AGROINFO.RO. DEZBATERE PROPUNERE. Impozitarea cărnii prin stabilirea unei taxe pe suta de grame de carne ar urma să restrângă consumul de carne și astfel să fie protejat mediul. Cine consumă carne contribuie la poluarea mediului, iar taxa ar urma să se reflecte în prețul cărnii. Suma colectată anual este estimată de Parlamentul European la 32 de miliarde de euro, iar banii ar urma să fie acordați fermierilor sub forma unui sprijin pentru practici agricole mai durabile, scrie Euromeat.
Membrii Parlamentului European dezbat, săptămâna aceasta, pe tema „prețului adevărat al cărnii ”, inițiativă lansată de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalition). Potrivit unora dintre membrii coaliției, actualul sistem zootehnic din UE este nesustenabil și trebuie ajustat pentru ca UE să își atingă obiectivul de a deveni primul continent care este neutru din punct de vedere climatic.
Susținută de mai mulți eurodeputați din partea partidelor ecologice și de S&D, dezbaterea poate deschide ușa către un fel de impozitare a cărnii în UE, începând cu 2022. Conform raportului prezentat, statelor membre ale UE li se recomandă să stabilească o taxă pentru sustenabilitate. 0,47 euro la 100 grame pentru carne de vită, 0,36 euro la 100 grame carne de porc și 0,17 euro la 100 grame păsări de curte. Aceasta ar duce la reducerea consumului de pui, carne de porc și carne de vită cu 30%, 57% și 67%, până în 2030.
Veniturile colectate anual sunt estimate la 32 de miliarde de euro, iar banii pot fi folosiți pentru a ajuta fermierii să investească în practici agricole mai durabile. Raportul spune că prețurile corecte ale cărnii în Europa ar putea duce la reducerea CO2. emisii de până la 120 de milioane de tone de CO2 pe an. Aceasta este egală cu toate emisiile de CO2 provenite din patru state membre ale UE: Irlanda, Danemarca, Slovacia și Estonia și aproape 3 la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE.
În ultimii doi ani, ideea impozitării cărnii a fost discutată în unele dintre statele membre ale Parlamentului, dar fără nicio concluzie clară.
În Danemarca, Suedia şi Germania au fost propuse deja asemenea taxe, dar nu au devenit realitate deocamdată.
Potrivit ONU, creşterea animalelor ar fi responsabilă pentru 14,5 la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, pe lângă faptul că foloseşte terenuri şi cantităţi uriaşe de apă.
Taxa pe carne este o taxă percepută pe carne și / sau alte produse de origine animală pentru a ajuta la acoperirea costurilor de sănătate și de mediu care rezultă din utilizarea animalelor pentru hrană.