KWS+
Reclama header after big part 2

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 2-8 Noiembrie 2017! CE LUCRĂRI RECOMANDĂ SPECIALIȘTII?

Publicat: 01 noiembrie 2017 - 19:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BULETIN AGROMETEO! Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general normală, în aproape toată țara. În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrărilor de sezon pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, acestea fiind întrerupte
temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3...13°C, limite apropiate de normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va oscila între 7…17°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -1...9°C, valori mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 5...14°C, optimă desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor semnala local în estul și izolat în nord-estul Moldovei, centrul și estul Dobrogei, nord-vestul și vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Temperaturile optime din aer şi sol, asociate cu o bună aprovizionare cu apă a solului, în raport cu cerinţele plantelor de orz şi grâu de toamnă vor favoriza răsărirea, înfrunzirea şi înfrăţirea acestora, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul, sudul şi sud-estul ţării. Totodată, în regiunile nordice şi centrale, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor fi ușor mai lente.

În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge germinarea (85-100%), răsărirea (60-100%) şi apariţia frunzei a 3-a (10-100%), starea de vegetaţie a culturilor fiind în general bună şi medie. În semănăturile efectuate în epoca optimă va fi posibilă declanşarea înfrăţirii (10-25%).

În vestul, sudul şi estul ţării, rapiţa se va afla predominant în fazele de răsărire (60-100%) şi dezvoltare a aparatului foliar (5-10 frunze).

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se va definitiva maturitatea tehnologică, continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala maturarea lemnului, colorarea şi căderea frunzelor în toate plantaţiile, speciile adaptându-se treptat la condiţiile de iernare.

În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrărilor de sezon pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDĂRILE SPECIALIȘTILOR

• Definitivarea lucrărilor de recoltare, transport şi eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea finalizării însămânţărilor la grâul de toamnă în zonele sudice şi vestice, deoarece plantele semănate tardiv nu vor beneficia de resursele termice necesare pentru parcurgerea integrală a proceselor de vernalizare şi călire;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă;
• Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomicole.

Sursa: Autoritatea Națională de Meteorologie

Vizualizat: 1262 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

24 ianuarie 2021 - 22:23

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Situația acordării subvențiilor pentru fermele de animale este, în acest an, pe lista urgențelor Ministerului Agriculturii. Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

24 ianuarie 2021 - 20:43

BANI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată anul acesta pentru ajutoarele de minimis destinate fermierilor și crescătorilor de animale este de 88 de milioane de euro.

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

24 ianuarie 2021 - 20:03

ALERTĂ! Autoritățile sanitar veterinare din Sibiu sunt în alertă maximă după ce a fost confirmat focar de pestă porcină africană în orașul Avrig la cea mai mare fermă din județ. Potrivit estimărilor, peste 28 de mii de animale urmează să fie incinerate, iar în zona s-au instituit măsuri speciale de limitare a circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, informează Prefectura Sibiu.

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii