Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6...4°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -2...9°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între -9...0°C în majoritatea regiunilor agricole, local producându-se îngheţ superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în aproape toată ţara, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), pe suprafețe agricole extinse din Banat și Dobrogea, Muntenia, local în nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, sudul Olteniei și al Crișanei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei și a Crișanei, local în nordul, nord-estul, estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Moldovei,
nordul, nord-vestul și vestul Munteniei, estul și sud-estul Dobrogei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale plantelor vor evolua lent în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele centrale, nordice şi estice se va menţine stadiul de repaus biologic. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în general medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.
Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).
Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie.
La speciile pomicole și viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor. În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole unde umiditatea solului permite intrarea utilajelor în câmp;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.