Piaţa europeană a grâului se dezvoltă independent de SUA, astfel încât joia trecută, 21 iulie, cursul a crescut cu 7,5 euro la bursa europeană Euronext din Paris (Matif). Cel mai mare preţ pentru grâul cu livrare în septembrie a fost de 167,75 euro/t, iar pentru decembrie de 169,5 euro/t.
Odată cu creşterea preţului s-au mărit şi câştigurile, în total încheindu-se contracte pentru 3 milioane de tone de grâu. Vineri, 22 iulie, cursurile au început să crească la începutul zilei de tranzacţionare. Grâul cu livrare în decembrie a fost tranzacţionat cu 170 euro/t, iar cel pentru septembrie cu 168,5 euro/t. Presiunea din partea pieţei SUA a fost mare. La bursa la termen din Chicago (CBOT), preţurile grâului au scăzut. Pierderi s-au înregistrat şi la complexul de soia.
Importantă este acum calitatea grâului recoltat. Recolta din Franţa se află în plină desfăşurare, iar în Germania aceasta este abia la început. Recolta franceză de grâu este sub aşteptări în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea. Ploile din primăvară au ca urmare o greutate hectolitrică mică, iar şi conţinuturile proteice au avut şi ele de suferit.
În acest context, mulţi comercianţi îşi amintesc de anul 2014 şi de scăderea cotaţiilor la bursa Matif din cauza calităţilor reduse din Franţa. La final, grâul furajer stătea stocat în silozurile din Franţa. Acum se va vedea rapid cât de mare va fi diferenţa de preţ între grâul de panificaţie şi cel furajer. Preţul grâului furajer ar putea rămâne scăzut, deoarece cantitatea acestuia creşte.
Exporturile de grâu din EU încep să crească odată cu noul an fiscal. Exportatorii au solicitat licenţe de export pentru 826.000 de tone. Până acum s-au eliberat licenţe de export pentru 1.841.000 de tone de grâu, anul precedent se eliberaseră licenţe pentru 1.262.000 de tone în aceeaşi perioadă.
(sursa: agrarticker.de)