Caracteristici meteorologice. În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9...22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 17...27°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului va oscila între 1...16°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va fi cuprins între 10...21°C în aproape toată ţara, valori favorabile parcurgerii fazelor de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă înființate până în prezent.
Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, în zonele joase și de luncă vor fi condiții de producere a ceții, izolat asociată cu burniță.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea zonelor agricole. În estul, local centrul și sud-estul teritoriului, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare centrale şi nordice, precum şi terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
Culturile de orz şi grâu de toamnǎ îşi vor continua fazele de germinare-rǎsǎrire (30-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi început de înfrunzire (1-3 frunze), îndeosebi în jumătatea sudică a ţării.
În funcţie de data semănatului, la rapiţǎ se vor semnala germinarea şi rǎsǎrirea (40-100%), precum şi înfrunzirea (4-7 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică.
În toate bazinele specializate, sfecla de zahǎr va parcurge maturitatea tehnologicǎ, extinzându-se totodată lucrările de recoltare.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor înregistra în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi colorarea/cǎderea fiziologicǎ a frunzelor. Totodată, vor fi condiţii de definitivare a lucrărilor de recoltare la varietăţile târzii.
În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături, fertilizări), în aproape toată ţara.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Continuarea şi chiar finalizarea semănatului la cerealierele de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE