SCANDALUL CĂRNII DE VITĂ CONTAMINATĂ, IMPORTATĂ DE ROMÂNIA! Comisia Europeană verifică ce s-a înâmplat în Polonia după ce din această țară a pornit spre mai multe țări din Europa carne de vită provenind de la animale bolnave. Și România a importat carne de vită congelată din Polonia și a fost nevoie ca autoritățile sanitar veterinare să o retragă urgent de pe piață, înainte de a fi mâncată de români. Acum, Polonia vrea pușcărie pentru practicile ilegale din abatoare.
Auditorii Comisiei Europene au început de două zile evaluarea la fața locului a controalelor oficiale din Polonia pentru clarificarea alertelor privind siguranța alimentară de săptămâna trecută. Auditul se desfășoară pe parcursul a cinci zile, cuprinzănd atât verificări ale documentelor cât și auditul unor unități de abatorizare bovine.
Trebuie subliniat faptul că sistemul de trasabilitate al UE și-a demonstrat eficiența permițând statelor membre UE să identifice alimentele suspecte și să le retragă rapid de pe piață.
De îndată ce riscul s-a produs, autoritățile poloneze au furnizat informațiile corespunzătoare Sistemului Rapid de alertă al UE pentru produse alimentare & Feed (RASFF), după cum ne-au informat astăzi colegii din UECBV - European Livestock & Meat Trading Union, a postat dr. Mary Pană, membră în Consiliul de Experți ANSVSA, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), pe pagina sa Facebook.
Potrivit aceleiași surse, Consiliul sectorial polonez pentru carne de vită, compus din șase organizații din industrie, reprezentând crescătorii, producătorii și prelucrătorii de carne bovină, din care face parte și Asociația poloneză a cărnii - membră a UECBV propune măsuri draconice pentru eliminarea practicilor ilegale la sacrificarea animalelor.
PROPUNERILE CONSILIULUI SECTORIAL POLONEZ PENTRU CARNE DE VITĂ – PENTRU ELIMINAREA PRACTICILOR ILEGALE ÎN ABATOARELE DE VITE
1. Introducerea principiului "zero toleranță", și anume sancțiuni penale sub formă de sentințe necondiționate de închisoare pentru antreprenorii responsabili pentru sacrificarea ilegală a animalelor, împreună cu interdicția de a face afaceri în acest domeniu. De asemenea, propunem interzicerea exercitării profesiei de medic veterinar de până la 6 ani pentru medicii veterinari care au săvârșit o încălcare a legii.
2. Introducerea monitorizării complete, 24 de ore din 24 în abatoare, de la locul de descărcare a animalelor, săli de sacrificare, până la locul de clasificare a jumătăților de carcase. Accesul la monitorizare este disponibil pentru serviciile veterinare de stat și alte autorități care se ocupă de siguranța alimentară, precum și agențiilor care aplică legea.
Sistemul de înregistrare ar trebui să fie amplasat într-un loc inaccesibil persoanelor neautorizate, sigilat de o manieră adecvată, având un sistem dual de alimentare în caz de întrerupere a alimentării. Antreprenorul ar trebui să suporte consecințele financiare pentru ruperea sigiliilor sau a interferențelor în monitorizare. Monitorizarea ar trebui să includă și vehiculele de transport, care ar împiedica intrarea animalelor cu probleme de deplasare.
3. Creșterea controlului tuturor intermediarilor în comerțul cu animale în ceea ce privește starea tehnică a vehiculelor, echipamentelor și drepturilor de transport al animalelor. Inspecțiile trebuie să fie efectuate de inspectorii de transport rutier și de poliție. În cazul unei încălcări grave a legii, este necesar să se interzică desfășurarea de activități în acest domeniu pe o perioadă de 2 ani.
4. Crearea unei liste active a abatoarelor și a entităților care efectuează sacrificarea de urgență și publicarea listei pe site-urile internet și la sediul inspecției veterinare regionale, cât și in filialele Agenției pentru Restructurarea și Modernizarea Agriculturii.
5. Introducerea obligației ca un proprietar de bovine să posede un registru de tratament și să fie creată o bază electronică centrală de tratare a bovinelor, la care medicii veterinari, abatoarele și serviciile de inspecție veterinară să poată avea acces. Registrul central va permite verificarea istoricului tratamentului fiecărui animal în cazul în care există o suspiciune. De asemenea, va crește numărul de teste inhibitorii.
6. Introducerea subvențiilor pentru asigurarea voluntară a animalelor împotriva riscului de deces și de sacrificare de urgență cauzate de: boli, accidente. În prezent, aceste asigurări sunt voluntare, iar rata lor este insuficient de mare în comparație cu probabilitatea unui astfel de eveniment. Asistența financiară a statului în acest sens ar elimina practic tentația de a vinde un animal care nu respectă standardele de calitate.
7. Introducerea subvențiilor pentru efectuarea eutanasierii animalelor bolnave care nu fac obiectul unei sacrificări de urgență. În prezent, costurile totale de asomare a animalelor sunt suportate de agricultor, costul unei astfel de operațiuni fluctuează de la 350-500 PLN / buc.
8. În cadrul campaniei de informare, Consiliul sectorial pentru carne de vită intenționează să desfășoare campanii de informare și instruire a agricultorilor cu privire la modul de acțiune în caz de necesitate de sacrificare. În opinia noastră, educarea și sensibilizarea agricultorilor va reduce amploarea sacrificărilor ilegale.
9. Propunem introducerea unei legi care să permită funcționarea abatoarelor mobile de bovine folosite pentru sacrificări de urgență. În prezent, un număr foarte mic de abatoare au dreptul la un astfel de serviciu și așteptarea este adesea foarte lungă, ceea ce face ca animalul să sufere inutil. De asemenea, propunem să creștem numărul și frecvența formării pentru cei care vor efectua sacrificarea de urgență și modificarea cerințelor în acest domeniu.
10. Trebuie să îmbunătățim în continuare Sistemul de identificare și înregistrare în ceea ce privește furnizarea cauzei sacrificării animalului și creșterea frecvenței inspecțiilor atunci când există un număr mare de decese și sacrificări de necesitate.
Consiliul sectorial de carne de vită este compus din șase organizații din industrie, reprezentând crescătorii, producătorii și prelucrătorii: Asociația poloneză a crescătorilor și producătorilor de vite și carne de vită, Asociația poloneză a producătorilor de bovine, Federația asociațiilor patronatelor - deținătorii și proprietarii agricoli, Uniunea producătorilor și angajatorilor din Industria cărnii, Asociația macelarilor polonezi și a producătorilor polonezi de carne.