Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

RASA ROMÂNEASCĂ DE TAURINE DIN CARE MAI SUNT DOAR 30 DE EXEMPLARE!

Publicat: 28 martie 2019 - 13:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANUNȚ AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ZOOTEHNIE! În România mai există doar 30 de exemplare de vaci din rasa Sura de Stepă cu originea cunoscută. Pentru că rasa românească de taurine este pe cale de dispariție, Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) a aprobat un program de conservare al rasei.

Agenția Națională pentru Zootehnie anunță că a aprobat programul de conservare al rasei locale de taurine Sura de Stepă, depus de către Asociația Crescătorilor de Vaci de Lapte Holboca Iaşi.

Conservarea rasei Sură de Stepă se va realiza prin aplicarea unui complex de măsuri organizatorice şi folosirea unor metode și tehnici științifice cu aplicare practică în  exploatațiile participante la desfăşurarea programului de conservare al rasei.
Obiectivul programului de conservare al rasei Sură de stepă este acela de păstrare a rasei și evitarea pierderii genelor acestei rase locale, rezistentă și adaptată condițiilor geoclimatice, specifice României.

De asemenea se are in vedere creșterea continuă a efectivului de animale de rasă pură, în vederea evitării pericolului de consangvinizare.

În prezent, din rasa Sura de Stepă mai există doar un număr de 30 de vaci cu origine cunoscută, rasa având un grad critic de risc de dispariție, se arată în comunicatul transmis de ANZ pentru AGROINFO.

Crescătorii români de bovine care dețin vaci din această rasă beneficiază de sprijinul cuplat pentru taurine din rase de carne, cuantumul acestei subvenții, la nivelul anului 2018, a fost de  291,4906 euro/cap de animal = 1.359,4538 lei/cap de animal/an și de plăți compensatorii cu o valoare de 200 de euro/UVM/an acordate pentru angajamente APIA pe Pachetul 8 Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din Măsura 10 agro-mediu și climă.

Vizualizat: 2334 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!