Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

RAPORT OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! DISPAR PĂȘUNI!

Publicat: 11 decembrie 2018 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL, BRUXELLES! Ultimul raport publicat pe 6 decembrie 2018 de Comisia Europeană, Perspectivele agricole ale UE 2018-2030, arată că vor continua să scadă, până-n 2030, suprafețele de pășuni permanente și cele cultivate cu cele mai importante cereale. În schimb, vor crește suprafețele utilizate pentru furaje.

Deși se estimează că va continua să scadă suprafața de teren utilizată în scopuri agricole în UE până în 2030, majoritatea culturilor agricole își vor crește producția în conformitate cu raportul UE privind perspectivele agricole, publicat la 6 decembrie 2018.

Raportul constată că declinul total al terenurilor agricole în UE este de așteptat până în 2030, deși într-un ritm mai lent decât în ultimul deceniu. Suprafața va scădea de la 178 milioane ha în 2018 la 176 milioane ha în 2030. În conformitate cu această tendință, scad până-n 2030 suprafețele cultivate cu cele mai importante cereale, cele de pășuni permanente și cele pe care sunt culturi permanente. În schimb, va crește ușor suprafața cultivată cu furaje, în principal datorită porumbului însilozat, ajungând la 22 milioane ha în 2030.

În 2018, culturile arabile reprezintă 45% (80 milioane ha) din totalul exploatărilor. Pajiștea permanentă acoperă o treime (aproape 60 milioane ha). Este urmată de suprafața furajeră (21 milioane ha) și culturile permanente (11,5 milioane ha), care reprezintă 12% și 6%, respectiv, susține raportul Comisiei.

Pentru sectorul zahărului, inițiativele în materie de sănătate și preferințele consumatorilor vor conduce la o scădere a consumului UE cu 5%. Este de așteptat să fie substituit doar parțial de o utilizare tot mai mare a izoglucozelor în produsele alimentare prelucrate. Ca îndulcitor caloric total, consumul va scădea cu 2%. Până în 2030, producția de zahăr a UE va ajunge la 19,3 milioane de tone, în comparație cu 18,6 milioane de tone în 2018. Cu acest nivel de producție, UE va rămâne un exportator net de zahăr pe o piață mondială dominată de Brazilia.

În ceea ce privește piața cerealelor, se estimează că producția va continua să crească și va ajunge la 325 milioane de tone până în 2030 (comparativ cu 284 milioane de tone pentru 2018). Această creștere va fi determinată de o intensificare a utilizării industriale a cerealelor, de creșterea cererii de furaje și de perspectivele de export. Cu toate acestea, creșterea ulterioară va fi restricționată din cauza potențialului limitat de expansiune a zonei și a unui randament scăzut. În cele din urmă, se așteaptă ca prețurile să rămână destul de stabile, de exemplu grâul comun fiind de aproximativ 180 EUR pe t.

În ceea ce privește semințele oleaginoase, nu este de așteptat o creștere suplimentară în zona de recoltare a rapiței datorită oportunităților și limitelor politicii privind biocombustibilii după 2020. Se așteaptă ca soia să se extindă în continuare în UE, într-un ritm mai lent decât cel actual. În plus, datorită unui mediu favorabil al politicii, culturile proteice au cunoscut recent o puternică revigorare.

Cererea mare, atât de hrană pentru animale, cât și pentru consumul uman, va conduce în continuare la creșterea producției de boabe de soia și de proteaginoase. Acest lucru, împreună cu unele îmbunătățiri ale randamentului, va duce la o creștere suplimentară a producției din UE. Cu toate acestea, cu o pondere de doar 1,4% din totalul terenurilor agricole, suprafața proteaginoasă va rămâne limitată.

În perspectivă, cererea de hrană ar trebui să crească, în principal datorită creșterii suplimentare a producției de păsări de curte și de produse lactate. Utilizarea totală a furajelor ar trebui să ajungă la 275 milioane de tone în 2030 pentru cele trei tipuri de furaje combinate (conținut scăzut, mediu și ridicat de proteine). Însă cererea va fi mai mare pentru furajele obținute din culturile fără plante modificate genetic (GM) și din culturi organice.

Vizualizat: 3059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii