Caracteristici meteorologice. Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 17...26°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale și 19...29°C în restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 10...24°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 23...34°C, la scara întregii ţări.
Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. Totodată, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.
În Dobrogea, estul și local nordul și sud-estul Munteniei, centrul, nordul, nord-vestul și izolat sudul Transilvaniei, vestul și nordul Banatului, sud-estul, estul și nord-estul Moldovei, nord-vestul Maramureșului și sud-vestul Olteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele de vegetaţie la culturile prășitoare şi speciile pomi-viticole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, ritmurile de creștere și
dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense.
Lucrările de recoltare la orzul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza în aproape toată ţara. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, grâul de toamnă va parcurge maturitatea în ceară și deplină (30-100%), precum şi recoltarea.
Sub aspect fenologic, la rapița ajunsă la maturitatea tehnologică se vor putea finaliza lucrările de recoltare.
Cultura de floarea-soarelui semănată în epoca optimă îşi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), continuându-se totodată înflorirea (10-100%) şi maturitatea ceară (10-50%).
În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, apariția paniculului (50-100%), precum şi înflorirea și mătăsirea (10-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de creştere a frunzelor, precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof vor predomina creşterea tuberculilor, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%).
La speciile pomicole de sâmburoase (cais, piersic, prun) vor predomina coacerea rodului şi recoltarea, iar la seminţoase se vor semnala creşterea fructelor/lăstarilor şi acumularea zaharurilor.
În aproape toate podgoriile, viţa de vie se va afla la înfrunzire şi formarea/creşterea boabelor.
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite desfăşurarea în general normală a lucrărilor agricole în câmp, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă şi fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi a dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale).
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.