Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...8°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul întregii ţări.Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -12...3°C în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.
Sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), reduse cantitativ, în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nord-vestul, centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, estul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, sudul Olteniei și al Crișanei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia și Crișana, local în nordul, nord-estul, estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, nordul, nord-vestul și vestul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, culturile agricole se vor afla în continuare în starea de repaus biologic în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în zilele cele mai reci, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10...-15°C), la speciile de toamnă vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze).
La speciile pomicole şi viticole se va înregistra stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor putea desfășura în condiții bune, în aproape toată țara.
Recomandările specialiștilor:
• Efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu la cerealierele de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.