Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PENTRU DECEMBRIE!

Publicat: 05 noiembrie 2018 - 12:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ESTIMĂRI ALE METEOROLOGILOR! Luna decembrie 2018 se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării, susține o informare a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează cantitǎţi de apă apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele de câmpie din sudul şi sud-estul ţării, unde izolat precipitaţiile pot fi deficitare. De asemenea, local în nordul Moldovei şi al Munteniei se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm la sfârșitul lunii decembrie 2018, se va încadra în limite scăzute și local deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și chiar extremă, în cea mai mare parte a țării. În centrul și vestul teritoriului agricol, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare și local apropiată de optim.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, în cea mai mare parte a zonelor de cultură se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare la cerealierele de toamnă, precum şi local chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării se va semnala repausul vegetativ. De asemenea, pe suprafeţele unde temperaturile minime din aer şi sol vor scădea sub limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10°C) şi în absenţa unui strat protector de zăpadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare (arsuri) şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile tardive, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea, iar la culturile întiinţate după data de 20 octombrie 2018 se vor înregistra răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, speciile având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice vor fi sistate temporar.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

Director General ANM,
Dr. Elena MATEESCU

Vizualizat: 3174 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii