Adama
Vinasa Rompak

PUȘCĂRIE PENTRU PRACTICI ILEGALE ÎN ABATOARE!

Publicat: 06 februarie 2019 - 16:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDALUL CĂRNII DE VITĂ CONTAMINATĂ, IMPORTATĂ DE ROMÂNIA! Comisia Europeană verifică ce s-a înâmplat în Polonia după ce din această țară a pornit spre mai multe țări din Europa carne de vită provenind de la animale bolnave. Și România a importat carne de vită congelată din Polonia și a fost nevoie ca autoritățile sanitar veterinare să o retragă urgent de pe piață, înainte de a fi mâncată de români. Acum, Polonia vrea pușcărie pentru practicile ilegale din abatoare.

Auditorii Comisiei Europene au început de două zile evaluarea la fața locului a controalelor oficiale din Polonia pentru clarificarea alertelor privind siguranța alimentară de săptămâna trecută. Auditul se desfășoară pe parcursul a cinci zile, cuprinzănd atât verificări ale documentelor cât și auditul unor unități de abatorizare bovine.

Trebuie subliniat faptul că sistemul de trasabilitate al UE și-a demonstrat eficiența permițând statelor membre UE să identifice alimentele suspecte și să le retragă rapid de pe piață.

De îndată ce riscul s-a produs, autoritățile poloneze au furnizat informațiile corespunzătoare Sistemului Rapid de alertă al UE pentru produse alimentare & Feed (RASFF), după cum ne-au informat astăzi colegii din UECBV - European Livestock & Meat Trading Union, a postat dr. Mary Pană, membră în Consiliul de Experți ANSVSA, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), pe pagina sa Facebook. 

Potrivit aceleiași surse, Consiliul sectorial polonez pentru carne de vită, compus din șase organizații din industrie, reprezentând crescătorii, producătorii și prelucrătorii de carne bovină, din care face parte și Asociația poloneză a cărnii - membră a UECBV propune măsuri draconice pentru eliminarea practicilor ilegale la sacrificarea animalelor.

vacute-2019_b

PROPUNERILE CONSILIULUI SECTORIAL POLONEZ PENTRU CARNE DE VITĂ – PENTRU ELIMINAREA PRACTICILOR ILEGALE ÎN ABATOARELE DE VITE

1. Introducerea principiului "zero toleranță", și anume sancțiuni penale sub formă de sentințe necondiționate de închisoare pentru antreprenorii responsabili pentru sacrificarea ilegală a animalelor, împreună cu interdicția de a face afaceri în acest domeniu. De asemenea, propunem interzicerea exercitării profesiei de medic veterinar de până la 6 ani pentru medicii veterinari care au săvârșit o încălcare a legii.
2. Introducerea monitorizării complete, 24 de ore din 24 în abatoare, de la locul de descărcare a animalelor, săli de sacrificare, până la locul de clasificare a jumătăților de carcase. Accesul la monitorizare este disponibil pentru serviciile veterinare de stat și alte autorități care se ocupă de siguranța alimentară, precum și agențiilor care aplică legea.
Sistemul de înregistrare ar trebui să fie amplasat într-un loc inaccesibil persoanelor neautorizate, sigilat de o manieră adecvată, având un sistem dual de alimentare în caz de întrerupere a alimentării. Antreprenorul ar trebui să suporte consecințele financiare pentru ruperea sigiliilor sau a interferențelor în monitorizare. Monitorizarea ar trebui să includă și vehiculele de transport, care ar împiedica intrarea animalelor cu probleme de deplasare.
3. Creșterea controlului tuturor intermediarilor în comerțul cu animale în ceea ce privește starea tehnică a vehiculelor, echipamentelor și drepturilor de transport al animalelor. Inspecțiile trebuie să fie efectuate de inspectorii de transport rutier și de poliție. În cazul unei încălcări grave a legii, este necesar să se interzică desfășurarea de activități în acest domeniu pe o perioadă de 2 ani.
4. Crearea unei liste active a abatoarelor și a entităților care efectuează sacrificarea de urgență și publicarea listei pe site-urile internet și la sediul inspecției veterinare regionale, cât și in filialele Agenției pentru Restructurarea și Modernizarea Agriculturii.
5. Introducerea obligației ca un proprietar de bovine să posede un registru de tratament și să fie creată o bază electronică centrală de tratare a bovinelor, la care medicii veterinari, abatoarele și serviciile de inspecție veterinară să poată avea acces. Registrul central va permite verificarea istoricului tratamentului fiecărui animal în cazul în care există o suspiciune. De asemenea, va crește numărul de teste inhibitorii.
6. Introducerea subvențiilor pentru asigurarea voluntară a animalelor împotriva riscului de deces și de sacrificare de urgență cauzate de: boli, accidente. În prezent, aceste asigurări sunt voluntare, iar rata lor este insuficient de mare în comparație cu probabilitatea unui astfel de eveniment. Asistența financiară a statului în acest sens ar elimina practic tentația de a vinde un animal care nu respectă standardele de calitate.
7. Introducerea subvențiilor pentru efectuarea eutanasierii animalelor bolnave care nu fac obiectul unei sacrificări de urgență. În prezent, costurile totale de asomare a animalelor sunt suportate de agricultor, costul unei astfel de operațiuni fluctuează de la 350-500 PLN / buc.
8. În cadrul campaniei de informare, Consiliul sectorial pentru carne de vită intenționează să desfășoare campanii de informare și instruire a agricultorilor cu privire la modul de acțiune în caz de necesitate de sacrificare. În opinia noastră, educarea și sensibilizarea agricultorilor va reduce amploarea sacrificărilor ilegale.
9. Propunem introducerea unei legi care să permită funcționarea abatoarelor mobile de bovine folosite pentru sacrificări de urgență. În prezent, un număr foarte mic de abatoare au dreptul la un astfel de serviciu și așteptarea este adesea foarte lungă, ceea ce face ca animalul să sufere inutil. De asemenea, propunem să creștem numărul și frecvența formării pentru cei care vor efectua sacrificarea de urgență și modificarea cerințelor în acest domeniu.
10. Trebuie să îmbunătățim în continuare Sistemul de identificare și înregistrare în ceea ce privește furnizarea cauzei sacrificării animalului și creșterea frecvenței inspecțiilor atunci când există un număr mare de decese și sacrificări de necesitate.

Consiliul sectorial de carne de vită este compus din șase organizații din industrie, reprezentând crescătorii, producătorii și prelucrătorii:  Asociația poloneză a crescătorilor și producătorilor de vite și carne de vită, Asociația poloneză a producătorilor de bovine, Federația asociațiilor patronatelor - deținătorii și proprietarii agricoli, Uniunea producătorilor și angajatorilor din Industria cărnii, Asociația macelarilor polonezi și a producătorilor polonezi de carne.

Vizualizat: 2598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii