna prietenei sale. Detalii