ESTIMĂRI ALE METEOROLOGILOR! Luna decembrie 2018 se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării, susține o informare a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Din punct de vedere pluviometric, se prognozează cantitǎţi de apă apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării, unde izolat precipitaţiile pot fi deficitare. De asemenea, local în nordul Moldovei şi al Munteniei se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm la sfârșitul lunii decembrie 2018, se va încadra în limite scăzute și local deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și chiar extremă, în cea mai mare parte a țării. În centrul și vestul teritoriului agricol, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare și local apropiată de optim.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, în cea mai mare parte a zonelor de cultură se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare la cerealierele de toamnă, precum şi local chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării se va semnala repausul vegetativ. De asemenea, pe suprafeţele unde temperaturile minime din aer şi sol vor scădea sub limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10°C) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare (arsuri) şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea, iar la culturile întiinţate după data de 20 octombrie 2018 se vor înregistra răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, speciile având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice vor fi sistate temporar.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.
Director General ANM,
Dr. Elena MATEESCU